Popelka: pohádková klasika od Disneyho slaví 70 let. Jak si stojí její adaptace?

Popelka: pohádková klasika od Disneyho slaví 70 let. Jak si stojí její adaptace? 

Nejznámější pohádka na světě je ta o Popelce, chudé dívce, která slouží zlým macechám, na plese okouzlí prince a ten ji pak vyhledá podle skleněného střevíčku. Obecně nejznámější verze od Disneyho měla premiéru přesně před 70 lety, dne 15. února 1950 v Bostonu. Od té doby byla často adaptována do hrané podoby, vznikaly i filmy pro teenagery inspirované jejím příběhem.

Popelka (1950)

Nejznámější verze Popelky byla dokončena v roce 1950 ve studiu Disney. Klasický příběh chudé dívky, která slouží svým sestrám, jejími přáteli jsou myšky a ptáčci a na ples se dostane pomocí kouzelné víly v proměněné dýni, okouzlil animací i skvělou hudbou. Brilanci hudby potvrdily i tři nominace na Oscara – za Nejlepší píseň (Bibbidi-Bobbidi-Boo), Nejlepší soundtrack a Nejlepší zvuk. Snímek ve své době vzbudil takový ohlas, že začal udávat módní trendy a sám Walt Disney označil Cinderellu jako svoji nejoblíbenější princeznu. V roce 2002 se v návaznosti točil druhý díl Popelka II: Splněný sen. Pro velkou popularitu jej v roce 2007 následoval snímek Popelka 3: Ztracena v čase.

 

Popelka (1969)

Nejstarší česká filmová verze Popelky se odklonila od americké předlohy a inspiruje se pohádkou Boženy Němcové, kde má dívka místo víly kmotřičky a dýně kouzelné oříšky. Ve dne je Popelka umouněná od sazí, ale v noci se díky šatům z oříšku mění v krásnou princeznu. Na plese oslní prince a ten ji díky maličkému střevíčku, který oblékne jen ona, najde. Naštěstí jsou v posledním oříšku šaty svatební. Popelku si zahrála tehdy pouze sedmnáctiletá Eva Hrušková, která uvedla, že pro ni byla náročná scéna, kdy měla prince pohladit po vlasech, jelikož to bylo poprvé, kdy se dotkla muže. Jako lokalita pro natáčení pohádky byl vybrán zámek v Průhonicích a přilehlé okolí.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Nejznámější českou verzí příběhu je snímek Tři oříšky pro Popelku. I ten je natočen na motivy pohádky české spisovatelky a vlastenky Boženy Němcové, příběhy tedy opět figurují kouzelné oříšky. Popelka se i přes zákaz macechy vypraví na ples a oslní prince. Pohádka s tehdy devatenáctiletou Libuší Šafránkou coby Popelkou je v České republice již očekávanou vánoční klasikou. Populární je i v mnoha jiných zemích. V Norsku a ve Španělsku je pohádka vysílána 24. prosince dopoledne. Velké oblibě se těší i ve Spojených Arabských Emirátech, na Filipínách a v Německu, kde se film natáčel.

Moderní Popelka (2004)

Moderní Popelka s Hilary Duffovou v hlavní roli se nechává inspirovat příběhem od Disneyho, děj však zasazuje do prostředí střední školy. Sam je v posledním ročníku a doufá, že se dostane na Princetonskou univerzitu, aby se dostala od panovačné macechy Fiony a škodolibých nevlastních sester. Při chatování se seznámí s tajemným cizincem ze stejné školy a ve všem si rozumí. Na plese Sam zjistí, že onen princ je ve skutečnosti ve škole oblíbený Austin Ames. To ji tak rozhodí, že při útěku ztratí svůj mobilní telefon. Austin neúnavně hledá svoji princeznu, ale Sam sabotuje všechny pokusy, aby nezjistil, kdo ve doopravdy je. Populární adaptace pro teenagery z nultých let je i dnes v rámci svého žánru oblíbená. Roli Hilary Duff přijala proto, že je Popelka údajně její nejmilejší pohádkou. Zajímavostí je, že v době natáčení si zrovna dělala řidičské zkoušky, takže přejížděla z jednoho natáčecího místa na druhé sama.

