Publikace doprovázející dokument V síti nebo první cestovatelská kniha Terezy Ramby. Přinášíme březnové knižní novinky

Publikace doprovázející dokument V síti nebo první cestovatelská kniha Terezy Ramby. Přinášíme březnové knižní novinky 

Na jaře vychází celá řada zajímavých titulů. Cestovatelská kniha Terezy Ramby, V síti nebo antologie významných českých spisovatelů s názvem Krvavý Bronx... přinášíme výběr nejlepších knih, které v březnu vyšly.

DobroDruhům – Tereza Ramba

To, že si nikdy nenaplánujete cestování na sto procent, ví oblíbená herečka a cestovatelka Tereza Ramba (Voříšková) moc dobře, aby taky ne, za poslední dva roky navštívila dvacet zemí. A právě o nich je její první kniha. Ať už máte sami neklidného cestovatelského ducha, nebo o dobrodružstvích raději jenom čtete, Tereziny zážitky v kombinaci s autentickými fotografiemi a ilustracemi jsou natolik inspirující, že vás jistě namotivují také někam vyrazit, ať do zahraničí nebo třeba jen na delší procházku.

Jonáš Zbořil – Nová divočina

Co když je tento svět blízko svému zániku? Co nastane, až Zemi pomalu pohltí nová divočina, která zatím tiše čeká pod dálničními přivaděči na svůj okamžik? A co se vlastně bude dít, až tu nebudeme? Kniha o věcech, které jsou nám denně na očích, a kterých si přesto nikdo nevšímá. Nejen dítě, ale i gravitace a rybenky si zaslouží naši pozornost a něhu. Nová divočina je básnický pokus vyměnit každodennost (a literaturu) za eony času

Neutěšenci – Kazuo Ishiguro

Do nejmenované evropské metropole, připomínající složený portrét Prahy a Vídně, přijíždí světově proslulý klavírní virtuóz. Od jeho vystoupení si místní občané slibují nejen nevšední hudební zážitek, ale hlavně duchovní obrodu upadající obce. Právě hudba představuje ve světě alegorizujícího románu médium, v němž se odehrává veškerý kulturně-politický život, od tužeb a snů nadaných jedinců přes působení občanských spolků až po dění na radnici a krizové zvraty v politickém směřování společnosti. Podaří se klavírnímu géniovi naladit místní lid na kýženou hudebně-politickou notu dřív, než bude muset na další štaci?

Krvavý Bronx – kolektiv autorů

Nejlepší autoři z nakladatelství Host a Druhé město napsali text na motivy z „černé kroniky“, a tak vznikla obsáhlá povídková antologie s názvem Krvavý Bronx. Jejich texty se dotýkají brněnské čtvrti známé jako Bronx, což není její oficiální název, takto se sociálně vyloučené lokalitě ale už dobrých třicet let říká. Téměř všechny zprávy pocházející z druhé poloviny 19. století však jasně ukazují, že velký nepokoj a sociální drama nesla v sobě tato městská část už v časech, kdy se jí ještě říkalo prostě Cejl. Vraždy, krádeže, nelegální potraty končící smrtí, otrava lékárenským jedem, jindy jen bizarní záměny či sňatkové podvody, skoro pokaždé životy žité na hraně existence. Kniha obsahuje texty takových výrazných autorů českého literárního pole, jakými jsou například Alena Mornštajnová, Petra Dvořáková, Jan Němec, Petra Soukupová nebo Petr Stančík.

Žít navěky – Dara Hornová

Ráchel má problém, nemůže zemřít. Její současné potíže jsou ničím oproti tomu, co zažila za posledních dva tisíce let, kdy přežila desítky svých partnerů a viděla rodit se a umírat stovky svých dětí. Každou rodinu musí jednoho dne opustit, aby sama neupadla v podezření, přičemž jejímu znovuzrození vždy musí předcházet upálení se v očistném ohni. Od chvíle, kdy v Římany okupovaném Jeruzálemě zaplatila během starobylého rituálu svou smrtelností za to, aby mohl žít její nemanželský syn, zkusila už všechno, aby mohla pokojně odejít z tohoto světa. Až když se Ráchelina vnučka Hannah pustí do převratného výzkumu v oblasti DNA, svitne jí nová naděje.

Kdo chytá v síti – Marika Pecháčková

Internet je jediné místo, které neodděluje svět dětí a dospělých. Režiséři Vít Klusák a Barbora Chalupová založili na internetové seznamce fiktivní profily tří dvanáctiletých dívek jako výchozí bod výbušného dokumentu o internetových predátorech V síti. Do několika hodin se jim ozvalo přes osmdesát mužů. V navazujícím souboru rozhovorů najdete hlubší rozbor postav z filmu, který vyvolal obrovský rozruch ještě před vlastním odvysíláním.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!