Ceny Česká divadelní DNA opět vyzdvihly nejvýznamnější osobnosti nového divadla

Ceny Česká divadelní DNA opět vyzdvihly nejvýznamnější osobnosti nového divadla 

Ceny Česká divadelní DNA se udílejí každé dva roky jako projev úcty významným osobnostem na poli nového divadla. Letos se slavnostní předávání originálních ocenění uskutečnilo ve čtvrtek 20. února ve Studiu Hrdinů. Večer zároveň odstartoval již 18. ročník festivalu Malá inventura.

Tematicky se slavnostní večer nesl ve znamení životního hoření a vyhoření. Nominovaní, předávající cen i dvojice moderátorů hovořili o vlastních zkušenostech s tímto fenoménem, o kterém se poslední roky mluví stále více. Česká divadelní DNA patřila ale samozřejmě především oceněným a nominovaným. Ti se publiku představovali prostřednictvím zábavných videomedailonků.

Jednou z oceněných za mimořádný počin na poli nového divadla se stala Asociace nezávislých divadel ČR, která vzešla z potřeby vlastní profesní platformy formulující otázky smyslu a postavení nezávislého divadla napříč žánry. „Během posledních dvou let prokázala schopnost reagovat na společenská témata rezonující na poli kultury a výrazně apelovala na kontinuálnost politických rozhodnutí,“ zdůvodnili organizátoři svůj výběr, „nezávislé divadlo tak získalo komunikátora s veřejnou správou, obhájce zájmů vlastních členů asociace, ale i partnera pro další profesní organizace.“

Stejnou cenu si odnesl také Jakub Čermák se spolkem Depresivní děti touží po penězích. Zaujal především provokující nadsázkou, jež oslovuje mladší publikum, které si pomocí ní nachází cestu k české dramatice. „Širší a odbornou veřejnost mohou jeho inscenace nalákat na precizní práci s divadelním prostorem, kostýmy i hudbou, střídání inscenačních stylů, četné výpůjčky a odkazy na moderní archetypy i popkulturu, které však překračují hranice postmoderního pastiše,“  zní verdikt porotců.

Třetím oceněným za mimořádný počin se stalo Divadlo X10, které je vyhledávaným centrem pro současné progresivní formy divadla i další druhy živého umění. „Divadlo X10 cíleně vyrovnává nedostatek prostor pro současné živé umění v Praze a aktivně vystupuje ve prospěch jeho advokacie. Ve vlastní tvůrčí činnost přináší ojedinělou a propracovanou dramaturgii a udržuje současné divadlo otevřené pro novou generaci talentovaných tvůrců,” dodali moderátoři.

Další cena, tentokrát za mimořádný dlouhodobý přínos, rozvoj i podporu nového divadla, putovala časopisu Svět a divadlo. Ocenění za mimořádnou podporu a prezentaci české kultury v zahraničí obdržela zakladatelka a ředitelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová. Celý večer se nesl v příjemně přátelském duchu. Chyběla tradiční nabubřelost slavnostních ceremoniálů, zato humoru bylo dostatečně. Tak zase za dva roky!

Foto: Marian Juskanin

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Ceny Česká divadelní DNA opět vyzdvihly nejvýznamnější osobnosti nového divadlaCeny Česká divadelní DNA opět vyzdvihly nejvýznamnější osobnosti nového divadlaCeny Česká divadelní DNA opět vyzdvihly nejvýznamnější osobnosti nového divadla
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Studio Hrdinů

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!