Režisér Guillaume Nicloux zfilmuje Houellebecqův román Podvolení

Režisér Guillaume Nicloux zfilmuje Houellebecqův román Podvolení 

Jeden z nejúspěšnějších románů Michela Houellebecqa se dočká filmové adaptace. Hlavní role se ujme herec Jean-Paul Rouve.

Román Podvolení (Soumission, 2015) spisovatele Michela Houellebecqa patřil v době vydání k nejprodávanějším dílům v Evropě. Ve Francii vyšla kniha v nákladu 250 tisíc výtisků, a přestože se objevila v knihkupectvích ve stejný den, kdy došlo k útokům na redakci týdeníku Charlie Hebdo, téměř okamžitě se stala bestsellerem.

Neobvyklému úspěchu se dílo těšilo i v sousedním Německu či Itálii, kde zastínilo i sedmý – a zároveň poslední – román Umberta Eca s názvem Nulté číslo (Numero zero, 2015). Celkově bylo prodáno na dva miliony exemplářů.

Děj románu se odehrává v roce 2022, kdy se do čela Francie dostanou islamisté. Na vině jsou politické strany, jež raději podpoří fiktivního kandidáta Muslimského bratrstva, než aby se k moci dostala šéfka extrémně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Kontroverzní fikce, která vzbudila řadu vášnivých reakcí, se nyní dočká filmové adaptace.

Houellebecq a Nicloux

Režie snímku se zhostí filmař a romanopisec Guillaume Nicloux, známý mimo jiné pro novou adaptaci Diderotovy Jeptišky (La Religieuse, 2013), historický snímek Až na konec světa (Les Confins du monde, 2018) či filmy Únos Michela Houellebecqa (L’Enlèvement de Michel Houellebecq, 2014) a Wellness (Thalasso, 2019), v nichž si Houellebecq zahrál sám sebe.

Nicloux se svými sympatiemi k dílu i osobě Michela Houellebecqa nikterak netají. Nebylo tedy velkým překvapením, když se po úspěchu komedie Wellness rozhodl zpracovat i úspěšný román Podvolení. Původně se však mělo jednat o televizní seriál, později se však tvůrci přiklonili k celovečernímu filmu. Natáčení by mělo začít v září tohoto roku.

Do hlavní role byl vybrán herec Jean-Paul Rouve, který je českým divákům známý kupř. z televizního seriálu Julie Lescautová (1992–2014), kde ztvárnil brigádníka Érica Léveile v letech 1993–1999, či ze snímku Edith Piaf (La Môme, 2007), kde hrál roli zpěvaččina otce Louise Gassiona. O zbytku hereckého obsazení prozatím není rozhodnuto.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!