ONLINE: A Oscara získává...Sledujte s námi udílení cen Americké filmové akademie

ONLINE: A Oscara získává...Sledujte s námi udílení cen Americké filmové akademie 

Už ve 2 hodiny v noci českého času vypukne dvaadevadesáté udílení nejprestižnějších filmových cen. Nejvíc Oscarů může získat snímek Joker s jedenácti nominacemi. V závěsu za ním jsou 1917, favorit Netflixu Irčan a Tenkrát v Hollywoodu. Sledujte dění v Hollywoodu s naším online textovým přenosem.

Pro aktualizaci stránky stiskněte klávesu F5...

5:33 A to je vše. Děkujeme za pozornost. Loučíme se s konstatováním, že nejvíc Oscarů získal zahraniční, jihokorejský snímek Parazit. Se čtyřmi soškami porazil drama 1917, které získalo o jednu cenu méně. Na webu už brzy najdete shrnutí všech vítězů. Nadále čtěte recenze a novinky ze světa filmu na Informuji a dnes odpoledne si také vychutnejte náš další Proudcast, jak jinak než na oscarové téma.

5:25 Jane Fonda otevřela obálku a JE TO PARAZIT. Jihokorejský snímek je šokem večera a přepisuje historii! Je první zahraničním snímkem, který získává cenu pro nejlepší film!

5:20 Je před námi poslední cena galavečera. Získá cenu pro nejlepší film 1917 Sama Mendese nebo svou dominanci po celou ceremonii potvrdí Bong Joon Ho a jeho Parazit? Před velkým finále je to 3 - 3 na Oscary.

5:13 Renée Zellweger. Bridget Jones to dotáhla na svou druhou cenu Akademie. První má za Návrat do Cold Mountain, tu aktuální za roli zpěvačky Judy Garland ve snímku Judy.

5:12 Nejlepší herečkou se stává..:

5:07 Představitel Jokera vyhrává podruhé v historii Oscara! Joaquin Phoenix navazuje na Heatha Ledgera. První Oscar pro Phoenixe. "Stali jsme se velmi vzdálení od přírody." Herec měl asi nejsilnější projev, který shrnul zlo, které člověk často koná pro vlastní potřebu.

5:05 Olivia Colman předá cenu nejlepšímu herci. Tam by k překvapení dojít nemělo. Phoenix for the win! Colman je jako vždy velmi vtipná.

4:57 In Memoriam...A žádný Bond nýbrž Billie Eilish s bratrem a jejich smuteční verze Yesterday od Beatles.

4:53 Těžká váha. Jdeme do finále. Nejlepším režisérem je Bong Joon Ho za Parazita! Tak to je velké překvapení. Favoritem byl Sam Mendes! Ho děkuje Scorsesemu, tomu se dostává aplausu ve stoje. I Tarantino se dočká superlativů, osobního vzkazu a poděkování, že upozorňoval na Hoovy filmy.

4:47 Elton John a Bernie Taupin. Dvojice s nejlepší písní. Pro Taupina jde o první sošku. John už má Oscara za Lvího krále.

4:44 Vítězkou je Hildur Guðnadóttir! První cena pro Island a autorku hudby k Jokerovi nebo taky seriálu Černobyl"Tohle je strašně dojemné. Děkuji rodině, mému manželovi, těm druhým uším. Dívkám, matkám, dcerám, prosím nebojte se ozvat, potřebujeme vás slyšet!"

4:39 Gal Gadot (Wonder Woman), Sigourney Weaver a Brie Larson (Captain Marvel). Dvě superhrdinky a Ripleyová z Vetřelce. Následují živé ukázky z nejlepší filmové hudby tento rok. Orchestr řídí další super-dirigentka.

4:37 Po představení všech skladeb se dozvíme vítěze kategorie nejlepší píseň. Favoritem je Elton. A co nejlepší soundtrack? Bude to první vítězství pro Island? Hildur Guðnadóttir?

4:28 A je tu poslední z nominovaných písní. Elton John vystupuje se skladbou z filmu Rocketman.

4:27 Bez překvapení. Je to Parazit! Druhý Oscar pro Bong Joon Hoa dnes večer. A ovace ve stoje.

4:25 Pain and Glory nebo Parazit? Kdo získá cenu pro nejlepší mezinárodní film? Prezentuje Penelopé Cruz.

4:17 Ray Romano a Sandra Oh předávají cenu za masky. Romano pustil první F*** večera. Vítězí Bombshell (v českých kinech bez data premiéry) za skvělou transformaci herců, především Charlize Theron.

4:13 James Corden a Rebel Wilson přicházejí v kostýmech jako kočky a mají jasnou zprávu: "Jako herci z muzikálu Cats chápeme důležitost speciální efektů jako nikdo jiný!" Cenu obdrží trojice tvůrců za snímek 1917

4:10 Píseň Stand Up je asi největším konkurentem hitu I'm Gonna Love Me Again z filmu Rocketman. Ten Elton John ještě živě zazpívá.

4:04 Ten moment je právě tady. Herečka a zpěvačka s dvojitou šancí na Oscara je na scéně. Po skončení skladby jsou diváci v Dolby Theater opět na nohou.

