Zimní Ještěd a Liberec: za lyžovačkou, slavným vysílačem, koupáním i zábavou pro děti

Zimní Ještěd a Liberec: za lyžovačkou, slavným vysílačem, koupáním i zábavou pro děti 

Ještěd a Liberec představují ideální spojení lyžařského areálu, nádherných výhledů, koupání i téměř nepřeberných možností zábavy a relaxu pro děti i dospělé. A to vše pod nepřehlédnutelným dohledem unikátního vysílače Ještěd, který se pyšní titulem Stavba století.

Skiareál Ještěd

Skiareál Ještěd na svazích stejnojmenné hory láká na více než 9 kilometrů sjezdovek všech obtížností, lanovky, lyžařskou školu s rozšířenou dětskou výukovou zónou i nezbytné zázemí v podobě půjčovny vybavení, ski servisu a občerstvení.  Celý areál má dvě severní části, které jsou vzájemně propojeny sjezdovkami a jižní část na Pláních.

Dolní stanice lanové dráhy Skalka se nachází u centrálního parkoviště, kam se bez problémů dostanete i libereckou hromadnou dopravou. Najdete zde i Maxilandnejvětší dětské cvičiště v ČR s plochou 8 000 metrů čtverečních.

O něco výše položenou lanovou dráhu Černý vrch naleznete u areálu skokanských můstků. Směrem k Liberci spadá i vyhlášený černý Slalomák či osvětlený svah F10 na oblíbené večerní lyžování, které probíhá ve středu, v pátek a v sobotu od 18 do 21 hodin.

Třetí částí jsou k jihu obrácené mírné sjezdovky na Pláních, které ale letos trpí nedostatkem přírodního sněhu, stejně jako zdejší sáňkařská dráha.

Skiareál Ještěd. Foto: archiv skiareálu Ještěd

Skokanské můstky

Mezi lyžováním si určitě nezapomeňte prohlédnout zdejší skokanské můstky s kritickými body 115 m a 88 m (K115, K88), které byly vybudovány v letech 1966 - 1967. V roce 2009, před pořádáním Mistrovství světa v severském lyžování jehož součástí byly závody ve skocích na lyžích právě na ještědských můstcích, byl celý areál zrekonstruován.

Skokanské můstky Ještěd. Foto: archiv skiareálu Ještěd

Vysílač Ještěd

K Ještědu neodmyslitelně patří i unikátní stavba vysílače od architekta Karla Hubáčka, ke které vás pohodlně vyveze kabinová lanová dráha Ještěd, jež je v současné době jedinou lanovkou ve správě Českých drah v České republice.

Vysílač ve tvaru rotačního hyperboloidu je národní kulturní památkou a pyšní se i titulem Česká a slovenská stavba století. Svým návštěvníkům nabízí možnost občerstvení i hotelové pokoje. Z teras nacházejících se pod ním se otevírá nádherný kruhový rozhled do okolí a za dobré viditelnosti odtud můžete spatřit třeba i Prahu.

Na terasách najdete i bronzovou sochu Dítě z Marsu od Jaroslava Róny či žulový hraniční kámen připomínající návštěvu Adély Rohanové v roce 1838.

Vysílač Ještěd. Foto: Andrea Morkusová

Za koupáním a relaxem

Pokud si budete chtít po lyžování odpočinout či zasportovat zase trochu jinak, zamiřte do libereckého plaveckého bazénu na Tržním náměstí, kde najdete závodní 50 metrový bazén, klasický 25 metrový bazén, dětský bazén, brouzdaliště, vířivku, skokanské můstky, potápěčskou věž hlubokou 8,5 metru, divokou řeku, 150 metrů dlouhý tobogán, skluzavky či Kneippův chodník.

Na vodní radovánky ve stylu steampunku láká aquapark Centra Babylon s bazény a skluzavkami, čtyřmi tobogány, vodním hradem, romantickými jeskyněmi či relaxačními zónami. Nechybí divoká řeka, whirpooly v jeskyních, sauny či mořská akvária s mořskou faunou. Třikrát denně v 10:45, 16:45 a 20:30 hodin zde probíhají i tematické laser show.

Aquapark Babylon. Foto: facebook Centra Babylon

Kam s dětmi

Kromě zimních a vodních radovánek můžete vzít děti i do liberecké zoologické zahrady, která se proslavila především chovem bílé formy tygra indického. Na ploše 14 hektarů ale budete moci obdivovat i 160 dalších druhů zvířat ze všech kontinentů.

Zamířit můžete i do sousední botanické zahrady a to především do jejích skleníků postavených ve tvaru rostlinných buněk, v nichž najdete rostliny nejrůznějších oblastí, druhů či období a nechybí zde ani akvária. Z dalších libereckých atrakcí se nabízí místní Dinopark, iQLANDIA či iQPARK.

Oblastní galerie Liberec. Foto: archiv Oblastní galerie Liberec

Do tepla za uměním

Ohřejete se určitě i v Oblastní galerii Liberec nazývané Lázně. Ta sídlí v Masarykově ulici v nádherné budově bývalých městských lázní postavených v historizujícím stylu v letech 1899 - 1902. Na podrobný přehled aktuálních i chystaných výstav se podívejte zde. Pro úplnost dodáváme, že o kousek dál stojící Severočeské muzeum je až do podzimu 2020 z důvodu rekonstrukce uzavřeno. 

Úvodní foto: facebook skiareálu Ještěd

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!