Motýli na dosah ruky: čeští i tropičtí, živí i na fotografiích

Motýli na dosah ruky: čeští i tropičtí, živí i na fotografiích 

Za krásou a barvami motýlích křídel nemusíte cestovat do exotických zemí a prodírat se tropickými pralesy. Stačí si vybrat, které motýlárium máte nejblíž, a vyrazit na jeho prohlídku. Podívejte se na naše tipy.

Papilonia

Motýlí dům Papilonia najdete v centru Prahy. Budete se procházet mezi tropickými rostlinami a motýli budou poletovat přímo kolem vás, při troše štěstí vám usednou i na rameno. Pokud chcete tuto šanci zvýšit, oblékněte se do výrazné žluté barvy. Také květinové parfémy se motýlům líbí. V expozici najdete více než třicet druhů krasavců z celého světa, z nichž někteří se pyšní výraznými barvami, zatímco jiní jsou naopak naprosto nenápadní díky krycímu zbarvení.

Motýlárium Votice

Ve Voticích bývalo zahradnictví, jehož skleníky dlouhá léta chátraly. Až před pár lety se zrodil nápad vybudovat motýlárium. Najdete v něm naše denní motýly – kdysi běžné obyvatele české krajiny, nyní ale tvory mizející a ohrožené. A právě proto přichází votické motýlárium s ekologickou myšlenkou ukázat návštěvníkům, že tyto krásné klenoty přírody je potřeba chránit. A tak se nejen seznámíte s mnoha druhy motýlů, ale také zjistíte, jaké jsou příčiny jejich mizení a co můžeme udělat pro to, abychom se jimi mohli kochat při každé vycházce mimo město.

Motýlí dům Diana

I v Karlových Varech se můžete potěšit křehkou motýlí krásou. Také zde budete s motýly v přímém kontaktu a můžete si je zblízka prohlédnout i vyfotografovat. Někteří zdejší obyvatelé mají rozpětí křídel až 20 cm. Nezapomeňte se zastavit u líhně, třeba se stanete očitými svědky líhnutí motýla z kukly a jeho prvního životního letu. V expozici nechybí informační tabule se zajímavostmi ze života motýlů.

Motýlárium Olomouc

V Olomouci najdete expozici tropických motýlů netradičně v zahradním centru. Voliéra je volně přístupná, motýly budete mít na dosah ruky. Zahradní centrum navíc pořádá během roku i různé výstavy květin a také akce pro rodiny s dětmi, určitě by proto nemělo uniknout vaší pozornosti.

Tajemný život motýlů ve skleníku Fata Morgana

Botanická zahrada v Praze vypouští jako tradičně motýly na jaře. Letos se oblíbená výstava, jež startuje 9. dubna, zaměří na tajuplné stránky života motýlů. Dozvíte se, jak motýli hledají potravu a co všechno dospělci jedí, proč se křídla některých motýlů lesknou i jak se poznají ti správní partneři.

Letem světem motýlů – výstava fotografií

Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují sice nepoletují živí motýli, zato si zde můžete prohlédnout, jak to vypadá, když je nafotí profesionál. Výstava fotografií Zdeňka Odla, kterou můžete navštívit do 29. března, vám ukáže jejich netušenou krásu. A možná vás překvapí a hlavně inspiruje skutečnost, že mnohé výstavní snímky nevznikly v dalekých zemích, ale právě v tuzemských motýláriích.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!