4:00 Cynthia Erivo za okamžik zazpívá svou píseň Stand Up z Harriet.

3:58 David Rubin, prezident Akademie uvádí na scénu Toma Hankse. Ten mluví o novém muzeu Akademie, které se otevře pro veřejnost 14. prosince tohoto roku.

3:55 Střih je na řadě. "To jsou ti, kteří vyhazují řadu mých replik," hořekuje Will Ferrell. Michael McCusker a Andrew Buckland za Le Mans '66 (Ford v Ferrari) následně berou Oscara.

3:52 Julia Louis-Dreyfus a Will Ferrell baví publikum svou představou o roli scénografa - tedy kameramana. Cena patří Rogeru Deakinsovi za 1917.

3:45 Randy Newman doplňuje vystupující s nominovanou písní z filmu Toy Story 4. 

3:38 Zvuk je dalším "pánem na holení" Oscar Isaac a Salma Hayek znají vítěze obou kategorií. Donald Sylvester bere cenu za zvuk v Le Mans '66 (Ford v Ferrari), nejlepší zvukové efekty měl snímek 1917. Tak konečně první cena pro válečné drama Sama Mendese. Mark Taylor a Stuart Wilson jsou oceněni.

3:30 A je tu překvapení! Na scéně je Eminem a pokračuje s oscarovou písní z 8 mile - Lose Yourself. Následují ovace ve stoje. Tomu se říká pořádné promo nové desky Music To Be Murdered By. Více o albu zde. Jak si užil jeho vystoupení Martin Scorsese si prohlédněte níže.

3:25 Anthony Ramos, herec a zpěvák z muzikálového hitu Hamilton představil Lil Manuela Mirandu. Kdy se píseň stala nedílnou součástí filmu? Následuje ukázka. Zní skladby z filmů Rocky, Risky Business, Breakfast Club, Purple Rain, Titanic, Bodyguard, The Ghost, Slumdog Millionaire, The Graduate, 8 mile...a dalších.

3:18 Vítězkou je Laura Dern! Třetí nominace a první soška za roli v  Marriage Story. Herečka je dcerou další hollywoodské legendy Bruce Derna. "Říkají, nikdy nepotkejte své hrdiny. Někdy však máte takové štěstí, že jsou to rodiče, Diane Laddo a Bruce Dern."

3:15 Na řadě je Oscar pro nejlepší herečku ve vedlejší roli, favoritkou je Laura Dern za Manželskou historii. Jedním z témat po nominacích byl fakt, že šanci na Oscara nedostala Jennifer Lopez za Zlatokopky. Cenu předá Mahershala Ali, vítěz za Zelenou knihu a Moonlight.

3:13 Nejlepší dokumentární kraťas - Learning To Skateborad In A Warzone (If You're A Girl). 

3:11 American Factory je dokumentárním snímkem roku. Trojice autorů přebírá cenu.

3:10 Hulk Mark Ruffalo předá cenu nejlepšímu dokumentu. Na režii čtyř z nich se podílely ženy, jak herec zdůraznil.

3:04 Chriss Metz zazpívala další nominovanou píseň I’m Standing With You z Breakthrough. Snímek vyšel v ČR jen na DVD.

3:03 Kostýmy vynikaly v Malých ženách

3:00 Nejlepší kostýmy? Obě herečky nejprve zpívají. Zábavná vložka, i když Billie Eilish se asi dostane do tradiční galerie meme.

2:58 Tenkrát v Hollywoodu si odnáší cenu pro nejlepší výpravu a dekoraci. Češi tedy ani letos neuspějí.

2:56 Druhé želízko v ohni. Vyhraje výtvarnice Nora Sopková?

2:54 Maya Rudolph a Kristen Wiig jsou naštvané. Proč? Komediální dvojice předvádí etudu "pro režiséry".

2:52 Je výhra Parazita nápovědou, že byl jihokorejský snímek mohl uspět i v hlavní kategorii? Bong Joon Ho může smáznout favority!

2:50 The Neighbors Window vyhrává Oscara za nejlepší kraťas.

2:45 Vítězem je Taika Waititi! Na motivy knihy Caging Skies. Výsledkem byl snímek Králíček Jojo. Režisér a představitel verze-karikatury Adolfa Hitlera ve filmu byl na scéně velmi nervózní. Zasloužená cena.

2:43 Timothée Chalamet a Natalie Portman představí nejlepší adaptovaný scénář.

2:40 Nejlepší originální scénář napsali Bong Joon Ho a Han Jin Won. Je to Parazit! Quentin Tarantino svého třetího Oscara za scénář nezískal! Rekord Woodyho Allena zůstal nevyrovnán. První Oscar pro Jižní Koreu.

2:38 Kategorie scénářů. Vítěze oznámí Keanu Reeves a Diane Keaton.

2:32 Výborný výkon. Čeština pochopitelně nezazněla. První nominovaná píseň je za námi.

