Tom a Jerry: oblíbený animovaný seriál obviněný z rasismu oslavil osmdesátiny

Tom a Jerry: oblíbený animovaný seriál obviněný z rasismu oslavil osmdesátiny 

Tom a Jerry, legendární dvojice zapřisáhlých nepřátel a nejlepších kamarádů v jednom oslavila 10. února osmdesáté výročí od vstupu na obrazovky v roce 1940. Jednotlivé epizody získávaly v průběhu let nominace na Oscary, seriál se svého času potýkal s obviněním z rasismu a odkazy na něj se objevují i v dnešní tvorbě. Máme pro vás několik zajímavostí o populární dvojici.

Frenemies

Nerozlučná dvojice kocoura Toma a myšáka Jerryho spolu věčně soupeří, dělají si naschvály, spojují síly proti společnému nepříteli a následně se zase nenávidí. Jejich vztah funguje na principu Tomových neúnavných pokusů lapit Jerryho, ten je na něj však až moc chytrý a zlomyslně mu oplácí. V závěru se však oba udobří a jsou z nich opět nejlepší kamarádi. Tato doslovná hra na kočku a myš je obsažena ve 163 epizodách rozdělených do tří sérií. Postavičky stvořili Bill Hanna a Joe Barbera v roce 1939.

Tom má víc životů než průměrná kočka

Tom nemá pouze devět jako správná kočka, v seriálu umře dohromady desetkrát, nejčastěji v důsledku exploze pyrotechniky či jiných výbušnin. V epizodě Dva mušketýři byl popraven gilotinou. Nejzajímavější perlou jeho smrtelných zkušeností je však díl Blue Cat Blues, kde s Jerrym spáchali společnou sebevraždu.



Jasper a Jinx

Historicky první epizoda seriálu s názvem Jak kočka dostala padáka neukazovala oblíbenou dvojici tak, jak ji známe. Tom se jmenoval Jasper a myšákovi se říkalo Jinx. Tvůrci však nebyli se jmény spokojeni, a tak pro ně v hollywoodských studiích MGM hledali lepší jména. Všichni zúčastnění hodili své nápady do klobouku, ze kterého se losovalo. Vyhrál nápad Johna Carra, který přišel s pojmenováním Tom a Jerry. Obdržel za něj padesát dolarů.

Obvinění z rasismu

Seriál Tom a Jerry byl nejednou nařknut z rasismu. Docházelo k tomu ve spojení s postavou Mammy Two Shoes, černošskou hospodyní, která bývá zachycována pouze při uklízení, vždy bez hlavy a s uječeným jižanským přízvukem. Právě tato skutečnost jisté lidi pobuřovala a z důvodu politické korektnosti se v průběhu let seriál různě upravoval.

Mammy Two Shoes od 50. let vystřídal mladý bělošský pár. Odstraněny byly i jiné kontroverzní prvky jako začerňování obličejů a kouření. V některých dílech na DVD byla černošská hospodyně nahrazena anonymní Irkou. Epizoda Casanova Cat byla pro velkou míru rasismu pro jistotu vynechána úplně.

Tom a Jerry v Praze

Co má seriál společného s Československem? V šedesátých letech minulého století vznikala jedna ze sérií v Praze v rukou českých animátorů ze studia Bratři v triku. Projekt se k nám dostal z důvodu, že tehdejším vedoucím studia byl americký producent Gene Deitch. Pro všechny zaměstnance však byli kocour s myšákem naprosto neznámí a seriál se u nás začal vysílat až mnohem později.

Tom a Jerry ze Springfieldu

Animované duo inspirovalo tvůrce legendárního seriálu Simpsonovi Matta Groeninga. Ve městě Springfield byl vysílán fiktivní seriál Itchy & Scratchy, který je parodií dobrodružství Toma a Jerryho. I zde kocour několikrát umře rukou ďábelského myšáka.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!