Slovenští Romeo a Julie objeli svět. Na jedinou reprízu zavítají i do Prahy

Slovenští Romeo a Julie objeli svět. Na jedinou reprízu zavítají i do Prahy 

Nejslavnější romantický příběh všech dob v podání Slovenského divadla tanca před patnácti lety objel svět. Jeden z nejúspěšnějších titulů souboru se letos opět vrátil v obnoveném nastudování a na jedinou reprízu zavítá i do Prahy.

Pražské Divadlo Kalich přivítá jednu z nejúspěšnějších inscenací Slovenského divadla tanca Romeo + Julie, a to jen na jedinou reprízu. Inscenace režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka vypráví nejslavnější romantický příběh všech dob, a to formou výpravného multimediálního představení, které propojuje moderní tanec, hudbu a film.

V inscenaci se objeví na plátně Richard Müller, Andrej Hryc či Maroš Kramár a na jevišti podávají strhující taneční výkony sólisté vyhlášeného souboru Slovenské divadlo tanca. Romea + Julii viděli diváci v New Yorku, Mexico City, Římě, Lonýdně či Tokiu, kde představení získalo v roce 2004 Hlavní cenu na International Arts Festivalu.

Romeo + Julie, foto: archiv Slovenského divadla tanca

Text inspirovaný Shakespearovou tragédií napsal Nikita Slovák, hudbu složil Henry Leško. „Není to běžný příběh Romea a Julie. V našem představení se protíná několik rovin. Například konání postav přeroste hercům přes hlavu a ti se začnou chovat jako hrdinové ze hry. Anebo se přestanou ovládat herci z plátna a vstupují do děje, ostatně do vývoje představení začne zasahovat i režisér,“ vysvětluje choreograf a režisér inscenace Ján Ďurovčík.

Obnovená premiéra Romea + Julie pro Ďurovčíka osobně znamená návrat na jeviště po 15 letech, neboť ztvárňuje postavu režiséra. „Hraju sebe sama. Jsem po celou dobu s diváky, a to nejen na jevišti, ale také v hledišti. Vstupuji do představení, zastavuji ho, dohaduji se s herci i pochválím, někdy jim změním role…,“ prozrazuje Ján Ďurovčík s tím, že vedle pevného textu od Nikity Slováka má prostor pro improvizaci, takže každá repríza je v něčem jiná.

Jediná česká repríza se odehraje 27. února v Divadle Kalich.

Foto: archiv Slovenského divadla tanca

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Romeo + Julie
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!