Divadelní premiéry, týden #11: hrdina dnešních dětí, Revizor a Sherlock Holmes

Divadelní premiéry, týden #11: hrdina dnešních dětí, Revizor a Sherlock Holmes 

Česká divadla pokračují v premiérové jízdě a na druhý březnový týden chystají spoustu nových inscenací. V Divadle Palace se z prokleté uklízečky vyklube muž, v La Fabrice se dozvíme, jak vypadá hrdina dnešních dětí, Národní divadlo svrhne krále a udělá z něj loutku dnešních politiků. V Ostravě uvidíme jedinečnou verzi slavného Revizora, v Pardubicích budeme společně s představitelem Sherlocka Holmese vyšetřovat vraždu a v Těšíně si zatančíme rock´n´roll.

Osm eur na hodinu

Premiérový týden otevře Agentura JT Promotion, která hned v pondělíDivadle Palace uvede další komedii s dvojicí Martin Zounar a Martin Kraus v hlavních rolích. Po úspěšné inscenaci Dva nahatý chlapi si dva Martinové zahrají v příběhu o bohatém buržoazním páru, který načerno zaměstnává podivnou paní na úklid. Rosu pronásledují věčná neštěstí – každý den se jí stane nějaký malér nebo úraz. Smůla se však přenese i na její zaměstnavatele Jacquese a Laurence, kteří se rozhodnou Rosu zachránit od jejího prokletí. Čeká je velké překvapení – Rosa je totiž ve skutečnosti muž.

Skečmen

Divadlo Komediograf hned v úterý přidá na svůj repertoár další komedii. Tentokrát to bude o chlapíkovi, kterému jednoho dne řekli, že ztratil humor. Jenomže on se humorem živil, takže se mu zasekla nejen kariéra, ale i osobní život. V hlavní (a jediné) roli se představí Roman Zach.

Protokol

Divadlo v Celetné nabídne už druhou premiéru spolku Kašpar v tomto měsíci. Po inscenaci FC Rudý lev bude další novou inscenací Protokol s premiérou v úterý 10. března. V režii Filipa Nuckollse uvidíme hru slavného držitele Pulitzerovy dcery Tracyho Lettse, jehož hry Srpen v zemi indiánů nebo Zabijáka Joe z českých divadel dobře známe. V temné komedii, která odhaluje jedno špinavé tajemství za druhým, uvidíme Adriana Jastrabana, Matouše Rumla nebo Jakuba Špalka.

Protokol. Foto: archiv Divadla v Celetné

Růžový samuraj

Ve středu se v La Fabrice skupina performerů poprvé vydá na výpravu za hrdinou dneška. Inscenace, která vznikla na základě workshopů s dětmi z různých koutů České republiky, vypráví o tom, co pro dnešní děti znamená být hrdinou. Režisérka Jana Burkiewiczová z výpovědí více než dvou set dětí složila hrdinský epos o znamení, cestě, boji, návratu a poučení. Symbolem jí byl růžový samuraj, kterého jedno z dětí nakreslilo. Tančí Hanna Nussbaumer, Viktor Konvalinka, Michal Toman a další.

Růžový samuraj. Foto: archiv La Fabriky

Stát jsem já

Režisér Jan Mikulášek uvede ve čtvrtek svou novou inscenaci v Národním divadle. Hra Stát jsem já francouzského divadelního a filmového režiséra a herce Vincenta Macaignea vypráví o neznámé zemi, v níž byl svržen král, který se následně stal hračkou v rukou současných politiků. Macaignemu v textu není nic svaté a čerpá z dějin křesťanství stejně jako ze zasedání OSN, objevuje se v něm spousta popových písní, okouzlujících novinářek, šarmantních moderátorů a vtipných a chytrých politiků. Na jevišti Stavovského divadla uvidíme Roberta Mikluše, Zuzanu Stivínovou, Petra Vančuru, Davida Matáska a další.

Revizor

Na premiérovou inscenaci se může těšit i Ostrava. Divadlo Antonína Dvořáka totiž ve čtvrtek uvede slavného Revizora v režii Vojtěcha Štěpánka. Oblíbená komedie je stále aktuální a ukazuje obraz dneška. Nikomu se nedá věřit, tak jak z toho ven? Přece úplatky! Co by kontrola odhalila u vás? Ostravská scéna tuto hru uvede v unikátním spojení s dramatem Odcházení Václava Havla, která na Revizora tematicky navazuje. V hlavních rolích uvidíme Vladimíra Poláka, Tomáše Jirmana, Alberta Čubu a další.  

