Martin Stranka odstartoval velkou retrospektivní výstavu. Nabízí i dosud nevystavované umělecké portréty

Martin Stranka odstartoval velkou retrospektivní výstavu. Nabízí i dosud nevystavované umělecké portréty 

Fotograf Martin Stranka se po čtrnácti letech působení převážně v zahraničí pomyslně vrací zpět do Česka. V pražském Mánesu představil 2. března během vernisáže svou zbrusu novou výstavu Dechem, která nabízí kompletní soubor jeho výtvarných velkoformátových fotografií i sérii uměleckých portrétů osobností nejen českého kulturního dění.

Na svém kontě má téměř 100 mezinárodních ocenění v oblasti fotografie. Svá díla, při jejichž tvorbě často využívá techniku koláže, vystavuje v galeriích po celém světě. Nyní se Martin Stranka vrátil do České republiky, aby zahájil svou doposud největší retrospektivní výstavu Dechem, která nabízí jeho kompletní dílo včetně dosud nevystavovaných uměleckých portrétů.

“Pamatuji si minulý rok. Byl duben a my jsme přemýšleli, co dál, kam se posunout. A v tu chvíli nás spontánně napadlo uspořádat výstavu doma, v České republice,” řekl během pondělní vernisáže Stranka, “když se tady kolem sebe podívám, vidím nejen 14 let práce, ale take mnoho lidí, kteří mě po celou tu dobu extrémně podporovali. A moc jim za to děkuji.”

Vernisáže se zúčastnilo i mnoho známých osobností, které mohou návštěvníci obdivovat na působivých snímcích Martina Stranka. Akci si nenechali ujít třeba zpěvák Mikolas Josef,  dokumentaristka Helena Třeštíková, fotograf Tomáš Třeštík, influencerka Nikola Čechová alias Shopaholic Nicol nebo výtvarnice Léna Brauner.

Sólová výstava Martina Stranky potrvá ve Výstavní síni Mánes do 31. března 2020. Návštěvníci si mohou působivé fotografie prohlédnout každý den od 11:00 do 20:00. Po celou dobu výstavy bude na místě přítomen i samotný fotograf, jehož snímky jsou plné symboliky a motivu přírody.

Martin Stranka žil přes 20 let v Litoměřicích. Přestože je dnes světově uznávaným tvůrcem, umění nikdy nestudoval. Fotografie pro něj představovala původně terapii po ztrátě blízkého člověka. Ve volném čase tak sahal po fotoaparátu, prostřednictvím něhož se snažil snovu získat životní rovnováhu. Vášeň k fotografii odstartovala hvězdnou kariéru přetrvávající dodnes. 

Foto: Barbora Bittnerová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Galerie Mánes nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Galerie Mánes

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!