Kulturní jaro ve Slezsku: divadelní komedie, Janek Ledecký akusticky i současný pop-art

Kulturní jaro ve Slezsku: divadelní komedie, Janek Ledecký akusticky i současný pop-art  

Akustický koncert stálice domácí hudební scény Janka Ledeckého nebo klasické i současné komedie na divadelních prknech. Na které kulturní akce během jara v Moravskoslezském kraji zamíříte vy?

Galavečer Ceny Jantar

Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar budou tentokrát rozdány 15. března večer na slavnostním večeru v Multifunkční aule Gong v ostravských Dolních Vítkovicích. Během tříhodinového programu zazní melodie původem slezských interpretů. Vystoupí třeba zpěvačka Vladivojna La Chia, klavírní virtuos Ivo Kahánek nebo frýdecko-místecká formace Mirai.

Jarní divadelní premiéry

Oblíbenou československou komedii Zítra to roztočíme, drahoušku režiséra Petra Schulhoffa z roku 1976 převede na jeviště Slezské divadlo Opava. Příběh o sousedské válce mezi dvěma manželskými páry, kterou by mělo ukončit stěhování z jejich činžáku určeného k asanaci, zde bude mít premiéru 15. března.

Oblíbenou satiru o korupci a politickém zametání pod koberec, ruskou klasiku Revizor, chystá uvést Národní divadlo moravskoslezské v ostravském Divadle Antonína Dvořáka. Přijďte zhlédnout hru o podvodníkovi Chlestakovovi a zkaženém hejtmanovi Dmuchanovském, který na divadelní prkna zamíří premiérově 12. března.

Přehlídky moderního i současného umění

Patrně nejznámějšího českého výtvarníka současnosti Pastu Onera představí na výstavě od 17. března Dům umění v Opavě. V rámci přehlídky Naughty by Nature budou do 17. května k vidění rozmanitá autorova díla z posledních osmi let od akrylových pláten přes velkoformátové olejomalby až po multimediální instalace.

Galerie výtvarného umění v Ostravě otevře 8. dubna retrospektivu malíře Pavla Nešlehy, který se zapsal do povědomí veřejnosti zejména v šedesátých letech. Ve slezské metropoli však návštěvníci spatří jeho práce vzniklé od osmdesátých let do roku 2003. Pro umělcova díla jsou typické makrodetaily a hra se světlem.

Akustické turné Janka Ledeckého

Známý domácí zpěvák Janek Ledecký vyráží na jaře na turné, na němž představí akustické aranže svých nestárnoucích hitů jako Proklínám, Budu všechno, co si budeš přát nebo Tina. 27. dubna se zastaví také v Domě kultury města Ostravy, kde publikum čekají i skladby interpretovy kapely Žentour či několik coververzí písní od Rolling Stones i Boba Dylana.

Skákací hrady i pohádky pro nejmenší

Trojhalí Karolina v Ostravě letos znovu zaplní rozmanité skákací hrady. Ratolesti se na nich budou moci vyřádit od 27. března až do 5. dubna. Děti do tří let v doprovodu dospělého budou mít vstup zdarma.

Havířovští se můžou těšit na festival malých profesionálních divadel s představeními pro děti, který se uskuteční ve zdejším KD Petra Bezruče od 22. do 28. března. Každé festivalové odpoledne bude patřit divadelní či hrané pohádkové inscenaci v podání souborů z celé republiky.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!