Kulturní jaro v Plzeňském kraji: festival světla, psychologie masových vrahů i západočeský hudební nářez

Kulturní jaro v Plzeňském kraji: festival světla, psychologie masových vrahů i západočeský hudební nářez 

S blížícím se jarem se mohou Plzeňáci těšit nejen na lepší počasí, ale také na spoustu kulturních akcí. Přinášíme výběr toho nejzajímavějšího. Je libo festival světla nebo přednášku o psychologii masových vrahů?

Blik Blik 2020

I letos si budou moci obyvatelé či návštěvníci Plzně projít trasu plnou světelných instalací. Festival světla Blik Blik proběhne 27. a 28. března na zbrusu novém místě, aby zlepšil komfort návštěvníků. Minulý rok totiž na stále oblíbenější akci dorazilo 50 tisíc lidí a u jednotlivých zastávek se tvořily dlouhé fronty. Centrem festivalu se tak stane Lobezský park, který chtějí organizátoři proměnit v Magickou roklinku.

Psychologie masových vrahů

Andrej Drbohlav, autor bestsellerů o temnotě lidské duše, v rámci pokračování své přednáškové tour dorazí 30. března do Plzně. Beseda se zaměří na psychologii masových vrahů. Kdo je masový vrah? Jak myslí? Jak žije? Jaká je jeho životní cesta? Nejen na tyto otázky odpoví autor, který se již dlouho věnuje analýze profilu mnohonásobných vrahů a dalším extrémním formám behaviorální patologie a psychopatologie.  

Baletka z carské rodiny i prostinká prodavačka květin

Divadelní fanoušci si v Plzni přijdou na jaře skutečně na své. Divadlo J. K. Tyla v Plzni chystá hned několik premiér. Sérii zahájí již 21. března činoherní soubor, který představí dramatizaci známého italského snímku Soumrak bohů. Jen o pár dní později, 28. března, se uskuteční baletní premiéra Anastázie – Poslední dcera cara s hudbou Petra Iljiče Čajkovského. V květnu se pak na plzeňskou scénu po téměř dvaceti letech vrátí jeden z nejslavnějších a nejpopulárnějších muzikálů My Fair Lady.

Půlnoční vlak i uzavřenej kruh

Samozřejmě, že Plzeňský kraj čeká také pořádná hudební nálož. Do Domažlic 20. března dojede Půlnoční vlak kapely Jelen a Míši Tučné. Sušice a Holýšov se mohou těšit zase na skupinu Tři sestry a její Vinyl tour, svůj Uzavřenej kruh předvede v Klatovech Škwor. Pokáč zahraje v Konstantinových Lázních a západočeskou metropoli čeká divadelní koncert kapely Kryštof.

Jeden svět a Future Gate festival

Ani na filmové zážitky nebude plzeňské jaro chudé. Proběhnou zde totiž ozvěny hned dvou filmových festivalů. V Sušici se uskuteční od 31. března do 3. dubna Jeden svět, který se stal od svého založení v roce 1999 jedním z nejvýznamnějších festivalů svého druhu na světě. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho dokumentů s lidskoprávní tematikou. V plzeňském DEPO2015 se návštěvníci 3. a 4. března zase přenesou do světa sci-fi, a to díky festival Future Gate festival.

Úvodní foto: Blik Blik festival 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!