Nově vydané Fimfárum, zákulisí baletu i výzkum snů. Přinášíme únorové knižní novinky

Nově vydané Fimfárum, zákulisí baletu i výzkum snů. Přinášíme únorové knižní novinky 

V únoru vyšla celá řada zajímavých knižních novinek. Připravili jsme si pro vás výběr několika z nich. Mezi knihy měsíce podle nás patří například Rozsypaná slova Martina Daneše nebo nově vydané ilustrované Fimfárum.

Proč sníme? – Alice Roobová

Novinářka Alice Robbová se na jedné výzkumné výpravě v Peru naučila lucidnímu snění, což je stav, při kterém si spící člověk uvědomuje, že spí, a dokonce může ovlivňovat podobu vlastních snů. Pro Robbovou to byl naprosto fascinující zážitek.

Následující měsíce zasvětila studiu vědeckých textů o snech a nemohla si vybrat lepší chvíli: kognitivní vědci a psychologové se v současnosti začínají znovu zajímat o sny a snaží se pochopit, proč se nám zdají. Nesníme totiž náhodně, sny patrně mají svůj účel. Robbová čerpá z historických i aktuálních výzkumů, ze zkušenosti vlastní i zprostředkované a vysvětluje, proč má snění pro naše duševní i tělesné zdraví zásadní význam

Baletky – Miřenka Čechová

Miřenka Čechová, režisérka a tanečnice, ve své knize popisuje, že baletky mají dvě tváře. Jednu usměvavou a dokonalou, kterou vidí publikum. A pak tu odvrácenou, když zmizí za oponou - předpisový úsměv jim spadne a obličej se zkřiví do ztrhaného šklebu, protože se dusí. Při tanci totiž nemohou dýchat pusou.

A tak hlavní hrdinka příběhu zažívá každý den baletní dril jako v armádě. Ještě jí nebylo čtrnáct, a už je odbornicí na používání projímadel a zvracení, aby si udržela váhu, na ošetřování krvavých palců a stahování prsou. A do toho poznává klubový život v Praze. Jsou devadesátá léta, frčí perník a extáze a ona objevuje sex a zjišťuje, že má nevlastního bratra, který je úplně jiný, než by chtěla. A že její sen stát se baletkou a tančit ve zlaté kapličce se mění v noční můru.

Řeka v temnotě - Masadži Išikawa

Masadži Išikawa, po otci Korejec, po matce Japonec, strávil celý svůj život s pocitem, že nemá vlast. Když mu bylo třináct, celá rodina byla repatriována z Japonska do KLDR. Otevřeně líčí svou bouřlivou výchovu v dětství, třicet šest brutálních let strávených v totalitním režimu Severní Koreje, útěk, při němž málem přišel o život, a nakonec problémy, s nimiž se musel vypořádat po návratu do Japonska. Řeka v temnotě pojednává o životě v zemi ovládané diktátorským režimem, zároveň také vypovídá o touze po důstojném a smysluplném životě.

Sbohem, přízraky – Nadia Terranova

Ida se před lety se přestěhovala ze Sicílie do Říma, kde žije se svým manželem Pietrem, který jí poskytuje oporu a něhu, ale z jejich vztahu již veškerá vášeň vyprchala. Teď se vrací do rodného domu, aby matce pomohla s jeho prodejem.

Stačí překročit práh a znovu se ponoří do traumatické minulosti: když jí bylo třináct, její otec beze stopy zmizel. Jednou ráno vstal a odešel navždy. Od té doby se pravidelně objevuje v jejích nočních můrách, a dokonce se jí začne zjevovat jako přízrak i za bílého dne. Ida si začne uvědomovat, že přesun do Říma byla jen snaha utéct před minulostí.

Martin Daneš – Rozsypaná slova

Být novinář, spisovatel a Žid v Praze za druhé světové války, neprchnout, nýbrž vytrvat ve své zemi, znamená stavět hrdlo svému katovi na odiv. Kdo je ale katem a kdo obětí? Kdo zabíjí koho a v jakém pořadí? V reálném světě se zdá vše jasné, dějiny nelze přepsat, i když… Spisovatel má tu moc nabídnout čtenáři i jiný pohled.

Autor Martin Daneš vytváří svůj vlastní styl a prostor, přenáší nás do atmosféry předválečných i válečných let a udržuje jemnou rovnováhu mezi svědectvím a románem. Čtenář se noří do vnitřního světa hrdiny a čím dál ostřeji vnímá dějinný kontext. Tragédie se hlásí jemným i kousavým humorem, jenž nikdy neupadá do vulgárního blábolu či patosu, Daneš si nehraje na vševědoucího ani nemoralizuje.

Fimfárum – Jan Werich

V únoru také vychází nově zpracované vydání oblíbených pohádek plných humoru, jazykového vtipu i poučení. Jejich autor si v nich vzal na mušku některé lidské vlastnosti a zlořády. Knížka okouzluje krásou češtiny, hravostí a moudrostí vypravěče. Jedná se o publikaci, která potěší nejen děti, ale i dospělé.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!