Nejnovější články » Divadelní recenze

Jak si přičarovat jaro? To napoví představení na Kampě „Jémine, jémine, masopust pomine“

14.3.2020,

Zima je dlouhá, což takhle přivolat si Velikonoce a s nimi také jaro? K tomu slouží právě období masopustu a jeho „magické neděle“. Divadlo Kampa uvede pro dětské diváky představení s názvem „Jémine, jémine, masopust pomine“, které je prostřednictvím písní provede zvyky našich předků během masopustu.

"Všichni známe slovo masopust a Velikonoce, ale málokdo z nás si uvědomuje, jak velký význam to byl pro naše předky, a co všechno k těmto tradicím patří. V našem představení se snažíme srozumitelně, nejen dětem, ale i dospělým ukázat jak taková oslava masopustu, či vítání jara vypadala," přibližuje námět scénáristka a herečka Marcela Jakoubková.

Zvyky kolem Velikonoc si opakujeme každý rok. Co se ale týče pradávných zvyků spojených s magickým obdobím masopustu, tam už můžou mnozí zapochybovat. Představení "Jémine, jémine, masopust pomine" si klade za cíl přiblížit dětem prostřednictvím povídání a hravé hudby svět dávných dob, kdy ještě lidé věřili na kouzla. Dobu, kdy naše prababičky a naši pradědečci čarovali, aby si přivolali jaro. Věděli tehdy přesně, co třeba dělat na pražnou nebo kýchavou neděli! Víte to i vy?

"Myslím, že v dnešní uspěchané a trochu chaotické době je příjemné a důležité vrátit se ke kořenům a jistotám našich prapředků, protože tak můžeme dojít k souznění nejen s nimi, ale i s přírodou a životem kolem nás," dodává Marcela Jakoubková.

Premiéru Divadlo Kampa uvede v neděli 15. března a to pouze pro malou uzavřenou skupinu pozvaných hostů. Jakmile vládní preventivní opatření pominou a divadla znovu otevřou dveře veřejnosti, můžete se těšit na reprízu. Představení je vhodné pro děti od pěti let.