Vlastníci konečně doma, koncert pro milion i čtení na Palmovce. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 19. března

Vlastníci konečně doma, koncert pro milion i čtení na Palmovce. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 19. března 

Vítejte ve čtvrtém dni kulturní karantény. Ani dnes nepřijedete o ty nejlepší tipy z kuchyně portálu Informuji.cz. Nechybí ani jeden z nejlepších českých filmů loňského roku.

I Am Not Okay with This a Vlastníci

Videotéka Netflix už na konci února vypustila do světa novou fantasy sérii, která vypráví příběh mladé Sydney, která překonává nástrahy střední školy, trable v rodině i lásku ke své nejlepší kamarádce. Nepočítala však s tím úplně největším problémem dospívání, svými nadpřirozenými schopnostmi. V hlavní roli seriálového dramatu I Am Not Okay with This se představila Sophia Lillis, kterou diváci znají z adaptace románu Stephena Kinga To nebo z Ostrých předmětů, kde si zahrála mladší verzi Amy Adams.

Jeden z nejlepších českých filmů loňského roku už je k dispozici online. Vlastníci, adaptace divadelní hry Jiřího Havelky Společenství vlastníků, je v nabídce DAFilms.cz. Soubor VOSTO5 navíc bude divadelní verzi 28. března streamovat online. Recenzi na snímek, který získal tři České lvy, si přečtete zde.

Nová divočina Jonáše Zbořila

Co když je tento svět blízko svému zániku? Co nastane, až Zemi pomalu pohltí nová divočina, která zatím tiše čeká pod dálničními přivaděči na svůj okamžik? A co se vlastně bude dít, až tu nebudeme? Kniha o věcech, které jsou nám denně na očích, a kterých si přesto nikdo nevšímá. V této době až hrůzně nadčasová kniha Jonáše Zbořila patří určitě do březnových knižních tipů. Nová divočina je básnický pokus vyměnit každodennost (a literaturu) za eony času.

Kromě tipu na Zbořilovo dílo připomínáme i náš kompletní výběr na březen nebo výhled na nejočekávanější knihy letošního roku.

The Twenty Tour: Live From Croke Park od Westlife

Universal se chlubí s lahůdkou v podobě nahrávky kapely Westlife z irského stadionu Croke Park. Po úspěšné desce Spectrum jde tak o další hit na nosičích a internetových streamech, kterým populární čtveřice slaví dvacet let na hudební scéně. Show vyšla v audio i video provedení. Irský boyband se prosadil pod dozorem producenta Simona Cowella v popovou senzaci s hity jako Uptown Girl', I Have A Dream / Seasons In The Sun', You Raise Me Up' nebo What Makes A Man'.

Koncert pro milion nebo Monika Absolonová LIVE

Kulturu v obývácích chystá od dneška projekt Koncert pro milion. Do pořadu s podtitulem Koronaviru navzdory si pozval zajímavé hosty včetně hudebníků, kteří online zahrají své skladby. Pořadatelé dnes lákají na jedinečný večer s přímým přenosem koncertu houslového virtuoza Jaroslava Svěceného z virtuálního studia XLAB Realtime CZ. Akci odmoderuje Pavel Anděl, který se bude ptát ředitele pražských hasičů Romana Hlinovského na jeho zkušenosti s tím, co teď jeho lidé aktuálně prožívají, jak pracují, čeho mají dostatek a co jim naopak chybí. Výtěžek akce půjde na české zdravotníky i umělce. Projekt můžete podpořit na sociálních sítích pod #koronavirunavzdory.

V rámci mimořádného programu vysílaného online Studiem DVA se chystá vůbec první koncert. Divadlo a činoherní představení od 19:00 vystřídá Monika Absolonová, která si jako svůj klavírní doprovod přizvala Ondřeje Hájka.

Moje kino LIVE

Kina jsou zavřená, a tak si můžete sál udělat u vás doma. Projekt Moje kino LIVE zprostředkoval promítání v oblíbených artových podnicích včetně Kina Aero, Bio Centralu, BIO OKA, Univerzitního kina Scala nebo Světozoru. Funguje to jednoduše. Na stránce kina si vyberete představení, koupíte si vstupenky a půl hodiny před projekcí dostanete emailem odkaz na stream. Součástí promítání je i chat, kde můžete sdílet své pocity s ostatními diváky. Pokud ale chcete komornější atmosféru, lze ho i vypnout. Moje kino LIVE je skvělým způsobem jak podpořit malá, ale skvělá kina. Dnes od 20:00 je na programu snímek Divoké historky, španělský snímek Damiána Szifróna. Program na další dny najdete například zde.

Palmovka předčítá

Nezahálí ani divadlo, které nedávno obdrželo trofej za nejlepší mužský herecký výkon v rámci Cen divadelní kritiky. Oceněného Jakuba Albrechta z představení Bezruký Frantík se sice nedočkáte, zato ale za Divadlo pod Palmovkou uvidíte Terezu Dočkalovou a Tomáše Dianišku, kteří budou dnes od 16:30 předčítat první část textu Karla Čapka Jak se dělá divadlo. Pokračování budou následovat v sobotu a příští týden v úterý ve stejný čas. Čapek v díle rozebírá cestu divadelního představení od prvopočátků až po uvedení. Inscenace je skvělá nezaměnitelným Čapkovým humorem.


TV tip: Protektor a Prima partička

Co všechno jste ochotni zradit pro lásku? Tradiční námět tentokrát české romance, příběhu dvou lidí, kteří na pozadí válečného konfliktu prožívají vlastní dramata. Nebylo jedoduché žít v časech Protektorátu. Snímek Protektor v hlavních rolích s Janou Plodkovou, Markem Danielem a dalšími je výhercem sedmi Českých lvů. Dílo jednoho z oceněných, režiséra Marka Najbrta, vysílá večer Česká televize na svém druhém programu.

Na Primě si nenechte ujít další díly známé Partičky, která z televizních obrazovek také často vyjíždí do terénu. Až opadne koronavirová krize, doporučujeme i návštěvu představení naživo. Lístky si pořídíte zde.  

Assassin's Creed Odyssey a představení PS5

Nechybí ani tip pro hráče, kteří v době koronavirové musejí mít žně. Společnost Ubisoft uvolnila ode dneška až do konce víkendu zdarma poslední díl ze své slavné série Assassin's Creed s podtitulem Odyssey. S hrdiny se tentokrát ocitnete v ději Peleponéských válek. Ke hraní si lze vybrat jednu ze dvou postav - Kassandru nebo Alexiose. Na motivy herní řady vznikl před čtyřmi lety i nepříliš povedený film.

Fanoušci konzolí si mohou zopakovat včerejší konferenci, na které společnost Sony podrobněji představila nejnovější pátou řadu své vlajkové lodi, PlayStationu. Nový stroj chce zaujmout větším výkonem i ambiciózní nabídkou her pro jednoho hráče. Na video se můžete podívat níže.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte na nové způsoby vzdělávání pro děti nebo i na včerejší tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!