Psi nenosí kalhoty. Antivalentýnské odstíny o nekonvenčním prožívání lásky

Psi nenosí kalhoty. Antivalentýnské odstíny o nekonvenčním prožívání lásky75%

Symbolicky den po svátku zamilovaných vstupuje do tuzemských kin finský snímek s českou stopou, který nese přímočarý název Psi nenosí kalhoty. A přesně takový je i samotný film. Dráždivý, v dobrém smyslu troufalý a hlavně otevřený.

Finský režisér Jukka-Pekka Valkeapää, kterému jeho předposlední film Uprchlíci uvedla mimo jiné pražská přehlídka Febiofest, opět přichází s lehce bizarním, ale tentokrát i s nohama na zemi stojícím snímkem Psi nenosí kalhoty.

Avizovaná obsazená Ester Geislerová, která vévodila domácí propagaci tohoto počinu, se sice představí ve vedlejší roli, diváci ale nakonec spatří pouze její rozostřenou podobu v několikaminutovém úvodu. Ztvárnila matku malé holčičky (ve filmu jí dokonce zazpívá českou písničku) a manželku hlavního hrdiny Juhy, jež tragicky zahyne při koupání v jezeře během idylického rodinného pobytu na chatě.

Příběh se poté posouvá o pár let dopředu, kdy už je z dcery dospívající slečna, jejíž puberta se však projevuje maximálně marným pokusem o piercing v jazyce a drobným odsekáváním otci.

Juha naopak ustrnul v zármutku nad ztrátou milované ženy, jež je vyobrazena coby éterická bytost ze snu. Mechanicky jezdí do nemocnice, kde pracuje jako chirurg, stará se o domácnost a zdá se, že nemá sebemenší chuť do života. Sexuální potřebu si odbývá osamocen s oblečením a parfémem své zesnulé choti, pomůckami, které si úzkostlivě schraňuje.

Zlom v jeho bezkrevném životě nastává jednoho dne, kdy omylem vstoupí do potemnělého BDSM salónu neznámé dominy, jež ho taktéž nedopatřením považuje za zákazníka a začne ho surově škrtit. Nedostatek kyslíku paradoxně (vzhledem k příčině smrti manželky) u Juhy vyvolá vytěsněné vzpomínky na životní partnerku, a tak se rozhodne pokračovat v krutých seancích s tajemnou ženou, jež se mu později představí jako Mona. Po erotické stránce dosti vyhraněná osoba však na oplátku vyžaduje sadistickou protislužbu.

Pekka Strang ve snímku Psi nenosí kalhoty. Foto: Helsinki Filmi

Film může mnoho diváků odradit svým neobvyklým, velice artovým pojetím. Prodchnut je výjimečnou prací kameramana a zvukaře – zvláště povedená je zmíněná počáteční sekvence, v níž použili zpomalené, téměř až lyrické záběry na tonoucí se mladou ženu. Scény zachycující dekadentní požitky zase navozují podobnou atmosféru, jakou měl tajný klub v Kubrickově klasice Eyes Wide Shut.

Zprvu je snímek smutným psychologickým dramatem, s nástupem Mony na scénu poté osciluje mezi komedií s černým severským humorem a thrillerem, který jde mnohdy až za hranici snesitelnosti. Nechybí utržený nehet nebo vytržený zub, který zase připomene ikonický výjev z Maratónce.

Lví podíl na kvalitě filmu má i znamenitý herecký tandem složený z pravděpodobně největších finských hvězd. Dojemného a sympatického Juhu sehrál Pekka Strang známý z filmu Tom of Finland, v roli autoritativní a cynické Mony se představila Krista Kosonen (Blade Runner 2049, Miami). Nepřístupná zůstane po celý film, čímž se stává poněkud stereotypní mužskou fantazií o nestoudné mučitelce.

Bohužel je méně rozvinut také příběh Juhovy dcery, jejíž charakter je omezen na nepříliš plodné konverzace s rodičem a marné snažení dát otce dohromady se svou učitelkou.

Psi nenosí kalhoty ve výsledku nabízejí příznivé poselství, že láska se dá prožívat všelijakými a ne vždy zrovna společensky přijatelnými způsoby.

Krista Kosonen ve snímku Psi nenosí kalhoty. Foto: Helsinki Filmi

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Psi nenosí kalhoty

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!