2:30 Teď už Josh Gad. Hlas Olafa z Ledového království nebo magnát vesmírného cestování z nového seriálu Avenue 5 ke zhlédnutí na HBO GO. Představil Idinu Menzel, která zazpívá Into The Unknown z Frozen 2. Doprovází ji zpěvačka Aurora a další umělkyně zpívající verzi v různých jazycích.

2:28 Bohužel. Žádná soška pro Darii Kashcheevu. Hair Love je vítězem kategorie krátký animovaný film. Tvůrci v projevu uctili památku Kobeho Bryanta.

2:27 A teď snad! Vyhraje Dcera studentky FAMU?

2:25 Nejlepším animovaným filmem je, i k potěše Toma Hankse, Toy Story 4! 

2:23 Co nejlepší animák? Odpoví Mindy Kaling. Tu můžete znát například z americké verze seriálu The Office (u nás běžel jako Kancl).

2:18 "Mám 45 sekund, což je o 45 sekund víc než dostal John Bolton v Senátu." Pitt naráží na odmítnutí svědectví bývalého poradce prezidenta Trumpa v procesu impeachmentu.

2:16 Nejlepším hercem ve vedlejší roli je Brad Pitt! Premiérový Oscar pro hollywoodského hezouna za herectví, za roli ve filmu Tenkrát v Hollywoodu. Druhý celkově.

2:14 První cenu předá Regina King. Aktuálně zazážila například v sérii Watchmen na HBO.

2:12 Co chybí mezi režiséry? Vagína! I to obsahuje úvodní slovo obou komiků. Naráží na absenci režisérky mezi nominovanými.

2:10 Steve Martin a Chris Rock na scéně, oba dva už Oscary v minulosti moderovali.

2:05 Janelle Monáe a Billy Porter dozpívali. 

2:00 A Beautiful Day in the Neighborhood. Odkaz na snímek s Tomem Hanksem a píseň, kterou vše začíná. A přechází do mixu písní. Zní také Elton John.

2:00 Galavečer startuje.

1:55 Za chvíli začínáme. Jaké bude úvodní číslo? Bude vůbec? Kdo první promluví na prknech Dolby Theater?

1:30 Půlhodinka do začátku. Víte, kdo by měl podle vás dnes vyhrát? Podělte se s námi na sociálních sítích! V pondělí odpoledne vyjde také speciální oscarový Proudcast, hostem byl filmový publicista František Fuka. Najdete ho na Spotify i dalších podcastových platformách a také na našem facebooku.

1:15 Pokud jste nikdy neviděli záběry z červeného koberce před stěnou fotografů, je to velmi podobné jako na velkém tržišti. Muži a ženy s fotoaparáty ještě stačí zvolat "jak se máte?", aby vás následně zasypali pokyny jak stát, kam se otočit a snad i jak se tvářit. Hollywood :)

1:10 Zpěvačka a herečka Cynthia Erivo je nominovaná v kategorii herečka v hlavní roli za film Harriet (v Česku zatím nemá vypsanou premiéru). Pokud by Oscara získala, stane se nejmladší umělkyní s označením EGOT, tedy osobou, která vyhrála televizní Emmy, hudební Grammy, Oscara a divadelní Tony. Erivo rovněž nazpívala pro film titulní píseň Stand Up.

1:00 Hodina do začátku. Mnozí zazlívali Akademii, že nenominovala komika Adama Sandlera, který ve filmu Drahokam (Uncut Gems) předvedl překvapivě skvělý dramatický výkon. Sandler si ale spravil chuť na Independent Spirit Awards, kde nejen získal nominaci, ale i cenu. Pusťte si výborný proslov, ve kterém herec předvádí to nejlepší ze sebe. Recenzi na jeho film máme taky.

0:45 Hvězdy se sjíždějí k Dolby Theater. Show na červeném koberci začala. Na místě už je třeba Billie Eilish, která představí novou skladbu k filmu o Jamesi Bondovi.

0:30 Jak je to s Čechy? Naposledy nám udělala radost Markéta Irglová, která spolu s Glenem Hansardem vyhrála za nejlepší píseň Falling Slowly z filmu Once. Více našinců na oscarovém pódiu rozebíráme v našem článku zde.

0:00 V Dolby Theatre zazní všech pět nominovaných písní, ale také velké překvapení v podobě nové skladby k filmu No Time To Die, pětadvacátému Bondovi. S ní vystoupí Billie Eilish. Všechny nominované v kategorii si připomeňte zde.

23:00 Pro naprostý přehled nabízíme letošní nominace, ve kterých nechybí snímek Dcera studentky DAMU Darii Kashcheevy ani šance pro výtvarnici Noru Sopkovou za Králíčka Jojo.

22:00 Ještě před začátkem Oscarů si připomeňte jak dopadly letošní Zlaté glóby, které často zisk zlatého rytíře na filmové cívce předpovídají.


21:30
 Krásný večer všem milovníkům pohyblivých obrázků, těch ze západu zvlášť. Do začátku ceremoniálu v lonsangelském Dolby Theatre zbývá něco málo přes čtyři hodiny. Galavečer, znovu po roce bez moderátora, startuje ve 2:00 českého času. Vítejte u online textového přenosu informuji.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!