Kulturní jaro v Královéhradeckém kraji: festivaly, koncerty i křehká krása květin

Kulturní jaro v Královéhradeckém kraji: festivaly, koncerty i křehká krása květin 

Jaro pomalu klepe na dveře a tak je ten pravý čas rozhlédnout se, co všechno můžete v tom letošním zažít. Královéhradecký kraj vás zve na koncerty známých kapel, mezinárodní jazzový festival, netradiční prohlídky běžně nepřístupných prostor zámku či krásnou květinovou a velikonoční výzdobu.

Jazzinec v Trutnově

V Trutnově si od 6. února nenechte ujít mezinárodní hudební festival Jazzinec, v rámci něhož si každý týden až do 16. dubna v UFFU, koncertní síni B. Martinů či Národním domě Trutnov užijete pořádnou dávku jazzové muziky. Podrobný program jednotlivých koncertů zde. V rámci festivalu proběhne 28. března i předávání cen fotografické soutěže Jazz World Photo.

Crossover Fest v Jaroměři

O téměř magickém datu 22. 2. 2020 můžete vyrazit na Crossover Fest v Nároďáku Jaroměř. Svůj první letošní koncert zde odehraje kapela WAIT, jejíž hudbu včetně titulní písně Live můžete aktuálně slyšet třeba v novém českém filmu Daria. Těšit se můžete i na formace Krkonošské Matky, F. A. King, A New Chapter a Kodiak. Začíná se v 18 hodin.

Crossover Fest. Foto: archiv festivalu

Tři sestry v Peci pod Sněžkou

Jen o pár dní později můžete zavítat na koncert Tří sester v rámci jejich koncertního turné s názvem VINYL TOUR, během něhož zazní výhradně skladby z prvních tří LP desek: Na kovárně to je nářez (1990), Alkáč je největší kocour aneb několik písní o lásce (1991) a Švédská trojka (1993). Kapela, která takto slaví 35 let své existence, se v průběhu února až května 2020 objeví v menších klubech v Čechách a na Moravě, kde odehraje celkem 12 koncertů. Ten v Peci pod Sněžkou se koná 29. února v KlonDike music clubu.

Velikonoce na zámku Opočno

Přivítat jaro můžete od 10. do 13. dubna na zámku v Opočně. Vždy od 9 do 14:45 hodin jsou pro vás přichystány prohlídky expozic nazdobených v duchu velikonočních svátků. K vidění budou i nejrůznější velikonoční a jarní symboly.

Ve stejných dnech jsou zde pro vás navíc přichystány i mimořádné prohlídky s názvem Opočno opačně. Vždy od 10:15 do 15:15 se můžete vydat do běžně nepřístupných prostor zámku jako je třeba bývalá kuchyň s přípravnou jídel, ve které se dochovala část původního technického vybavení. Uvidíte i Stříbrnici, Francouzskou knihovnu, oratoř kostela Nejsvětější Trojice se spojovací chodbou či hlavní arkádovou síň letohrádku v zámeckém parku.

Velikonoce na zámku Opočno. Foto: archov NPÚ

Arakain v Trutnově

V Trutnově se 23. dubna při své tour k poslední řadové desce Jekyll & Hyde zastaví i metalová kapela Arakain, která zde koncertuje poměrně vzácně. Fanoušci si užijí jak skladby z nové desky, léty ověřené tradiční hity i songy, které se delší dobu nehrály. 

Květiny na zámku Hrádek u Nechanic

Od 1. do 10. května si na romantickém zámku Hrádek u Nechanic nenechte ujít květinovou výstavu s názvem Květiny pro hraběnku Annu. V jeho nejreprezentativnějších prostorách uvidíte nejen krásné historické interiéry, ale i křehkou krásu desítek květinových vazeb.

Hrádek u Nechanic. Foto: archiv NPÚ

Úvodní foto: Libor Šmoldas NYC TRIO, archiv festivalu Jazzinec

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!