Nejen V síti. Filmy, které tematizují zneužívání dětí

Nejen V síti. Filmy, které tematizují zneužívání dětí 

Šokující dokument V síti tvůrců Barbory Chalupové a Víta Klusáka poukázal na problematiku dětského zneužívání. Počet dospělých mužů, kteří reagovali na zdánlivě nezletilé dívky, diváky šokoval. Přinášíme filmy s tématem dětského zneužívání, které může mít různé podoby – naštěstí ve většině případů jen fiktivní.

Hon (2012)

Oblíbený dánský snímek z roku 2012 sleduje život čtyřicetiletého Lucase (Mads Mikkelsen). Lucas se nedávno rozvedl a začíná nový život. Má dobré přátele, práci učitele v mateřské školce, kterou miluje, přítelkyni a zlepšující se vztah s dospívajícím synem.

Idylický život mu během chvíle zboří nahodilá lež malé holčičky ze školky, která tvrdí, že se jí Lucas dotýkal. Tvrzení se začne šířit v komunitě jako jed, hlavní hrdina přichází o přátele, lidé z vesnice se mu vyhýbají a nedůvěřují mu, a i syn se s ním odmítá dál vídat. Lukas se snaží očistit své jméno a na honu si zachránit i holý život. Hon je první dánský snímek, který měl premiéru na Cannes FF a získal zde řadu cen – jednu z hlavních obdržel Mads Mikkelsen v kategorii nejlepší herec. 

Carrie (1976)

Dnes již kultovní americký horor Carrie vychází z knižní předlohy úspěšného spisovatele Stephena Kinga. Režie se ujal Brian De Palma, který má v portfoliu filmy jako Mission: Impossible a Zjizvená tvář. Carrie Whiteová je týraná svou fanaticky pobožnou matkou. Její rány z výchovy, nesmělost i řada komplexů z ní dělá terč posměchu spolužáků, a dokonce i některých učitelů. Jednou v sobě Carrie objeví doposud skryté telekinetické schopnosti, které jsou v rukou nevyrovnané dívky smrtelné, jediný její pohled je ničivý. Nekončící ponižování a šikana vedou k tragédii. 

Precious (2009)

Šokující snímek Precious vypráví o šestnáctileté obézní Afroameričance Claireece „Precious“ Jonesové (Glabourey Sidibe), kterou ustavičně fyzicky i psychicky týrá a ponižuje její vlastní matka (Mo’Nique). Navíc je Precious již podruhé těhotná se svým nepřítomným otcem. Ani mimo rodinu není život hlavní hrdinky snadný, spolužáci se jí vysmívají pro její tloušťku ve škole dostává dobré známky, aniž by kohokoliv zajímalo, že neumí číst ani psát.

Pod hrozbou vyloučení je jí nabídnut přestup na alternativní školu. I když Precious neví, co „alternativní“ znamená, pomalu zjišťuje, že změna školy se vyplatila. Setkává se tam s trpělivou učitelkou Rainovou (Paula Patton), která jí pomáhá vystoupit z temnoty a začít znovu a lépe. Mo’Nique dostala za svůj herecký výkon v roce 2009 Oscara v kategorii herečka ve vedlejší roli.


Výměna (2008)

Pod režií Clinta Eastwooda, tvůrce filmů Million Dollar Baby a Tajemná řeka, vznikl v roce 2008 film na motivy skutečných událostí. Píše se rok 1928, je to ráno jako každé jiné, svobodná matka Christine Collins (Angelina Jolie) se ve svém domě v Los Angeles loučí se svým devítiletým synem Walterem. Po jejím návratu však syn není k nalezení. Policie navzdory vynaložené snaze není schopná chlapce objevit. Po pěti měsících za nešťastnou Christine přijde losangeleská policie, kterou jejich kontinuální neúspěch v případu řádně pošramotil pověst v očích veřejnosti, s dobrou zprávou – jejího syna Waltera se povedlo nalézt. Vlna naděje rychle skončí, nalezený chlapec není její syn. Policie, která si nemůže dovolit další přešlap, se ji však za každou cenu snaží přesvědčit, že se mýlí, a že jí skutečně přivedli domu Waltera. 

Únoscem Waltera byl kanadský sériový vrah Gordon Nortkott. Nortkott v roce 1920 unesl několik dětí, které společně se svojí matkou Sarah Louise Nortkottvou zneužíval a následně zabíjel na své drůbeží farmě. Ačkoliv o Sarah Louise není ve filmu ani zmínka, byla to právě ona, kdo se přiznal k vraždě Waltera Collinse, tělo však nikdy nebylo nalezeno. Nicméně se svým přiznáním vyhnula trestu smrti a byla odsouzena na doživotí, po dvanácti letech však byla propuštěna. Její syn Gordon byl oběšen v roce 1930, bylo mu 23 let.

Lolita (1997)

Kontroverzní a ve své době dokonce pobuřující příběh ruského klasika Vladimira Nabokova byl nejednou zfilmován. V nejznámější verzi z roku 1997 si hlavní roli Lolity zahrála tehdy patnáctiletá rusovláska Dominique Swain. Příběh se odehrává v poválečných Spojených státech, kam anglický profesor Humbert Humbert přijíždí učit na univerzitu. Pronajme si pokoj v domě Charlotty Hazeové, kde se poprvé setká s její dvanáctiletou dcerou Lolitou. I přes velký věkový rozdíl jí propadne a je ochoten udělat vše, aby mohl i nadále zůstat v její blízkosti. K tomu využije rostoucí sympatie Lolitiny matky, a ačkoliv mu je odporná, ožení se s ní.

