Rekonstrukce slavných bitev: rytíři, husité i Napoleon

Rekonstrukce slavných bitev: rytíři, husité i Napoleon  

Loňský rok byl bohatý na kulatá výročí významných bitev. Zatímco ve středověku byste jejich aktéry určitě být nechtěli, dnešní rekonstrukce jsou velkolepou a zábavnou událostí pro všechny nadšence historie. Pokud si i vy chcete užít trochu středověké atmosféry, nechte se inspirovat našimi tipy.

Bitva u Sudoměře

25. března 1420 se poblíž Sudoměře, mezi rybníky Markovec a Škaredý, odehrála bitva, v níž husité porazili větší a mnohem lépe vyzbrojené vojsko katolických šlechticů. Letos uplyne od této slavné události 600 let a tak se prostranství mezi oběma rybníky zaplní středověkým táborem a tržištěm. Uvidíte středověké souboje, rytíře na koních, sokolníky i tanečnice. Hrát bude historická hudba a pro děti je připraven zábavný program včetně dřevěného klikotoče. Tím nejdůležitějším, co se bude odehrávat, je samozřejmě rekonstrukce bitvy. Proto se svými vozy přitáhnou husité, pronásledováni křížovníky ze Strakonic a železnými pány z Písku. Před vašima očima se pak odehraje strhující příběh slavného Žižkova vítězství.

Bitva u Třebechovic – 600 let Orebitů

Oreb je svou výškou jen malý kopeček u Třebechovic, svým významem je ovšem větší než leckterá hora. V roce 1420 se zde shromáždila východočeská skupina husitů. Letošní kulaté výročí připomene 25. dubna historický festival, který se bude konat právě na Orebu. Diváci budou mít možnost vidět šermířská vystoupení, historické kapely, komentované ukázky historického vojska, ukázky středověké jízdy, dobový tábor i středověké tance. Hlavním bodem programu budou dvě bitevní ukázky, které jsou rekonstrukcí dobytí a vypálení tvrze v nedalekých Černíkovicích.

Bitva u Lipan

V roce 1434 proběhla nedaleko Lipan bitva, v níž byli drtivě poraženi husité a zahynul vojevůdce Prokop Holý. I letos 30. května si tuto událost můžete připomenout. U Mohyly na Lipské hoře se bude konat středověký festival s tržištěm, hudbou, ukázkami sokolnictví a komentovaným předváděním zbraní a zbroje pěchoty i rytířstva. Od 15 hodin pak uvidíte rekonstrukci slavné bitvy.

Foto: Facebook Bitva u Lipan

Bitva na Chlumu

3. července 1866 se na rozsáhlém území u Hradce Králové odehrála rozhodující bitva prusko-rakouské války. Počtem vojáků to byl největší vojenský střet, jaký se kdy udál na českém území a počet mrtvých byl tak obrovský, že se prý místní potoky zbarvily do ruda jejich krví. Dnes je místo, na kterém se střety odehrály, pokryto mnoha památníky a slavnou bitvu si Východočeši každoročně připomínají. V pátek 3. července budou oslavy probíhat v Hradci Králové – uvidíte příjezd korunního prince Alberta, prezentaci jezdectva a pěchoty, střelbu z historických kanónů, ukázky historického odívání a mnoho dalšího. V sobotu se pak oslavy přesunou přímo na samotné bojiště u Chlumu, kde se bude konat rekonstrukce bitevní scény na motivy skutečných historických událostí.

Bitva na Bílé hoře

Bitva, která v roce 1620 definitivně zpečetila osud stavovského povstání a ovlivnila tak české dějiny na dalších 300 let, slaví letos také velmi kulaté výročí. Proto se chystají veliké oslavy – už v pátek 18. září projde Prahou průvod. V sobotu a v neděli se pak bude bojovat a bitvy se zúčastní stovky účinkujících z celé Evropy: pěší, jezdci na koních i dělostřelci, ti všichni se vám budou snažit přiblížit dramatickou epizodu z naší historie. Na místě bude samozřejmě probíhat i bohatý doprovodný program a najdete tu i středověké tržiště.

Bitva tří císařů u Slavkova

Slavkov (německy Austerlitz) se stal dějištěm jedné z nejslavnějších bitev, které se u nás kdy odehrály. Toto zásadní střetnutí napoleonských válek proběhlo v roce 1805. Francouzská armáda v čele s císařem Napoleonem při něm uštědřila drtivou porážku ruské a rakouské armádě. Ve dnech 27. – 29. listopadu se můžete zúčastnit rozsáhlé vzpomínkové akce. Ve velkolepé rekonstrukci bitvy bude bojovat až 2000 aktérů z celého světa.

Foto: Facebook Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře 1620

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!