Divadelní premiéry tento týden: bytové divadlo, stand up Juraje Kukury i mužský pohled na svět

Divadelní premiéry tento týden: bytové divadlo, stand up Juraje Kukury i mužský pohled na svět 

Čeká nás měsíc nabitý premiérami. První týden otevře oblíbený brněnský herec Ján Sedal, který se po dlouhé rekonvalescenci vrací s bytovým divadlem inspirovaným japonským žánrem butó. V Brně se pak chystá ještě surrealistická pohádka a sólová performance mladé tanečnice. V Praze v průběhu týdne odpremiéruje tragikomedie o síle moderních technologií, velká herecká příležitost pro Juraje Kukuru nebo komedie, která nabídne ryze mužský pohled na svět. Nové inscenace čekají i Olomouc a Ostravu.

Vyplním šaty své tělem svým

Brněnský herec Ján Sedal, který byl před dvěma lety napaden nepříčetným mužem, je po dlouhé rekonvalescenci opět v kondici a připravuje premiéru v duchu bytového divadla. Společně s hudebníkem Tomášem Vtípilem odehraje v prostředí vlastního obývacího pokoje surreálně vykloubenou scénickou imaginaci. Sedal se inspiroval také japonským žánrem butó, inscenace by tedy měla mít blízko k tanci a rituálu. Premiéra se koná v úterý 3. března

FC Rudý lev

Týden bude pokračovat pražskou premiérou, a to ve čtvrtek 5. března inscenací FC Rudý lev, kterou uvede divadelní spolek Kašpar v Divadle v Celetné. Na další dílo autora hry Na dotek se čekalo deset let a v Celetné ji uvidíme v režii Filipa Nuckollse. Text na první pohled pojednává o fotbale, ve skutečnosti je však o životních vítězstvích a prohrách. V hlavních rolích uvidíme Jana Potměšila, Miloslava Tichého a Jana Zadražila.

Naprostí cizinci

Divadle Na Jezerce se pravidelné setkání sedmi nejlepších přátel změní na souboj s pravdou a časem. V rámci původně myšlené zábavy totiž zní všechny hovory na hlasitý odposlech, všechny zprávy se čtou nahlas, a z přátel se tak stávají naprostí cizinci. Co všechno svým přátelům tajíte vy? V režii Matěje Balcara se od 5. března představí Patricie Pagáčová, Petr Vacek, Milan Šteindler a další.

Milan Šteindler na zkoušce Naprostých cizinců. Foto: Radek Fouček

Přijde kůň do baru

Městská divadla pražská lákají na velkou roli Juraje Kukury jako stárnoucího stand-up komika, který se v nočním klubu jednoho bezvýznamného města snaží pobavit publikum a zároveň se vyrovnat s vlastním životem. Zní to jako nemožný úkol. Podaří se mu to? Dozvíte se v pátek 6. března v divadle Rokoko v režii Martina Čičváka.

Madisonské cesty

Premiérovou inscenaci očekává tento týden i Olomouc. Divadlo Tramtárie totiž na pátek 6. března chystá adaptaci romantického filmového příběhu, jenž vás přesvědčí, že každé tajemství dříve či později vypluje na povrch. V režii Vladislava Kracíka uvidíme Terezu Toth Čápovou a Dominiku Hrazdílkovou v hlavních rolích dvou rozhádaných sester, které svede dohromady smrt jejich matky.

Madisonské cesty. Foto: archiv Divadla Tramtárie

Cirkus Abrafrk

O víkendu pak Brno zaplaví divadelní potopa. Divadlo Husa na provázku totiž v sobotu 7. března uvede v malém sklepním sále divadelní hru pro děti podle textu slavného surrealisty Daniila Charmse. Potopě bude čelit krasojezdec, létající akrobat či fakír v režii umělecké šéfky „Provázku“ Anny Davidové. Vezměte své děti od tří let.

Testosteron

Jeviště Divadla Na Fidlovačce si pro sebe v sobotu 7. března zabere ryze mužské obsazení v drsné komedii současného polského autora Andrzeje Saramonowicze. Víte, že být mužem není vůbec jednoduché? O tom své diváky pokusí přesvědčit sedm různých mužů s tvářemi Tomáše Měcháčka, Dennyho Ratajského, Oldřicha Navrátila a dalších a pod režijním vedením Tomáše Svobody.

Oldřich Navrátil a Michal Maléř na zkoušce inscenace Testosteron. Foto: archiv Divadla Na Fidlovačce

Trampoty loupežníka Hromburáce

Představení pro děti od tří let nově nabízí nejen „Provázek“, ale od soboty 7. března i pražské Divadlo Orfeus. Přijďte se s dětmi zasmát nad pohádkou o loupežníkovi s dobrým srdcem, který nerad loupí, ale o to radši zpívá. Kvůli své zálibě ve všemožném burácení a rachocení děsil celý les, až na něj dopadlo kouzlo a on se dostal do pekla. Jak to s ním dopadlo? Dozvíte se v Divadle Františka Troníčka.

Kabaret proti nám

Kočovné divadlo Ad Hoc představí v pražském Divadle Disk nový zábavný kabaret. Dočkáme se mnoha rozverných písní, humorných skečů, poezie a dvojice vtipných moderátorů. Podle scénáře Jana Duchka a s hudbou Lukáše Habance zahrají herci Adam Caha, Jan Duchek, Kateřina Fafílková, Jiří Vedral a další. Premiéra se koná v sobotu 7. března.

Rabbuni

Sólovou performance předvede v brněnském BuranTeatru tanečnice Silvie Kudelová. Pomocí tance, gest, poezie a hlasu znázorní vnitřní proměny člověka spojené s uvědomováním si vlastní podstaty a prožitek oddělenosti a jednoty, jež může být připodobněn k růstu stromu. Poprvé v sobotu 7. března

Trochu hodně mimo

Premiérami nabitý týden zakončíme v Ostravě, kde na prknech nově vzniklé komorní scény Divadla Mír uvedou svoji autorskou tragikomedii Štěpán Kozub a David Vyhnánek. Originální a u nás dosud divadelně nezpracované téma pojedná o tzv. dark webu. V inscenaci plné černého humoru uvidíme Robina Ferra, Beátu Hrnčíříkovou, Alberta Čubu a další.

Petr Vacek na zkoušce Naprostých cizinců. Foto: archiv Divadla Na Jezerce

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!