 

A zase jedna Popelka (2008)

Moderní Popelka zaznamenala mezi mladými velký úspěch, a tak hned čtyři roky na to vznikl podobný teen snímek inspirovaný pohádkovým příběhem. Hrdinou příběhu je středoškolská studentka Mary, která dělá služku své maceše a dvěma nevlastním sestrám. Touží studovat tanec, a když do města přijede slavný Joey Parker a hledá tanečnice do svého klipu, Mary se rozhodne v soutěži vyhrát. Na maškarním plese ho oslní při tanci, ale zmizí dřív, než stačí sundat masku. Joey se snaží tajemnou krásku najít, ale jeho pokusy maří Maryiny nevlastní sestry s Joeyho bývalou přítelkyní. Stejně jako u předchozího snímku je třeba brát film s nadhledem a uvědomit si, pro jakou věkovou kategorii byl natočen. V tomto rámci však požadavky splnil, děj má spád, nenudí a Selena Gomez ukázala svůj trojí talent – tanec, zpěv a herectví.

 

Moderní Popelka: Byla jednou jedna píseň (2011)

Nejslabší moderní teenagerovská adaptace Popelky vznikla v roce 2011 s Lucy Hale v hlavní roli. V této verzi „Popelka“ není tanečnicí, ale budoucí zpěvačkou. Katie touží po kariéře zpěvačky, ale v cestě jí stojí krutá macecha a tentokrát pouze jedna nevlastní sestra, která si přisvojí její hlas a Luke se do ní zamiluje. Katie musí vše uvést na pravou míru, než Luke skončí s její nevlastní sestrou. V tomto bodě se už zdá, že je tu až příliš mnoho Popelek. Nízkonákladový film s Lucy Hale už nepatří mezi nejpovedenější z důvodu plochého děje, slabých dialogů, a ne zrovna oslnivého hudebního výkonu.

Popelka (2015)

Nejnovější z adaptací se snažila v jistých ohledech zachovat a respektovat předlohu od Disneyho, zřetelné to je zejména na ději i vizuální podobě filmu, kdy se herci i kostýmy velmi podobají animované verzi. Snímek vypráví příběh Elky (Ella je zkráceninou původního názvu Cinderella), jejíž otec se po matčině smrti znovu ožení a nastěhuje se k nim macecha i dcerami Anastázií a Drizele. Po otcově smrti je však Elka vydána na pospas jejich krutému chování a brzy se z ní stane služka ve vlastním domě. V lesích potkala pohledného cizince, aniž by měla tušení, že to je zdejší princ. Zamilovala se a jelikož jí řekl, že pracuje v paláci, nemůže se dočkat královského plesu, kde ho opět potká. Macecha jí však bál zatrhne a zničí její šaty. Naštěstí zasahuje kouzelná víla kmotřička a obstará Elce šaty, kočár, lokaje i ikonické skleněné střevíčky. Lily James, která si ve filmu zahrála Elku, uvedla, že ji tyto střevíčky, které vyrobila firma Swarowski a vážily zhruba 1 kilogram, tlačily, a tak musely být později do snímku přidány pomocí CGI technologií. Dalším odkazem a nevysloveným uznáním pro tvorbu Walta Disneyho jsou i kostýmy neznámých dam na plese, které jsou stejné jako u dalších Disneyho princezen – Sněhurky, Belly, Ariel, Jitřenky, Mulan a Tieny. Dále je možné v křídlech vchodových dveří Elčina domu zahlédnout obrazy ikonického Mickeyho Mouse.

 

Foto: ČSFD.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!