Výlety do světa filmů – slavní herci, televizní technika i postavy z disneyovek

Výlety do světa filmů – slavní herci, televizní technika i postavy z disneyovek 

Patříte mezi filmové nadšence, kteří tráví spoustu času v kině nebo u obrazovek? Pak byste si neměli nechat ujít muzea, ve kterých se dozvíte, jak filmy vznikají, nebo si pěkně zblízka prohlédnete hrdiny bílého plátna.

Muzeum Karla Zemana

V dnešní době jsou filmové triky naprostou samozřejmostí, ale daly by se dělat i bez vyspělé techniky? Daly – přesvědčte se o tom v muzeu, které mapuje filmovou tvorbu geniálního Karla Zemana. Připomeňte si jeho Cestu do pravěku, Vynález zkázy nebo Barona Prášila, ale i vše ostatní, co kdy Karel Zeman natočil. Muzeum vám navíc nabízí možnost si všechny trikové postupy vyzkoušet. Budete se procházet mezi kulisami a natáčet sami sebe v akci. Vznesete se na létajícím stroji, projdete se po měsíci, budete řídit ponorku. Pro děti navíc zdarma dostanete ke vstupence i motivační hru.

Muzeum filmových legend

Do tohoto muzea si můžete zajít už na třech místech v Česku – v Praze, v Poděbradech a v Kroměříži. V expozici uvidíte sošky, figurky a repliky filmových postav. Všechny exponáty jsou do detailu propracované. Některé repliky jsou v měřítku 1:6, jiné naopak v životní či dokonce nadživotní velikosti, takže fotografování s nimi si rozhodně užijete. A nenajdete tu jen exponáty filmové, ale i komiksové a herní. Na své si tu přijde celá rodina – tatínky asi nejvíc nadchne predátor, vetřelec či Terminátor, maminky Avatar a děti si zamilují třeba postavičky z Disney kolekce.

Foto: Pixabay

NaFilM – Národní filmové muzeum

Muzejní instalace propojuje historii se současnými technologiemi, takže zaujme všechny generace. Navíc si zdejší originální exponáty můžete sami vyzkoušet a poznávat tak filmovou historii zábavnou a interaktivní formou. Součástí muzea je i ruchové studio, kde máte možnost vytvořit si svou vlastní zvukovou nahrávku. A na závěr návštěvy si dokonce natočíte vlastní animovaný film, který si z muzea odnesete domů.

Televizní studio

Ve třetím patře Národního technického muzea najdete expozici televizního studia. Jedná se o funkční techniku a nábytek, které byly až do roku 2011 součástí zpravodajského studia České televize na Kavčích horách. Vysílaly se z něho sportovní pořady, například vstupy do přímých fotbalových a hokejových přenosů. Vy si ho dnes prohlédnete s průvodcem, který vám fungování techniky názorně ukáže. Navíc se tu několikrát v týdnu konají workshopy vedené zkušenými televizními pracovníky. Účastníci workshopů si vyzkouší roli redaktora, meteorologa, kameramana či režiséra.

Herecký dům Viktorka

Více než filmy samotné vás zajímají herci, hlavně ti čeští? Tak vyrazte do prvního hereckého muzea, které vzniklo v Ratibořicích zásluhou režiséra Tomáše Magnuska. Shromážděná sbírka vám umožní nahlédnout do soukromí vašich lásek a hrdinů z divadel i z televizní obrazovky. U budovy najdete rovněž chodník slávy a v plánu je také herecká alej, která by měla být vzpomínkou na slavné, kteří již nejsou mezi námi. Uvnitř je návštěvníkům k dispozici víceúčelový sál, do kterého jsou pravidelně zvány osobnosti naší kultury – herci i zpěváci, ti známí i ti začínající. Součástí muzea je i restaurace, takže řízek v chlebu můžete protentokrát s klidem nechat doma.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!