Revizor. Foto: archiv Národního divadla moravskoslezského

Stalo se v Chamonix aneb Past na osamělého muže

Premiérová jízda pokračuje v pátekDivadle Bez Hranic, kde se bude vyšetřovat zmizení jedné ženy. Co se stane, když se zmizelá objeví ve dveřích společně s mladým abbé? Začne hra, ve které není do poslední chvíle jasné, kdo je kdo a o co komu jde. Hrají Rostislav Trtík, Bára Fišerová, Július Kubaščík a další.

TIK TIK

Divadlo Kalichsobotu přidá do svého repertoáru novou komedii z prostředí psychiatrické léčebny, v jejíž čekárně se setkávají tři muži a tři ženy. Zdánlivě nesourodou skupinu spojuje jeden problém – všichni trpí „tikem“, nebo-li obsedantní neurózou, s níž s těžko žije. Starší vydavatel chrlí v nevhodnou dobu sprostá slova, taxikář vše přeměňuje v čísla, žena si stále myje ruce… V hlavních rolích inscenace plné komických situací, do kterých probleskuje i snaha najít odvahu navázat přátelství a lásku, uvidíme Terezu Kostkovou, Evu Josefíkovou, Josefa Poláška a další.

Jémine, jémine, masopust pomine

Nové inscenace se dočkají i malé děti. V sobotu bude mít v Divadle Kampa premiéru pohádka, která vaše ratolesti od pěti let naučí, co je to masopust, jak se vítá jaro a jaké další zvyky a písně k svátku patří. V režii Ivety Duškové si zahrají a zazpívají Marcela Jakoubková, Karel Jakoubek, Vlaďka Kužílková a Pavel Lžičař.

Sherlock v nesnázích

Ve Východočeském divadle Pardubice se bude od soboty 14. března vyšetřovat vražda. V inscenaci podle americké komedie Kena Ludwiga se uskuteční večírek amerického herce a legendárního představitele divadelního Sherlocka Holmese. Ten chce prostřednictvím seance zjistit, kdo po něm při posledním představení vystřelil a kdo zavraždil vrátného v divadle. V komedii s mnoha situačními vtipy i napínavým odhalením uvidíme Jana Musila v roli herce Willama Gilletta.

Jan Musil v inscenaci Sherlock v nesnázích. Foto: archiv Východočeského divadla Pardubice

Šakalí léta

Těšínské divadlo ovládne rock´n´roll. V sobotu tam totiž bude mít premiéru muzikál Šakalí léta v režii Petra Gábora. Stejně jako ve slavném filmovém zpracování Jana Hřebejka z roku 1993 ani zde nebudou chybět písně Ivana Hlase. V roli Bejbyho, který koncem padesátých let naruší klid pražské všednodennosti, se představí Tomasz Wladyslaw Przybyla.

Šakalí léta. Foto: archiv Těšínského divadla

Rusalka

Pro vaše ratolesti chystá novou pohádku Docela velké divadlo v Litvínově. V sobotu uvede příběh vodní víly Rusalky, která opouští bezpečí svého jezerního domova a pro lásku k princi se stává člověkem. V den jejich svatby se však do cesty připlete cizí kněžna a princ Rusalku zradí kvůli chvilkovému okouzlení. Zrazená Rusalka se ale nemůže vrátit zpět. Pohádka děti seznámí se slavnou operou nenáročnou formou.

Kdo se bojí Virginie Woolfové

Klicperově divadle zase královéhradečtí diváci poprvé spatří novou inscenaci režiséra Michala Háby. Ten ve zdejší studiové scéně uvede slavné absurdní drama Edwarda Albeeho, které při svém prvním světovém uvedení v roce 1962 vzbudilo obrovský skandál a nabouralo optimistickou poválečnou náladu Američanů. Hra postavila veškeré hodnoty na hlavu a zpochybnila základní jistoty. Ocitneme se na večírku stárnoucího profesora a jeho ženy, kde se skrze pichlavé a vtipné dialogy odhalují ta nejintimnější tajemství.

Zítra to roztočíme, drahoušku

Premiérovou jízdu tohoto týdne zakončí Slezské divadlo Opava, které v neděli uvede adaptaci oblíbeného českého filmu Zítra to roztočíme, drahoušku. Jeho jevištní úprava vylíčí nelítostné spory dvou rozhádaných manželských párů. Sousedská válka má být zažehnána ve chvíli, kdy se obě rodiny stěhují. Nebyla by to však pravá komedie, kdyby se obě rodinky znovu nesetkaly v jednom paneláku a na jednom patře. Sousedská válka začíná nanovo.

Z inscenace Protokol. Foto: archiv Divadla v Celetné

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!