Vendeta - nečesky český film, který tu ještě nebyl

Vendeta - nečesky český film, který tu ještě nebyl90%

Na tiskové konferenci k uvedení filmu Vendeta tvůrci sebevědomě prohlásili, že si nepřejí, aby novináři toho o počtu obětí a jménech vrahů prozradili moc, což bylo vzápětí hned v několika recenzích označeno za troufalý pokus zaujmout a udržet diváka v šťastném nevědění i přes celkovou předvídatelnost filmu.

Dovolím si nesouhlasit – snímek Vendeta, prostý u nás oblíbeného laskavého humoru, se nejenom umí ambiciózně tvářit, ale i své ambice naplňovat. Pro znalce domácí filmové tvorby důvodem pro návštěvu bylo jméno producenta. Vratislav Šlajer totiž má na kontě jeden tahák, který mu (a filmu Vendeta) dělá slušnou reklamu, a sice Pouta – černý kůň loňského roku, jenž zdárně přežil setkání se lvy (českými).

Pro příležitostného filmového, ale pravidelného televizního diváka jasným lákadlem byla jména Oldřicha Kaisera a Ondřeje Vetchého (ten už v letošní Nevinnosti dokázal, že mu to vlastně sluší i na širokém plátně). Igor Chmela a Marek Taclík v roli zkorumpovaných policajtů šikovně sekundují protagonistům. Ještě je tu čtveřice dětských herců, kteří ač jsou zcela neokoukáni, dokážou zahrát, pokud ne svádění a přímočarost, strach a krutost zcela určitě. O tom film Vendeta ostatně je: o prvotní krutosti, o pomstě a o strachu z pomsty. Příběh nekomplikovaný a až myticky nesmrtelný, ovšem způsob, kterým je podán a jakým se vyvíjí, je na české poměry uměním zasluhujícím zvláštního uznání.

Za to je třeba pochválit především začínajícího režiséra Miroslava Ondruše, který, ačkoliv zatím sbíral zkušenosti jenom v roli asistenta, se najednou rozšoupnul a uskutečnil všechny dětské sny naráz: Ondruš totiž pojal svou prvotinu jako kompletně autorské dílo a uplatnil se i jako autor scénáře. Příběh se točí kolem tří mladíků pod 15, kteří vymysleli dobrý způsob, jak načerpat sexuální zkušenosti. V pečlivě promyšleném plánu figuruje jedna spolužačka („kámoška“, jak se vyjádřil filmový parchant Honza), jež do rozpadlého baráku za Prahou jela se zcela jiným záměrem. Jedna holka vs. tři kluci – souboj bohužel od začátku prohraný.  V záběrech následujících scénu brutálního znásilnění se setkáváme s brilantně se trápící postavou Ondřeje Vetchého, otce „kámošky“, kterého všichni bez výjimky podceňují, boť je „prostý doktůrek“. Ale čeho všeho je doktůrek se svaly a fyzičkou Vetchého schopen, to se diváci teprve dozvědí. Stejně tak se dozvědí, čeho je schopen kulhavý lesník v podání Kaisera, a to vše během necelých dvou hodin snímku, kdy budou jen nevěřícně zírat na obrazovku, přišpendleni v křesle. 

Pro dokreslení mrazivé atmosféry podzimní unylosti byl vybrán Petr Ostrouchov, významný to český mág zvuků, a... kdo by to pomyslel, sám Wolfgang Amadeus, jehož Rekviem se k tématu jedné malé pomsty rozšířené do vesmírných rozměrů perfektně hodil. Když se druhý jmenovaný „podílel“ na výrobě filmu jenom pasivně, Ostrouchov aktivně zasahoval do scén, až přišel k názoru, že film má natolik silný příběh, že žádnou hudbu v podstatě nepotřebuje, ovšem svým povinnostem dostál a naplnil snímek zvuky – tu hrozivými, tu nevysvětlitelnými, ale ve valné většině beroucími dech.

Za 20 natáčecích dnů filmový štáb v Praze a jejím okolí dokázal vytvořit prostředí jako z amerických artových snímků – a ne že se hrálo s dekoracemi. Díky umnému nasvícení, citlivým záběrům kamery a šikovnému střihu se Ondrušovi povedlo upéct zcela netypický na české poměry snímek připomínající mrazivé Hitchcockovské thrillery, dokonce i samotný vybraný žánr je, zdá se, v českém prostředí novinkou. Po „hollywoodsky“ natočených Lidicích přichází další film, jenž je připraven na nespokojené reakce recenzentů a diváků, protože je „jiný“, neortodoxní a protože si nejsme na nic podobného zvyklí. „Příliš ambiciózní“ – takové nálepky se filmu dostalo teprve necelých pár dní od uvedení. Ovšem co je v tom pojetí „příliš“? A proč se „ambiciózní“ bere jako hřích? Kdyby u nás i nadále vznikaly snímky podobné Vendetě, snímky, jakoby předurčené pro široké plátno, které chytnou a nepustí, možná by se diváci konečně nevymlouvali, že není na co chodit do kin?

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Vendeta

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Vendeta - nečesky český film, který tu ještě nebylVendeta - nečesky český film, který tu ještě nebylVendeta - nečesky český film, který tu ještě nebyl
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!