Nejnovější články » Literatura

Knihy, které by neměly chybět na poličce žádnému milovníku rostlin

10.3.2020,

Pokojové rostliny jsou patrně nejpříjemnější výzdobou bydlení. Stejně tak důležité jsou ale knihy, které se na pěstování a dekorování pokojovek zaměřují a dodávají notnou dávku inspirace.

Rostliny dodávají domovům kouzlo a ozvláštní každou poličku či knihovnu. Ideálem mileniálů je vytvořit si vlastní městskou džungli  i v malých prostorech městského bytu. Bující svět pokojovek představuje lepší žití a bydlení, prosperující domácnost i lepší mentální zdraví.

Rostliny se dají umístit opravdu všude, některé mají rády stín, některé vlhkost, takže můžou oživit i tmavý kout nebo jiné nevyužité prostory. Různobarevné a mnohotvárné kulisy rostlin přitahují pozornost a uznání jejich majitelů ještě o kapku více. Čím více zelených přátel tuto oázu klidu a krásy vytváří, tím lépe se člověk cítí. 

Knihy Evergreen, Plant Tribe a The Gardens of Eden nabízí pohled do tajů botaniky, zahradničení i pěstování pokojových rostlin. Doprovodné fotografie dodávají textům přidanou hodnotu, celkový vzhled je mimořádně estetický a lákavý. Čtenář má chuť opustit rušnost a prach města a obklopit se přírodou kolem sebe doma.

Evergreen: Living with Plants

Evergreen: Living with Plants

Pokud přijde řeč na knihy věnující se rostlinám obecně, každému přijde na mysl právě sbírka Evergreen: Living with Plants. Příhodně pojmenovaná publikace je opravdovým evergreenem pro pěstitele a milovníky rostlin. K přečtení láká už stylizovaná obálka knihy, uvnitř které se skví další půvabné fotografie a kresby.

Obsahuje plno nápadů a doporučení, kam umístit rostliny podle slunečního světla, jak o ně správně pečovat či jak sázet květiny na balkoně, terase či střeše. Své názory v ní vyjádřili i odborníci zabývající se rostlinami. Součástí jsou rovněž fotografie atypických a netradičních budov moderní architektury pokryté zelení, tradičních kaktusových skleníků či popisy chutí a vůně bylinek s doručením k užití i jídlu. Velký formát knihy, ač neskladný a možná nepraktický, dává vyniknout fotografiím a detailům. 

Plant Tribe: Living Happily Ever After with Plants

Plant Tribe: Living Happily Ever After with Plants

Autoři knihy Urban Jungle povýšili svou novou knihou Plant Tribe pěstování rostlin ještě na vyšší příčku. Zmíněná dřívější kniha Igora Josifovice a Judith de Graaff se stala bestsellerem na trhu a zároveň oblíbenou příručkou, jak se vhodně o rostliny starat.

Kniha se však především zaměřovala na design a dekorování pokojovek, doplněné o příjemné ilustrace autorky Saar Manche. Naopak Plant Tribe je koncipována odborněji, je mnohem obsáhlejší a zahrnuje ještě více informací vhodné pro začínající i pokročilé pěstitele. Magická moc rostlin, která uklidňuje a současně naplňuje své majitele štěstím, prostupuje celou knihou s láskyplným listováním od začátku do konce.

Josifovic a de Graaff spolupracovali s berlínskou fotografkou Jules Villbrandt, jejíž kreativní fotografie vdechly knize potenciál nejkrásnější knihy o rostlinách. 

The Gardens of Eden

The Gardens of Eden

Výrazná pestře žlutá obálka nově vydané knihy z dílny Gestalten The Gardens of Eden uchvátí nejedno oko zahradního designéra či pouhého laika v této oblasti. Různobarevné stránky zobrazující rozkvetlé anglické zahrady působí rozevlátě a okatě neuspořádaně, ačkoli jsou přísně naaranžované a každá rostlina má své místo a svou linii.

Kniha je z jiného soudku než dvě výše zmíněné, zabývá se zahradami, rozvržením rostlin a květin, ovocnými stromy i zeleninou. Zeleň, udržitelnost, inovace jsou charakteristikou knihy ve třech slovech. Kniha nabízí více než dvacet nápaditých návrhů zahrad z různých částí světa.

Velmi prospěšný je popis různých typů půdy a klimatických zón s doporučením, kde a jak které rostliny pěstovat. Kniha také nabízí profily zahradních designérů a jejich prací. Různé druhy krajin s moderními architektonickými sídly doplněnými o bujnou zeleň a pastelovou barevnost okrasných květin vytváří Ráj zahrad

Foto: Pixabay