Divadlo Palace sází na belmondovku. Adaptace Veselých Velikonoc neurazí, ani nenadchne

Divadlo Palace sází na belmondovku. Adaptace Veselých Velikonoc neurazí, ani nenadchne60%

Francouzský humor a Jean-Paul Belmondo k sobě patří stejně jako třeba pepř a sůl. A řekne-li se francouzská komedie, ve výčtu synonym nemůže chybět příběh Veselých Velikonoc. Na hýřivý humor tohoto zamotaného příběhu sází od března i pražské Divadlo Palace. Do role nepoučitelného sukničkáře obsadilo Martina Hofmanna.

Představte si, že si jako slaměný vdovec přivedete do konečně prázdného bytu atraktivní, mladou a snad i budoucí milenku. Manželka totiž odletěla daleko za město. A ejhle, najednou stojí mezi dveřmi. Jak se z této situace vylžete? Rozhodně se nesnažte vydávat půvabnou mladici za vlastní dceru.

Protože to by spustilo kolotoč zamotaných a nemotorných lží, které by mohly dát na celý filmový či divadelní příběh. Potvrzuje to Jean Poiret, který v osmdesátých letech přesně takovou situaci sepsal a vysloužil si za to nejen velké uznání, ale taky filmovou verzi s miláčkem kin, Jeanem-Paulem Belmondem v hlavní roli.

Stejně štěstí zkusil i režisér Miroslav Hanuš na prknech Divadla Palace. Situační komedie Veselé Velikonoce by mohla být z pohledu groteskního děje relativní sázkou na jistotu, i když je její scénář už poměrně ohraný. O to těžší však mohlo být příběh sukničkáře Stéphana zinscenovat, protože svébytnou Belmondovu osobnost lze alternovat docela obtížně.

Z inscenace Veselé Velikonoce. Foto: Pantheon Production

Hanuš si jako eso v rukávu vybral Martina Hofmanna, který na sebe v poslední době upoutal pozornost zejména postavou Luďana v seriálu Most!. Role lišáckého proutníka mu určitě sluší, nicméně úrovně teatrálního a zároveň charismatického pozérství původního představitele nedosahuje.

Obdobně na tom jsou i jeho jevištní kolegové – Michaela Badinková v roli manželky Sophie, Eliška Hanušková v roli milenky Julie, nebo Filip Cíl a Jiří Wohanka jako sváteční hosté manželského páru. Všichni jsou na jevišti zábavní, výrazný nebo nezapomenutelný zážitek ale nenabízí.

Z inscenace Veselé Velikonoce. Foto: Pantheon Production

Velikonoční příběh disponuje dostatkem humoru. Divákovi, který potřebuje příjemné odreagování s nekomplikovanými vtipy, jistě maximálně poslouží. Během hry se může těšit na nepřebernou plejádu gagů, komických situací i dějových překvapení, která jsou žertovná stejně jako ve filmu.

Kdo by však v divadelní novotě hledal něco více, bude možná trochu zklamaný. Jde spíše o styl zájezdního či konzumního divadla, které si drží stabilní dávku zábavy bez dynamiky a dramatických výkyvů či odboček.

Pokud bylo hlavním cílem tvůrců polechtat diváky pár desítkami minut přátelského vtipu a naservírovat jim oblíbenou komickou historku pro potěšení, tak se to povedlo. Jestliže měla groteska splňovat i vyšší estetické cíle, ztratily se někde v překladu. 

Foto: Pantheon Production

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Palace nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!