Muzeum železnice a elektrotechniky se v Praze otevře v roce 2028

Muzeum železnice a elektrotechniky se v Praze otevře v roce 2028 

Připravované Muzeum železnice a elektrotechniky bude otevřeno v roce 2028 v areálu někdejšího lokomotivního depa na Masarykově nádraží v Praze. Podobu budoucího muzea přibližuje nová výstava v Národním technickém muzeu.

Největší železniční muzeum v České republice a současně moderní muzeum elektrotechniky, výpočetní techniky a akustiky by se mělo zpřístupnit návštěvníkům za osm let.

V prostoru nejstaršího pražského nádraží se protne příběh železniční sbírky Národního technického muzea, která vzniká již od jeho prvopočátků v roce 1908, a příběh areálu železničních dílen Masarykova nádraží, který byl otevřen v roce 1845 jako součást původní olomoucko-pražské dráhy a sloužil svému účelu bez přerušení přes sto padesát let,“ uvedl generální ředitel NTM Karel Ksandr.

Výstava v Národním technickém muzeu, která potrvá do 20. září, představuje architektonickou studii připravované instituce, historii areálu a zejména pak záměr a budoucí exponáty chystaných expozic. Muzeum železnice a elektrotechniky bude čerpat právě z nejrozsáhlejší sbírkové expozice NTM.

Na nové výstavě jsou k vidění historická vozidla mapující provoz na českých tratích. Návštěvníci si mohou prohlédnout třeba osobní vůz Hannibal, jenž jezdil po koněspřežné železnici mezi Českými Budějovici a rakouským Lincem, nebo první tuzemskou parní lokomotivu Moravia. Nechybí ani čtveřice drezín, které kdysi sloužily k inspekčním jízdám.

Ze sbírky elektrotechnických či akustických exponátů výstava představuje indukční stroje z přelomu 19. a 20. století, elektromotor Svoboda určený pro drobná hospodářství nebo přístroj Alžběta z majetku herce Vlastimila Brodského sloužící k automatickému hlášení času. Fanoušci výpočetní techniky ocení kapesní kalkulačky z období normalizace nebo dobové počítače Commodore CBM a ZX Spectrum +2.

Vizualizace chystaného muzea. Foto: NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!