RECENZE: Valentýnský večer ve znamení společného koncertu Five Finger Death Punch a legendy Megadeth

RECENZE: Valentýnský večer ve znamení společného koncertu Five Finger Death Punch a legendy Megadeth80%

Představa dokonalého Valentýna se u lidí může často lišit. Pro někoho to je romantická večeře při svíčkách, pro příznivce tvrdé muziky to je společné turné amerických metalových kapel Five Finger Death Punch a Megadeth a v roli předskokana hudební objev posledních let – Bad Wolves. Tahle trojice ostrých hochů ve večer svátku zamilovaných rozvášnila desetitisícový dav v pražské Tipsport Aréně.

Krátce po půl sedmé se v ještě ne tak úplně zaplněné Tisport Aréně setmělo, což znamenalo jediné – valentýnský večer s bohatým metalovým menu může začít. Jako předkrm se servírovala losangeleská formace Bad Wolves, která do Prahy zavítala na podzim 2018 jako předskokan kanadských Three Days Grace, o rok později se pak pražskému publiku představila při sólovém koncertu. Bad Wolves se proslavili velmi podařeným coverem legendární písně Zombie od ještě legendárnějších The Cranberries. Píseň vzdává poctu zesnulé zpěvačce Dolores O'Riordanové. Ta se se totiž měla na coveru s kapelou podílet, ale bohužel to nestihla. Samozřejmě nechyběla ani v setu, který zahráli v pátek. Zpěvák Tommy Vext neskrýval své emoce, jež přišly s dozněním posledního tónu.

Během téměř hodinové show se zpěvák snažil ze všech sil pomalu rozrůstající se dav nažhavit na nejpodstatnější program večera, a kdo Bad Wolves viděl někdy naživo, ví, že to umí sakra dobře. Bohužel publikum bylo asi příliš natěšené na hlavní chod a moc nespolupracovalo. Při výzvě, aby si diváci podřepli, musel zpěvák přesvědčovat několik stále stojících jedinců, aby ho neztrapňovali před Davem Mustainem, který ho sleduje ze zákulisí. Pořádně pařilo pár lidí v prvních řadách, několik výjimek se našlo i vzadu, ale celkově byla atmosféra v davu hodně umírněná. Kapelu to však nezastavilo, a i přes mírnou pasivitu diváků do toho kluci šly na plno. A to je třeba řádně ocenit!

Proč právě Megadeth?

Během posledních songů Bad Wolves se hala začala už pomalu a jistě zaplňovat. Člověk téměř nestihl vystát frontu na pivo a záchod a na jevišti už začaly znít první kytarové riffy thrash metalových Megadeth, které fanouškům oldschoolového metalu není třeba dlouze představovat.

Zpěváka a kytaristu Davea Mustaina lze obdivovat nejen díky jeho bohaté blonďaté kštici. Ve svých osmapadesáti letech dokáže předvést výkon, na který nedosáhnou někteří o mnoho let mladší kolegové. Hbité prsty a ikonický hlas patří mezi jeho charakteristické rysy. Megadeth dnes patří ve svém žánru mezi jednu z nejuznávanějších kapel, vedle jmen jako Metallica, Slayer či Anthrax.

Ačkoliv se styl show i písní Megadeth poměrně liší od zmiňovaných Bad Wolves či samotných Five Finger Death Punch, své fanoušky formace bude mít vždy. Pánové jsou na scéně od roku 1983 a za tu dobu ovlivnili řadu lidských životů, a to jim nikdo nevezme. Rozdílný hudební styl je však velmi vidět, obě kapely budou mít patrně i jinou fanouškovskou základnu. Těžko tedy říct, proč právě Megadeth. Dlouhá sóla i skladby, minimum zpěvu – to je něco, co u Five Finger Death Punch nenajdeme. Právě přítomnost obou kapel vytvořila dvě skupiny přítomných, na první pohled bylo totiž zřetelné, kdo přišel skákat na 5FDP, a kdo si užít legendární kytarová sóla.

A hlavní chod dnes servíruje Five Finger Death Punch

Po posledním riffu Megadeth už začala atmosféra v hale poněkud houstnout a o pár minut později už každý netrpělivě čekal, až spadne plachta zakrývající dění na pódiu. Téměř na čas, velmi krátce po půl desáté, to vše vypuklo. Smršť energie, křiku, sprostých slov, známých rytmů, perfektního hlasového projevu a výborné pyrotechnické a světelné show.

V repertoáru Five Finger Death Punch najdete ukřičené, pro někoho děsivé skladby, ve kterých se střídají téměř až baladické rytmy, a pak songy, kterým by to slušelo při ploužáku na studentském plese (když pomineme texty). Skupina zkrátka ukazuje, že zvládne všechno, a to je důvod, proč si získala srdce i duše tolika fanoušků. Sestava se představila se zaskakujícím kytaristou Andy Jamesem, což ale zážitek z koncertu rozhodně nezkazilo.

Devadesátiminutový koncert vsadil na minimum ohňů, o to víc se však kladl důraz na perfektní světelnou show, která celému konceptu opravdu sedla. První část byla velmi energická, zazněly novější skladby jako Sham Pain či Trouble z předposledního alba A Justice For None.

V setu ale nechyběly ani starší hity jako například Wash It All Away, jež si většina přítomných zazpívala společně se zpěvákem Ivanem Moodym. Po několikaminutovém přívalu neskutečné energie se 5FDP nebáli zpomalit. Romantickou valentýnskou atmosféru rozhodně navodila akustická verze Wrong Side of Heaven, při které Moody seděl na gauči s dredatým kolegou Zoltánem Báthory u rozsvícené lampy a jen občas si odskočil zkontrolovat dav.

Co si dneska vezmu na sebe?

Moody téměř při každé skladbě střídal outfity a občas si na pomoc přibral i nějakou tu proprietu. Jednou z nejpovedenějších performancí byla rozhodně skladba Jekyll & Hyde, při které frontman jako klaun představoval své dvě osobnosti. V přídavku pak zazněla úplná novinka Inside Out z osmého studiového alba, jehož vydání je naplánováno za dva týdny.

Valentýnský trojkoncert se rozhodně povedl. Na občasné zvukové nedostatky si člověk už asi musí při podobných koncertech zvyknout, nenastalo však nic, co by nějak moc zkazilo celkový dojem. Spojení rozdílných světů Megadeth a Five Finger Death Punch nedává příliš smysl, ale těžko soudit vlastní výběr hlavní kapely, a ve výsledku to asi fungovalo. Ne-fanoušci Megadeth měli aspoň čas vystát si frontu na pivo.

Foto: Tomáš Rozkovec/musicserver.cz

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Sportovní hala Fortuna nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!