Petr Odo Macháček: V Divadle Kámen se nebojíme obrovské vnitřní svobody

Petr Odo Macháček: V Divadle Kámen se nebojíme obrovské vnitřní svobody 

Aktuální sezónou pražského Divadla Kámen se jako červená nit táhne tematická linie lásky a jejího odrazu v současné domácí i světové literatuře. O novinkách na zdejších prknech i připravovaných inscenacích promluvil režisér a umělecký šéf scény Petr Odo Macháček.

Jakým způsobem jste pojali divadelní reflexi nelehké látky, románu Jáchyma Topola Citlivý člověk, kterou uvádíte pod názvem S citem?

Románem se necháváme inspirovat volně a snažíme se zůstat při jeho interpretaci zcela svobodní. Z knihy jsme převzali jeden centrální příběh – love story Světlany a Káji – a několik vedlejších příběhů – například o staré Růžence. Co je ovšem hlavní: snažíme se o vyvolávání jedinečné atmosféry, kterou je román prosycený. A využíváme také fragmenty Topolových nenapodobitelných textů. Do divadla se dá přenést jen zlomek knihy, ale i ten podle mého názoru stojí za to.

Co dalšího chystá Divadlo Kámen v rámci současné tematické linie?

Kromě hry S citem máme pravidelně na programu vlkodlačí a „liškodlačí“ romance Přesně 42 zubů a Přibližně dvaatřicetzubů inspirované Svatou knihou vlkodlaka Viktora Pelevina. A chystáme další takto orientované hry. Nicméně když říkáme láska, nelze si v žádném případě představovat nějaké sladkobolné příběhy dvou rozněžněných duší. Vždy jde o bytosti opačného pohlaví, zároveň o zajímavé a vyspělé bytosti žijící intenzivní životy a hledající něco nesnadného, nepochopitelného, nedostupného. Bytosti potýkající se s nadlidskými výzvami.

Chystá Divadlo Kámen v aktuální sezóně nové inscenace?

Zatím jsme se zcela nenasytili Citlivého člověka. Po současné hře S citem připravujeme další představení inspirované tímto románem. Bude mít úplně jinou formu, bude komornější, v jistém smyslu intimnější. Ponese titul Poříčská madona – přesně podle fiktivního starobylého obrazu, který se vine, přesněji doslova protéká po řece celým románem.

Patříte mezi menší, alternativní divadelní scény v Praze. Jak náročné je obstát v konkurenčním prostředí?

Musíme lidem nabízet něco, co jinde nenajdou, nezažijí. Protože máme k divadlu celkem originální přístup, snad se nám to i daří. Například pracujeme s herci, kteří se nebojí obrovské vnitřní svobody. Kdo má takový přístup rád, pozná to a má důvod znovu přijít. Odlišujeme se také tím, že se inspirujeme mimořádnými díly současné, maximálně několik let staré literatury. Interagujeme s nimi, vedeme s nimi dialog, případně se s nimi i hádáme… Troufám si tvrdit, že na tyto knihy otevíráme překvapivé pohledy.

Kde lidé najdou Divadlo Kámen?

Přestože nejsme zrovna na hlavní třídě, jsme v podstatě v širším centru Prahy, asi tři sta metrů od metra Invalidovna.

Foto: Divadlo Kámen

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!