Jeden svět se zaměří na změny klimatu. Nabídne dokumenty, virtuální realitu i přírodní instalaci

Jeden svět se zaměří na změny klimatu. Nabídne dokumenty, virtuální realitu i přírodní instalaci  

Klimatická změna a její dopady na lokální krajinu. Tak zní téma letošního ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který proběhne s heslem Až naprší a uschne. Ekologie má na akci své místo takřka od jejího založení. Pro tento rok je ale kategorie Zemětaje hlavní tematickou sekcí.

Ekologii a přírodu budou moci diváci Jednoho světa zkoumat nejen v klasických dokumentárních snímcích, ale rovněž v rámci virtuální reality, kterou doplní speciální přírodní instalace. V Praze odstartuje festival 5. března a potrvá do 14. března. Následně se přesune do dalších 35 měst po celé České republice.

“Spojením kreativních dokumentů, doprovodných akcí a VR projektů chceme ukázat téma klimatické krize v co nejširším měřítku. Ta pestrost záběru je oproti jiným festivalům řešícím stejné téma unikátní,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Ondřej Moravec, „můžete se třeba na workshopu naučit fermentovat sezónní zeleninu, zajít si na film o environmentálním rasismu, o kterém se u nás skoro vůbec nemluví, poté se spojit s přírodou v našem mrtvém lese v DOXu a ponořit se do emocionálního environmentálního víru ve VR.“

Celkem mohou diváci zajít na 133 dokumentů z 60 zemí. Rozděleny budou do 16 tematických kategorií. Kromě hlavní kategorie Zemětaje nebudou chybět ani tři soutěžní sekce – Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět. Kategorie Mužství a ženství se zaměří na role muže a ženy ve společnosti, v práci i v rodině. Mezery v systému zase upozorní na chyby v politických, sociálních i justičních procesech.

Novinkou bude sekce Diagnóza, která uvede dokumenty o zdraví a zdravotnictví. Festival se ale zaměří také na Čínu a na situaci v jiných zemích s nedemokratickým režimem. Na výzvy i nástrahy moderních technologií upozorní kategorie Jedna nula, jež zprostředkuje pohled na domácí humanoidní roboty i na mnichy v odlehlém koutě hor, kterým se dostanou do ruky chytré telefony a počítačové hry.

Program nabídne hned několik snímků, které byly nominovány na Oscary. V první řadě se jedná o zahajovací dokument Země medu vyprávějící o tradiční včelařce Hatidze Muratové a o jejím mizejícím řemeslu. Již podruhé na Oscary nominovaný režisér Feras Fayyad doveze do Prahy snímek Jeskyně o syrské lékařce Amáni Ballour, která vede podzemní nemocnici v Sýrii. Z této země pochází rovněž film Pro Samu vyprávějící o novinářce a filmařce Waad Al-Kateab. Ta zachycuje rozvleklý konflikt jako svědectví pro svou čerstvě narozenou dceru Samu.

Foto: Moscow International Film Festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!