Designblok se přesouvá do kláštera svatého Gabriela na Smíchově, mění i termín

Designblok se přesouvá do kláštera svatého Gabriela na Smíchově, mění i termín 

Vášeň a všechny její podoby jsou leitmotivem chystaného dvaadvacátého ročníku přehlídky Designblok, která se uskuteční od 7. do 11. října. Středobodem akce se nově stane kostel svatého Gabriela na Smíchově, kam se přesunula z původního Výstaviště v Holešovicích.

Budova bývalého kláštera svatého Gabriela v Holečkově ulici byla původně postavena jako ústav pro výchovu mladých dívek z dobrých rodin. Jde o specifickou architekturu v beuronském stylu s mnoha zachovanými prvky. Kontrast historických prostor a současného designu bude bezesporu návštěvně i výstavně velmi atraktivní,“ nechala se slyšest ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Někdejší klášter benediktinek postavený na konci 19. století svou funkci plnil až do počátku prvorepublikové éry. Poté v něm sídlilo Poštovní muzeum Poštovní poukázková ústředna či Ředitelství pošt Praha. Od roku 1964 je zapsán v seznamu kulturních památek.

V letošním roce se prostor stane dějištěm Superstudia, Openstudia i Art House. Jedním ze zvažovaných míst pro módní přehlídky je nedaleká odsvěcená kaple Sacre Coeur, kde se by se představili finalisté mezinárodní soutěže Diploma Selection a také čeští návrháři.

Tématem ročníku 2020 je vášeň. „Vášeň ve smyslu zaujetí pro stvoření něčeho dokonalého, nádherného. Něčeho, co nás přesáhne a dotkne se nesmrtelnosti. Krása, která přesáhne běžné, obyčejné a stává se nadčasovou a věčnou. Budeme se věnovat zejména spojení současného designu a klasických řemesel, které mají v naší zemi dlouhou tradici,“ vysvětlil kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Foto: Jan Makalouš

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!