Nejvýraznější české dokumenty: nekalé praktiky, drogy, autismus i youtubeři

Nejvýraznější české dokumenty: nekalé praktiky, drogy, autismus i youtubeři 

Už za pár dní přijde do kin dlouho očekávaný dokumentární snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové, který vyvolal obrovské emoce a rozvířil proud diskusí ihned po uvěření prvního teaseru v květnu loňského roku. Bezpochyby se jedná o jeden z nejvíce výrazných dokumentů poslední doby. Pojďme si společně připomenout několik českých dokumentárních filmů, o kterých se hodně mluvilo.

Český sen

Na konci května v roce 2003 studenti filmu Vít Klusák a Filip Remunda naštvali více než tři tisíce lidí, když odkryli skutečný záměr projektu Český sen. Dokumentární film, který tvůrci označovali jako „první českou reality show“, poodhalila zákulisí reklamních kampaní. Film byl mnohokrát oceněn a vysílaly jej také zahraniční renomované televizní stanice. Ihned po zveřejnění se strhla ostrá diskuse nejen ve sdělovacích prostředcích mezi fanoušky a odpůrci tohoto nápadu.

Šmejdi

Snímek Šmejdi byl v roce 2013 nejnavštěvovanějším českým dokumentem. Autorky Silvie Dymáková a Romana Mazalová v převlecích navštěvovaly na první pohled neškodné předváděcí akce pro seniory. Jejich skrytá kamera však odhalila neuvěřitelné manipulativní techniky, nátlak, ponižování i agresi ze strany „organizátorů“ těchto akcí – tedy to, co se skutečně skrývá za populárními zájezdy s obědem zdarma. Skutečné záběry ze skrytých kamer doplňují výpovědi poškozených seniorů, vysvětlení psycholožky, právníka a dalších odborníků, čímž se z něj stává komplexní dílo mapující do té doby oblíbený fenomén.

Svět podle Daliborka

Daliborek – prostějovský neonacista – uvízl v hlavě spousty lidem. Jeho autentický příběh vypráví snímek Svět podle Daliborka, jehož štáb sledoval po dobu dvou let každodenní život sedmatřicetiletého lakýrníka Dalibora, jehož největší zálibou je natáčení videí na YouTube. Výsledkem je tragikomický vzhled do života obyčejného Čecha s kontroverzními názory. V roce 2017 byl film nominován na cenu Český lev za nejlepší dokumentární film.

Mallory

Mallory je jméno hlavní protagonistky stejnojmenného časosběrného dokumentu z produkce režisérky Heleny Třeštíkové, která po třináct let sledovala osud ženy, se kterou se život rozhodně nemazlil. Ani drogová závislost Mallory nezastavila – po narození svého syna se dokázala vzchopit a vrátit se zpět do běžného života, aby pak našla uplatnění v pomoci těm, jejich životy zná nejlépe, tedy lidem na okraji společnosti. Mallory skrze kameru dává naději všem, kteří mají pocit, že nemohou změnit svou životní cestu. Po zveřejnění dokumentu se z Mallory stala celebrita a múza inspirující lidi kolem ní.

Občan Havel

Film režisérů Pavla Kouteckého a Miroslava Janka nahlíží do zákulisí politické kariéry i každodenního života jednoho z našich nejpopulárnějších prezidentů – Václava Havla. Kamera odhaluje nejen momenty spojené s volbou prvního českého prezidenta a jeho následného zvolení, ale také situace, které Václava Havla ukazují jako obyčejně neobyčejného muže, který se dokáže rozčílit i z maličkostí. Významnou součástí Havlova života jsou také obě jeho ženy – Dagmar a Olga – které mají v dokumentu své nezastupitelné místo.

Láska v hrobě

Časosběrný snímek televizního publicisty Davida Vondráčka vypráví příběh lásky až za hrob. Jana a Honza, hlavní hrdinové filmu vznikajícího v poloamatérských podmínkách, jsou bezdomovci, kteří své útočiště našli na starém pražském hřbitově. Láska v hrobě dokumentuje společné překonávání životních nesnází, ale i neskutečný pocit svobody a nezávislosti. Film vznikal bez velkých ambicí a do kin a povědomí širší veřejnosti se dostal až po uvedení v rámci několika filmových festivalů.

Normální autistický film

O Normální autistickém filmu se možná až tolik nemluvilo, ale v české dokumentární tvorbě rozhodně zanechal významnou stopu. Miroslav Janek ve něm nabízí unikátní autorský pohled na život pěti dětí žijících s nálepkou „autista“ a zároveň se snaží společnosti ukázat, že autismus nelze vnímat jako lékařskou diagnózu. Představuje jej jako fascinující stav mysli, který může být obtížně pochopitelný, ale zároveň i krásný.

Katka

Dnes už téměř zapomenutá narkomanka Katka se stala po odvysílání časosběrného filmu Heleny Třeštíkové pojmem. Její příběh před kamerou se začal psát v roce 1996, kdy ji bylo devatenáct, a pokračoval dalších čtrnáct let, během kterých marně bojovala s drogovou závislostí. Dokument zaznamenává Katčin každoroční propad – vždy blíž a blíž ke dnu. Krádeže, prostituce, fyzické i psychické chátrání střídají občasné záblesky naděje, která se ale velmi rychle mění v další neúspěch. Dokument Katka možná otevřel oči mnoha lidem. Upřímně ukazuje život, jaký je; život, který ne vždy končí happy endem.

Zkáza krásou

V roce 2016 byl poprvé odvysílaný dokument o herečce, jejíž kráse propadli i nejobávanější muži minulého století. Lída Baarová se velmi rychle z role nejoblíbenější československé herečky stala národním nepřítelem, a to kvůli vztahu s ministrem říšské propagandy Josephem Goebbelsem. A tak se z mladé a atraktivní herečky stal symbol kolaborantství. Dokument Zkáza krásou odhaluje příběh ženy, jejíž krása byla zároveň prokletím. Na sklonku jejího života se s ní setkává dokumentaristka Helena Třeštíková, díky čemuž získáváme unikátní zpověď kdysi milované a následně zatracované hvězdy.

Nejsledovanější

Dokument, který měl rodičům a dospělým přiblížit svět populárních youtuberů, ukázat je ve světle jejich osobního i pracovního života a vysvětlit, o čem vlastně je současný fenomén „youtuberství“. Tak byl v rozsáhlé kampani představován dokument Nejsledovanější, který však veřejností zůstal nepochopený. Ačkoliv kladných hodnocení ani recenzí se snímek nedočkal, stal se rozhodně jedním z nejvýraznějších dokumentů posledních doby.

Foto: KVIFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!