Nejnovější články » Filmové novinky

„Měl jsem takovej divnej pocit.“ Nezvratný osud slaví dvacet let od premiéry

17.3.2020,

Nikdo nemá úplnou kontrolu nad svým osudem a smrtí, pokud si život sám nevezme. S takovou myšlenkou si pohrává snímek Final Destination, od jehož světové premiéry uplynula dvě desetiletí. Co jste o filmu možná nevěděli?

Slavný americký horor Nezvratný osud původem čínského režiséra Jamese Wonga vstoupil do kin 17. března 2000 a dočkal se celkem čtyř pokračování – poslední z nich spatřilo světlo světa v roce 2011. Na šestém dílu od loňského roku pracuje filmové studio New Line Cinema, scénář připravuje dvojice Marcus Dunstan a Patrick Melton, kteří mají na kontě například sequely k Saw.

Výchozí premisa snímku byla poměrně nevídaná. Teenager Alex měl před odletem na školní výlet do Paříže realistickou předtuchu, že se stroj při vzletu zřítí a všichni na palubě zahynou. Z letadla se rozhodne vystoupit a ačkoli se většina cestujících k jeho vizi staví skepticky, několik spolužáků ho následuje. K nehodě nakonec skutečně dojde. Když se Alexe ptají vyšetřovatelé, jak o ní věděl, odpoví „Měl jsem takovej divnej pocit…“ Jak se ale posléze ukáže, smrti se nemůže vyhnout nikdo z přeživších.

Nezvratný osud nebyl první

Snímek původně neměl mít celovečerní formát, zamýšlen byl coby epizoda kultovního seriálu z devadesátých let Akta X, která nakonec nebyla realizována. Námět seriálových tvůrců ale originální nebyl – převzali ho z nepříliš úspěšné duchařiny Sole Survivor z roku 1983 pojednávající o jediné přeživší letecké havárie, kterou pronásledují její oběti.

Píseň Johna Denvera věstí smrt

Pokaždé, když se blíží okamžik smrti některé z postav filmu, začne v pozadí hrát skladba Rocky Mountain High amerického folkového zpěváka Johna Denvera. A ne náhodou – známý interpret, který po sametové revoluci dokonce zavítal na koncert do Plzně, zemřel v roce 1997 předčasně ve věku třiapadesáti let při nehodě krátce po startu letadla.

Reálné záběry letecké havárie

Tvůrci do filmu použili nahrávky skutečného a dodnes ne zcela vyjasněného leteckého neštěstí z července 1996. Během pravidelného letu TWA 800 tehdy z newyorského letiště směrem do Říma s přestupem v Paříži vyrazilo letadlo, které dvanáct minut po vzletu explodovalo. Podle závěrů vyšetřování došlo v palivové nádrži stroje pravděpodobně ke zkratu. Nehodu nepřežilo 230 osob, na palubě byli mimo jiné i studenti a učitelé z francouzského kroužku pensylvánské střední školy.

Inspirátor pro další díla

Final Destination byl prvním teen hororem, v němž hrdiny nezabíjí masový vrah jako ve filmu Halloween či Pátek třináctého, ale neviditelná nadpřirozená síla. S podobným konceptem pracují novější snímky Odebrat z přátel, Ouija nebo Vadí nevadí.

Několikrát ho parodizovali v sérii Scary Movie i v komedii Protivný sprostý holky. Stejně jako charakter Terry Chaney z Nezvratného osudu zemře i Kenny ze sitcomu Městečko South Park v epizodě Končí invalidové v pekle? přejetím autobusem.

Odkaz na mistry strachu

Protagonisté Nezvratného osudu nesou jména podle slavných hororových tvůrců. Například Brendan Fehr alias George Waggner odkazuje na stejnojmenného režiséra snímku Vlkodlak z roku 1941, Forbes Angus neboli Larry Murnau zase naznačuje německého tvůrce Upíra Nosferatu z roku 1922 Friedricha Wilhelma Murnaua. Koho má symbolizovat postava Billyho Hitchocka, asi netřeba rozvádět.

Foto: New Line Cinema