Životopisný snímek Judy přináší autentický herecký výkon Renée Zellweger, ale také velmi slabou příběhovou linku

Životopisný snímek Judy přináší autentický herecký výkon Renée Zellweger, ale také velmi slabou příběhovou linku 65%

Nový životopisný film Judy od britského režiséra Ruperta Goolda vypráví příběh o jedné z nejznámějších hollywoodských ikon všech dob – Judy Garlandová. Drama se zabývá především koncem jejího života, kdy je opět na vrcholu, ale zároveň na úplném dně. Snímek postavený především na famózním hereckém výkonu Renée Zellweger a úžasných kostýmech všech zúčastněných sice dobře mapuje dané období a především samotnou Judy, ale všechno kolem je jen obyčejné životopisné drama s velmi slabou příběhovou linkou a kapkou nudnosti.

Pro mnohé lidi je příběh Judy Garlandová pravým obrazem Hollywoodu: přirozený talent, jenž vyrostl před kamerou, miláček davů, ale také sláva, která jí nakonec zcela pohltila. Judy se proslavila především hlavní rolí Dorotky ve filmu Čaroděj ze země Oz z roku 1939, kde zazpívala píseň Over The Rainbow. Za tuto roli vyhrála nejenom svého prvního Oscara, ale také si získala srdce milionů lidí po celé Americe. Od té doby zářila hned v několika dalších muzikálech filmové společnosti MGM, která z velmi sympatické a milé dívenky udělala chodící loutku závislou na prášcích a alkoholu. Právě díky pracovnímu vytížení a neskutečnému drillu Judy zemřela v pouhých 47 letech.

Snímek režiséra Ruperta Goolda zobrazuje Judy na sklonku jejího života, v roce 1968. Je na mizině, bez střechy nad hlavou a o opatrovnictví svých dvou dětí Lorny (Bella Ramsey) a Joeyho (Lewin Lloyd) se neustále přetahuje se svým ex-manželem (Rufus Sewell). Aby se dokázala o své děti postarat, přijímá pěvecké angažmá v Londýně, kde jsou v mžiku všechny koncerty vyprodané. Judy je zde pořád populární a oblíbená. Ona sama se ale cítí jako zlomená troska, jejíž sláva už je dávno pryč. Do toho všeho se seznamuje s mladým Mickeym Deansem (Finn Wittrock), který se stane jejím kompasem a později také manželem.

Jako už bylo řečeno, drama se většinu času zabývá pouze posledním půlrokem před Judynou smrtí a jejím londýnským turné, které ji má vrátit zpět do hudebního průmyslu. Další menší rovinou snímku jsou flasbacky do její minulosti, kdy jako mladá byla na úplném vrcholu. S tímto se také pojí všechna její traumata, která postupně během filmu vyvěrají na povrch. Tyto útržky z její minulosti sice hlavní dějovou linku jakýmsi způsobem doplňují, ale často jsou vyňaté z kontextu a chybí jim nějaká větší propojenost. Divák, který Judy vůbec nezná, tak občas nemusí chápat, co se vlastně děje, což snímku ubírá na kvalitě.

Hlavní příběhová linka je tedy velmi slabá a místy i nudí. Scénárista Tom Edge celý film postavil na hereckém výkonu Reneé Zellweger, která svoji práci sice odvedla bravurně, ale ani tohle nestačí k tomu, aby se z něj stal promyšlený a propracovaný snímek. Navíc schéma o pádů celebrit známé z filmů Zrodila se hvězda či Frances je už dost ohrané a neoriginální a nemusí vždy fungovat.

Samotný herecký výkon Reneé Zellweger je zlatým hřebem celého filmu. Herečka se stoprocentně vžila do Judy a dokázala zcela autenticky napodobit její chůzi, gesta, mimiku i hlas. Dokonce i písně, které se v dramatu objevují, nazpívala sama. Její příprava na roli se tak opravdu vyplatila a vytouženého Oscara si bezpochyby zaslouží.

Celkově se jedná o velmi povedené životopisné drama, které má ale i přes úžasný herecký výkon Reneé Zellweger několik zádrhelů. Nedomyšlený scénář, slabá příběhová linka a průměrný režisér zkrátka nedokázali naplnit potenciál velmi zajímavého života Judy Garlandové.  

Foto: IMDB

Názor informuji.cz: 65%

Kdy a kde dávají film: Judy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!