Po Charlottině tragické smrti Humbert s Lolitou vyrazí na divokou cestu po USA. Během putování je však stále někdo sleduje. Po dvou letech toxického vztahu Lolita od Humberta utíká. Žárlivost i pocit viny z nevhodné lásky ho mění v trosku. Snímek vyvolal velké pohoršení například v Austrálii, kde byl do roku 1999 zakázán kvůli domnělému podporování pedofilie.

The Girl Next Door (2007)

Film z nultých let vznikl podle knižní předlohy spisovatele Jacka Ketchumse. K dílu autora inspiroval případ z roku 1965, v němž figurovala oběť Sylvia Likensová, šestnáctiletá dívka, která byla mučena a zavražděna. Dospívající dívka Med se svou sestrou přijdou o rodiče a nastěhují se ke své tetě Ruth a jejím synům.

Po nějaké době je Meg svojí tetou i bratranci týrána, nikde však nenachází pomoc, jelikož se ke krutému chování přidávají i děti z okolí. Její sestra, která při nehodě ochrnula, tomuto nelidskému chování pouze bezmocně přihlíží. Jediným světlem v Megině životě je David, chlapec odvedle. Případ byl zfilmován již ve filmu An American Crime, ten však byl daleko přesnější a obsahoval reálná fakta. Snímek The Girl Next Door je divácky příjemnější, avšak útržkovitý.

Moje malá princezna (2011)

Desetiletá Violetta má se svou matkou Hannah netradiční vztah. Bydlí se svou babičkou, zatímco její matka se stará sama o sebe, pracuje jako umělecká fotografka a žije bouřlivým životem. Jednou donutí svou dceru, aby jí stála modelem, což zásadním způsobem změní Violettin klidný život s babičkou.

Fotografie získá velký ohlas a stane se symbolem pařížské umělecké scény sedmdesátých let. Svět malé Violetty se tak rozdělí na dvě neslučitelné části – na jednu stranu je svůdnou múzou, zároveň je však pouze dítětem. Zajímavostí je, že v jedné scéně, kdy Violetta sleduje televizi, běží tam epizoda Krtečka Zdeňka Milera. Díl je dokonce vysílán v češtině.

Gardens of the Night (2008)

Příběh sedmileté Leslie (Gillian Jacobs) začíná jejím únosem dvěma muži, kteří jí napovídali, že je pro ni posílají Lesliini rodiče, a odvezli ji neznámo kam. Ačkoliv se zprvu Leslie stýskalo po rodičích, časem uvěřila tomu, že ji rodiče už nechtějí vidět. Společně s další obětí žila de facto jako majetek pedofilních únosců, kteří dvojici půjčují svým klientům. Unesený Donnie je pro Leslie nejbližší pouto, které přeroste do až sourozeneckého světa. Zneužívané děti spolu prchají do smyšleného světa, který pro sebe vytvořily podle Knihy džunglí

Tylko nie mów nikomu (2019)

Polský provokativní dokument, jehož název by se do češtiny dal přeložit jako Hlavně to nikomu neříkej, pobouřil celou katolickou církev. Investigativní novinář Tomasz Sekielski dva roky natáčel dvouhodinový dokument, v němž figuruje devět pedofilních kněží, kteří se během jejich výkonu Božského poslání dopustili zneužívání dětí.

Pro snímek jsou podstatné zejména rozhovory s obětmi sexuálního zneužívání a následné reciproční rozhovory s pachateli z řad římskokatolické církve. Podle tvůrce název dokumentu odkazuje na nejčastěji používanou větu pedofilních duchovních, kterou adresují svým obětem. Film byl původně zveřejněn na YouTube, kde ho během prvních dvou dnů zhlédlo sedm milionů diváků a po deseti dnech se číslo vyšplhalo až na dvacet a půl milionu.

Leaving Neverland (2019)

Dokumentární snímek Dana Reeda se věnuje obviněním Micheale Jacksona z pohlavního zneužívání malých chlapců. Na vrcholu své slávy udržoval Jackson dlouholeté přátelství se dvěma kluky ve věku 7 a 10 let. Dnes jim je již kolem třiceti let a na kameru vypráví svůj příběh o svém vztahu s Michaelem Jacksonem, pohlavním zneužíváním i způsobem, jak se s ním vyrovnali. Celosvětově známý Michael Jackson představuje pro lidi ikonu, popovou hvězdu, precizního tanečníka i filantropa. Když byl tedy v roce 1993 nařčen ze sexuálního obtěžování malých chlapců, nikdo nebyl schopen uvěřit, že by se „ten“ Michael Jackson, Král popu a zbožňovaný idol, mohl dopustit podobného činu. Příběhy obou hochů jsou velmi totožné. Michael se s nimi sblížil a pozval je do svého úžasného světa. Obě rodiny byly oslepené synovým prominentním vztahem se slavným zpěvákem a neviděly náznaky nevhodného chování. Dokument Leaving Neverland prostřednictvím rozhovorů utváří portrét manipulace a podvodu a demonstruje moc slávy.

 

Foto: Universal Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!