Hra na kočku a myš v prostředí drogové války pokračuje. Druhá série Narcos: Mexiko opakuje zavedenou a úspěšnou formuli, avšak pomalu ztrácí na údernosti

Hra na kočku a myš v prostředí drogové války pokračuje. Druhá série Narcos: Mexiko opakuje zavedenou a úspěšnou formuli, avšak pomalu ztrácí na údernosti80%

Člověk není definován svými nepřáteli, nýbrž svými přáteli. Desetidílné pokračování úspěšné netflixovské série přísným okem sleduje cestu za nemilosrdnou pomstou a pád jednoho impéria. Přesto svým vyzněním působí spíše jako klid před přicházející bouří.

Druhá série mexických Narcos se k nám navrací přesně tam, kde skončila série předešlá. Miguel Ángel Félix Gallardo (Diego Luna) stále sedí na svém pomyslném trůnu tamější pašerácké organizace, avšak pomalu začíná zjišťovat, že i on může být sesazen. Tam, kde nám první série naznačila směr a budování jednoho obrovského pašeráckého kartelu, druhá série se věnuje zejména postupnému, nýbrž neodvratitelnému pádu jedné z nejvýznamnějších postav drogové historie Mexika. Nová série rovněž daleko více reflektuje důsledky nerozvážného jednání, zejména únos a vražda agenta protidrogové jednotky DEA Kikiho Camareny (Michael Peña) naprosto zásadně změnila pravidla drogové války v celé Americe. Jak naznačila již závěrečná scéna série předešlé, odteď začíná drsná a nelítostná cesta za pomstou.

Předchozí série Narcos vždy nabízely nejen vhled do drogového průmyslu a životních cest drogových kartelů, ale především pokaždé přicházely se střetem dvou hlavních postav z obou stran zákona. Smrt agenta Camareny přivedla do města novou tvář, avšak tvář povědomou. Strhující voice-over v podání Scoota McNairyho, který v předešlé sérii působil pouze jako vypravěč, se nyní vydává v roli DEA agenta Walta Breslina do mexické Guadalajary dopadnout každého, kdo měl něco společného se smrtí amerického agenta. Walt možná postrádá charisma Javiera Peñy (Pedro Pascal) či drzost agenta Stevea Murphyho (Boyd Holbrook), avšak jedná se asi o nejkomplexněji napsanou postavu z řad agentů amerického úřadu pro boj proti drogám. Především některé retrospektivní scény zajisté dodávají jeho charakteru na hloubce a zcela jasně vymezují jeho motivaci, jež výtečně prezentuje i osobnější metaforu k jakémusi nedotknutelnému statusu USA.

Už je to téměř více než pět let, co nám Netflix poprvé nabídl neskutečně propracovaný příběh o vzestupu a pádu drogového krále Pablo Escobara. Funkčním spojením dokumentárního dramatu, drsně surové povahy tematiky protidrogové války a výtečně napsaných a obsazených charakterů překvapili tvůrci téměř každého. Když se pak rozhodli vrátit v čase do počátků 80. let a vyměnit Kolumbii za Mexiko, začaly se objevovat pochybnosti. Avšak pozorovat vzestup mexických kartelů původně zaměřených na distribuci marihuany a později na pašování koky zajisté nabízí podobně vtahující pocit. Druhá série mexických Narcos sice využívá původní úspěšné formule, avšak daleko hůře pracuje s tempem a postupně ztrácí na své údernosti. Nejvíce je to pak vidět na nedostatku a nerovnováze akčních scén a skvělých voice-overy podbarvených historicky reálných sekvencích potvrzujících inspiraci skutečnými událostmi a postavami, jež se staly neodmyslitelnou součástí Narcos série.

Ani perfektní řemeslná práce, tak typická pro tuto sérii, však neodvrací neodbytný pocit, že série pozvolna ztrácí svůj šarm. Druhá výprava do světa mexických pašeráků drog rozehrává několik zajímavějších a do budoucna slibnějších příběhových linií až nepříjemně blízko ke svému konci, a působí tak spíše jako jakýsi poklidný úvod k sérii třetí. Přesto často upomíná na to nejlepší, co z této série za několik let vytvořilo neskutečný fenomén současné televizní produkce.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!