Knihy, které by neměly chybět na poličce žádnému milovníku rostlin

Knihy, které by neměly chybět na poličce žádnému milovníku rostlin 

Pokojové rostliny jsou patrně nejpříjemnější výzdobou bydlení. Stejně tak důležité jsou ale knihy, které se na pěstování a dekorování pokojovek zaměřují a dodávají notnou dávku inspirace.

Rostliny dodávají domovům kouzlo a ozvláštní každou poličku či knihovnu. Ideálem mileniálů je vytvořit si vlastní městskou džungli  i v malých prostorech městského bytu. Bující svět pokojovek představuje lepší žití a bydlení, prosperující domácnost i lepší mentální zdraví.

Rostliny se dají umístit opravdu všude, některé mají rády stín, některé vlhkost, takže můžou oživit i tmavý kout nebo jiné nevyužité prostory. Různobarevné a mnohotvárné kulisy rostlin přitahují pozornost a uznání jejich majitelů ještě o kapku více. Čím více zelených přátel tuto oázu klidu a krásy vytváří, tím lépe se člověk cítí. 

Knihy Evergreen, Plant Tribe a The Gardens of Eden nabízí pohled do tajů botaniky, zahradničení i pěstování pokojových rostlin. Doprovodné fotografie dodávají textům přidanou hodnotu, celkový vzhled je mimořádně estetický a lákavý. Čtenář má chuť opustit rušnost a prach města a obklopit se přírodou kolem sebe doma.

Evergreen: Living with Plants

Evergreen: Living with Plants

Pokud přijde řeč na knihy věnující se rostlinám obecně, každému přijde na mysl právě sbírka Evergreen: Living with Plants. Příhodně pojmenovaná publikace je opravdovým evergreenem pro pěstitele a milovníky rostlin. K přečtení láká už stylizovaná obálka knihy, uvnitř které se skví další půvabné fotografie a kresby.

Obsahuje plno nápadů a doporučení, kam umístit rostliny podle slunečního světla, jak o ně správně pečovat či jak sázet květiny na balkoně, terase či střeše. Své názory v ní vyjádřili i odborníci zabývající se rostlinami. Součástí jsou rovněž fotografie atypických a netradičních budov moderní architektury pokryté zelení, tradičních kaktusových skleníků či popisy chutí a vůně bylinek s doručením k užití i jídlu. Velký formát knihy, ač neskladný a možná nepraktický, dává vyniknout fotografiím a detailům. 

Plant Tribe: Living Happily Ever After with Plants

Plant Tribe: Living Happily Ever After with Plants

Autoři knihy Urban Jungle povýšili svou novou knihou Plant Tribe pěstování rostlin ještě na vyšší příčku. Zmíněná dřívější kniha Igora Josifovice a Judith de Graaff se stala bestsellerem na trhu a zároveň oblíbenou příručkou, jak se vhodně o rostliny starat.

Kniha se však především zaměřovala na design a dekorování pokojovek, doplněné o příjemné ilustrace autorky Saar Manche. Naopak Plant Tribe je koncipována odborněji, je mnohem obsáhlejší a zahrnuje ještě více informací vhodné pro začínající i pokročilé pěstitele. Magická moc rostlin, která uklidňuje a současně naplňuje své majitele štěstím, prostupuje celou knihou s láskyplným listováním od začátku do konce.

Josifovic a de Graaff spolupracovali s berlínskou fotografkou Jules Villbrandt, jejíž kreativní fotografie vdechly knize potenciál nejkrásnější knihy o rostlinách. 

The Gardens of Eden

The Gardens of Eden

Výrazná pestře žlutá obálka nově vydané knihy z dílny Gestalten The Gardens of Eden uchvátí nejedno oko zahradního designéra či pouhého laika v této oblasti. Různobarevné stránky zobrazující rozkvetlé anglické zahrady působí rozevlátě a okatě neuspořádaně, ačkoli jsou přísně naaranžované a každá rostlina má své místo a svou linii.

Kniha je z jiného soudku než dvě výše zmíněné, zabývá se zahradami, rozvržením rostlin a květin, ovocnými stromy i zeleninou. Zeleň, udržitelnost, inovace jsou charakteristikou knihy ve třech slovech. Kniha nabízí více než dvacet nápaditých návrhů zahrad z různých částí světa.

Velmi prospěšný je popis různých typů půdy a klimatických zón s doporučením, kde a jak které rostliny pěstovat. Kniha také nabízí profily zahradních designérů a jejich prací. Různé druhy krajin s moderními architektonickými sídly doplněnými o bujnou zeleň a pastelovou barevnost okrasných květin vytváří Ráj zahrad

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!