Kulturní jaro na Brněnsku: divadelní premiéry, stand up comedy a zajímavé výstavy

Kulturní jaro na Brněnsku: divadelní premiéry, stand up comedy a zajímavé výstavy 

Standup comedy Lukáše Pavláska, premiéry divadelních představení nebo výstava Dětská kniha a její hrdinové. Jihomoravský kraj přivítá jako ve velkém stylu, na spoustu jarních akcí zve již nyní. Jakou si vyberete vy?

Kdo nepláče, není Čech! Lukáše Pavláska v Kuřimi

Lukáš Pavlásek patří mezi nejoblíbenější současné komiky, svoji devadesátiminutovou one man show představí kuřimskému publiku ve středu 18. března. Představení s podtitulem Češi, alkohol a Rock and roll je klasickou standup comedy, jen komik a mikrofon. Dozvíte se: „který národ je nejlepší na světě, kde začíná zóna debilů, proč pití prospívá naší civilizaci, co pít, když chcete, aby se vám narodil Václav Klaus, povíme si, jak strávit pořádnou dovolenou, kterou nám pokazí dámská jízda, sestavíme si nekompromisní punkovou kapelu, rozebereme si některé lidové písně, a nakonec si všichni společně zazpíváme o tom, co nám leze na nervy, protože správnej Čech není nikdy spokojenej.“ 

Lukáš Pavlásek patří mezi průkopníky a nejvýraznější tváře české standup comedy, jeho celovečerní speciál je výběrem toho nejlepšího z jeho tvorby.

Premiéra inscenace Antonius a Kleopatra Městského divadla Brno

V jedné z nejproslulejších her Williama Shakespeara se střetává neřest se ctností, touha s povinností, povznášející láska s politickým pragmatismem. Láska se stává rozbuškou války a celé říše jsou obětovány pro milostnou vášeň. Shakespeare tento příběh o lásce a moci dokázal vyjádřit nádhernou poezií, která i po staletích bere dech svou krásou a intenzitou.

Pro režiséra Stanislava Mošu se po Benátském kupci a Králi Learovi tato hra stává potřetí v krátké době příležitostí, jak postihnout na našem jevišti shakespearovské „velké divadlo světa“ v jeho protikladnosti i velkoleposti.

Výstava Mark Ther - Kusch! v Tišnově

Výstava kreseb broumovských krajin Marka Thera, laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého, doplněná o projekce jeho videoartu, představí autorovu autobiografickou transformaci vlastních vzpomínek a výzkumů, propojujících Therův kresebný a filmový svět. Navštívit ji lze v tišnovské Galerii Josefa Jambora, a to do konce března letošního roku.

Z hlediska galerie se jedná o výjimečný projekt celorepublikového významu, jehož snahou je představit regionálnímu publiku významného současného umělce, v jehož tvorbě se české umění řadí do kontextu současného evropského uměleckého proudu, zobrazujícího intelektuálně sofistikované příběhy.

Výstava kreseb broumovských krajin Marka Thera © web města Tišnov

Mňága a Žďorp v Brně

Legendární uskupení Mňága a Žďorp se v brněnské Flédě představí 16. dubna, přiveze s sebou oceňovanou nahrávku Třecí plochy. Album je dokladem, že i po třech úspěšných dekádách se kapela z Valmezu posouvá vpřed. Nové skladby vedou posluchače po neprozkoumaných cestách. Přesto si skupina drží typickou náladu a poetiku. Na desce hostuje zpěvačka Jitka Andrášková a klávesista Milan Nytra, kteří vystoupí s kapelou naživo i na Flédě.

Dětská kniha a její hrdinové ve Znojmě

Na znojemské výstavě s názvem Dětská kniha a její hrdinové, která potrvá do 29. března, se mohou návštěvníci těšit na dětské knihy českých autorů a ilustrátorů z let 1880-1980 od leporel až po trojrozměrné knihy, od dobrodružných rodokapsů Karla Maye až po Ferdu Mravence, doplněné postavičkami oblíbených knižních hrdinů.

Česká literatura pro děti má svoji dlouhou a velmi bohatou historii, se kterou se návštěvníci na výstavě seznámí. Uvidíte zde průřez tvorbou pro děti od leporel až po současnou sci-fi, od roku 1880 až po současnost. Samostatný oddíl tvoří prostorové knihy českého výtvarníka Vojtěcha Kubašty,“ říká o výstavě Miroslava Pecháčková z Muzea hraček, která je také autorkou. Výstava probíhá v minoritském klášteře ve výstavním sále v 1. patře až do konce března 2020 denně v pracovní dny od 9 do 17 hodin.

Premiéra baletu Dáma s kaméliemi Národního divadla Brno

Dáma s kaméliemi je jedním z nejslavnějších milostných příběhů novodobé literatury. Slavný romantický román Alexandra Dumase mladšího je částečně autobiografický příběh nešťastné lásky, ve kterém se autor vyzpovídal ze svého vášnivého a bolestného vztahu ke slavné pařížské hetéře Marii Duplessisové.

Balet Národního divadla Brno přizval k vytvoření původního baletu, který bude mít premiéru 6. března, významnou chorvatskou choreografku Valentinu Turcu, která studovala a tančila u slavného Maurice Béjarta v Lausanne, kde získala jedinečné taneční dovednosti a unikátní styl. Stala se choreografkou pestré škály různorodých produkcí – přes klasické balety po avantgardu, od velkých produkcí po choreografické miniatury.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!