Kočkožrout jako studie buranství. Hospodskou nudu ve Švandově divadle naruší cizinec

Kočkožrout jako studie buranství. Hospodskou nudu ve Švandově divadle naruší cizinec80%

Pražské Švandovo divadlo uvedlo v české premiéře hru Reinera Wernera Fassbindera Kočkožrout. Německý filmař a dramatik, od jehož narození letos uplyne 75 let, v ní zkoumá míru nenávisti, xenofobie a jinakosti. I v inscenaci v režii Jana Holce se setkáme s Řekem Yorgosem, který přijíždí jako pracovní síla do malého bavorského městečka. Jeho exotický vzhled a chování probudí nejen zájem žen, ale hlavně odpor a zlobu všech obyvatel.

Švandovo divadlo inscenaci zasadilo do malého sálu Studia, v němž během pouhé hodiny pozorujeme skupinku bavorských buranů a buranek, jejichž hospodskou nudu a rutinu malého městečka naruší příchod řeckého pracovníka Yorgose. Yorgosův přitažlivý vzhled a exotický původ v obyvatelích probudí vztek, nenávist a zlobu. A to se mladý řecký pracovník provinil pouze tím, že se líbí ženám, a hlavně je jiný.

Režisér Jan Holec příběh německého filmaře, dramatika a provokatéra Reinera Wernera Fassbindera přirovnává k seriálu Most!. I v něm totiž sledujeme obyvatele z malého města, kteří své dny tráví klábosením po hospodách, a jejichž rutinní klid je narušen příchodem někoho odlišného. V inscenaci Švandova divadla však logicky není prostor pro takový rozbor a vývoj postav, jako je tomu v seriálu. Během hodinového představení však bohužel k žádnému vývoji postav nedochází.

Jan Grundman jako Řek Yorgos. Foto: Michal Hančovský

Přesto však inscenace funguje dobře jako satira na maloměšťácké buranství a jako velmi aktuální, naléhavá a nutno podotknout, že na poměry Švandova divadla i velmi odvážná studie xenofobie a rasismu. Zásluhu na tom má i herecké obsazení, které s naprosto přesnou mírou nadsázky a ironie ztvárňuje typy lidí, v nichž jistě poznáme své okolí a možná i sebe.

Scénografie Jana Štěpánka pracuje s typickým německým koloritem a inspirací v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, především ale s estetikou nevkusu, s čímž souzní i skvělé kostýmy Pauliny Bočkové. Přestože je děj umístěn do Bavorska, každému divákovi musí být jasné, že stejný příběh by se mohl odehrát i kdekoliv jinde, včetně našich českých vesnic.

Kočkožrout ve Švandově divadle rozhodně donutí k zamyšlení nad aktuálností hry, která vznikla před více než padesáti lety. Výborně zvolená komická až groteskní forma střídá hořké momenty, z nichž divákovi zmrzne úsměv na rtech.   

Foto: Michal Hančovský

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Švandovo divadlo nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!