Kulturní jaro na Pardubicku: retrogaming, festival tetování i koncerty domácích hvězd

Kulturní jaro na Pardubicku: retrogaming, festival tetování i koncerty domácích hvězd 

Koncert Anety Langerové nebo interaktivní výstava Retrogaming. Ani Pardubický kraj nezůstává s jarními kulturními akcemi pozadu. Jakou si vyberete vy?

Aneta Langerová v Pardubicích

Pardubice se svým koncertem navštíví Aneta Langerová 27. dubna. Vystoupí zde spolu se slovenskou kapelou Korben Dallas, se kterou se setkala poprvé v roce 2015, kdy natočili symfonickou skladbu Sen. Po čtyřech letech opět spojí síly, tentokrát při mnohem větším projektu – na jaře vydají některé společné písně a vyrazí na československé turné. Kromě společného materiálu zahrají v Pardubicích Korben Dallas i Langerová vlastní skladby.

Výstava Netopýři tajemní a zranitelní ve Svitavách

Muzeum a galerie ve Svitavách připravují nevšední výstavu. Do 13. dubna se mohou návštěvníci těšit na zajímavý exkurz do úžasného a často neprávem zavrhovaného světa našich i světových letounů. Těšit se můžete na všechny domácí druhy a zajímavosti z jejich ekologie, výzkumu či ochrany.

Novinkou pro spoustu lidí bude například poslech zvláštnosti jménem echolokace. Vedle našich netopýrů a vrápenců budou k vidění také tropičtí listonosi, ocasaté tadaridy a obrovští kaloni. Nejen děti si pak mohou prohlédnout netopýří srst v mikroskopu, potravu v binolupě a prehistorické i současné kosti. Připravena je též interaktivní poznávačka, skládání budek a spousta dalších her.

Vypsaná fixa v Chrudimi

Letos slaví Vypsaná fiXa 25 let své hudební kariéry. Jak jinak by měla hudební skupina oslavit svoje narozeniny než vydáním alba? Kapela se rozhodla čtvrtstoletí na hudební scéně oslavit vydáním, v pořadí již devátého, studiového alba KVALITA a následným turné, v rámci kterého zavítají 3. dubna i do Chrudimi.

Vypsaná fiXa je pardubická skupina mající základy v rocku obohaceném o prvky jiných žánrů; sama kapela se někdy označuje za pop punkovou. Výrazným prvkem skupiny jsou její básnické, surrealistické texty, které píše frontman Márdi.

Retrogaming v Poličce

Putovní výstava je k vidění do 26. dubna letošního roku v Městském muzeu a galerii v Poličce. Zachycuje historii výpočetní techniky od počátků do poloviny devadesátých let. Uvidíte počítačové hry, domácí počítače a konzole z 80. let. Zavzpomínáte na hry a budete moci posoudit, jak moc se proměnila počítačová technika i grafika. Seznámíte se rovněž s herními hity, s dobovými herními časopisy a problematikou pirátství.

Co také rozhodně nemůže chybět, je pořádné „pařanské doupě“ – herna s historickými počítači, herním automatem i s moderními PC s emulátory, kde si vyzkoušíte a zahrajete retrohry (například Prince of Persia, Pac-Man, Dynablaster a jiné). Nudit se nebudou ani ti, kteří počítačové hry příliš neprožívají, protože na ně čekají různé aktivity, včetně výzvy poskládat velké tetrisové srdce.

Festival tetování v Pardubicích

Festival tetování, který se konat 20. června v nových prostorách Congress Centre Palác v Pardubicích, přivítá více něž čtyři desítky českých i zahraničních tatérů, kteří budou přímo na místě tetovat a zároveň soutěžit o to nejlepší dílo. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout vše, co se týká trvalého tetování, od návrhu motivu až po samotnou realizaci a následné předvedení před odbornou porotou, která ocení ty nejlepší práce, ale také si budou moci dát tetování na místě i udělat.

Kosheen v Pardubicích

Britští Kosheen vystoupí v České republice, svoji energickou show představí 28. února v PVV Ideon v Pardubicích, kde se předvedou v kompletní koncertní sestavě a po pětileté koncertní pauze představí průřez mnohaletou tvorbou. Samozřejmostí bude i paleta jejich největších hitů, díky nimž si právě u nás vytvořili opravdu početné publikum. Od roku 2001 vypustili do hudebního světa celkem pět desek (Resist, Kokopelli, Damage, Independence a Solitude). Každá z nich vždy charakterizovala a jasně udávala hudební vývoj skupiny. Sířka jejího záběru je bez přehánění od alternativního rocku až po drum’n’bass.

Foto: Technické muzeum v Brně

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!