Městská divadla pražská pokračují v mezinárodní spolupráci. Uvedou česko-německého Švejka

Městská divadla pražská pokračují v mezinárodní spolupráci. Uvedou česko-německého Švejka 

Městská divadla pražská nabídnou trojí pohled na jednu z našich neslavnějších a nejoblíbenějších literárních postav. Inscenaci Švejk / Schwejk uvedou v koprodukci se Státním divadlem Augsburg na prknech divadla Komedie a v režii Armina Petrase.

Městská divadla pražská pokračují v mezinárodní spolupráci a v premiéře uvedou trojí pohled na postavu Švejka. Inscenace Švejk / Schwejk se bude v první části zabývat Bertoltem Brechtem a vznikem jeho hry Švejk ve druhé světové válce. Poohlédne se také za jeho deníkovými záznamy a dopisy přibližujícími dobu, kterou strávil v americkém exilu.

Druhá část inscenace přiblíží osobnost Švejkova stvořitele, spisovatele Jaroslava Haška. V tomto úseku doplní hereckou akci na jevišti i sedm krátkých filmů. Trojici pohledů zakončí současné stanovisko ve formě monologu od spisovatelky Petry Hůlové.

Švejk / Schwejk. Foto: Pieter Fuhr

„V tomto případě se jedná o čistý triptychon. Ukážeme tři velké obrazy, které, pokud se vše podaří, se navzájem osvětlí a ukážou své skryté stránky,” uvedl režisér Petras, pro kterého půjde již o druhý projekt s Městskými divadly pražskými. V loňské sezoně v Komedii nastudoval adaptaci románu Petry Hůlové Stručné dějiny Hnutí.

I v případě Švejka / Schwejka přiznal, že nejsilnější osobní vztah má právě k dnešnímu švejkovskému pohledu Hůlové: „Tahle její část je mi nejmilejší. Myslím, že je obdivuhodné, jak se jí podařilo švejkovskou komiku uchopit společensky a posunout ji do české, což znamená také středoevropské a slovanské, současnosti.”

Švejk / Schwejk. Foto: Pieter Fuhr

Inscenaci nazkoušel Petras s českými i německými herci. “Rád překračuji hranice a čerpám vlivy z různých stran. Rozdíly mezi zeměmi mohou být pro inscenaci plodné,” vysvětlil režisér.

Diváci tak uvidí nejenom Evu Salzmannovou, Tomáše Milostného a Sarah Haváčovou, ale i jejich německé kolegy Katju Sieder, Anatola Käbische, Andreje Kaminskeho a Jonase Kocha. Premiéra se koná 10. března v divadle Komedie.

Foto: MDP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!