Nejnovější články » Umění

Jedna z nejlepších výstav Designbloku 2011 k vidění v Brně

10.11.2011,

Velký atlas světa: výstava o cestě do budoucnosti hostuje od úterý 8. listopadu v brněnské 4AM Galerii architektury. Propojení designu a moderních ekologických technologií je reprízou expozice letošního Designbloku, která získala prestižní cenu šéfredaktorů odborných časopisů za nejlepší výstavní projekt.

Brno Výstava o cestě do budoucnosti - to je expozice propojující prvotřídní design a čisté technologie.  Na vernisáži v brněnské 4AM Galerii architektury ji dnes veřejnosti představili hlavní architektka Marie Tomšíková, Jan Zielinsky a Jiří Macek. Do Brna doputovala poté, co vyvolala nebývalý zájem a dosáhla na ocenění pražského Designbloku’11.

„Výstava Velký atlas světa je mapou zdánlivě nepodstatných, ale přesto pro další vývoj zcela zásadních detailů. Nikoliv mapou vyčerpávající či dávající jasné návody. Spíš mapou k cestám za dobrým řešením, výstavou hledající v příbězích, předmětech i obyčejných prožitcích klíč ke kvalitnímu životu i v budoucnosti,“ uvedl výstavu jeden z kurátorů Jiří Macek. Desítky vystavených objektů a celkem šestnáct informačních panelů nabízí příběhy  a nápady moderních zelených řešení. Expozice prezentuje například větrné elektrárny v podobě stylizovaných rozkvetlých stromů, originální lampy, vázy nebo mísy z recyklovaných materiálů.

„Některé exponáty jsou dost záludné a mají podle mě opravdu hluboký podtext. Mým jasným favoritem je rozhodně model Cirkulace vody v přírodě, na který jsem vydržel doslova zírat snad několik minut. Autoři chtějí poukázat na propojování čistých technologií a zálibného designu, což se jim atraktivně daří,“ shrnul první dojmy z vernisáže Pavel Slavík.

Ve výstavních prostorách Galerie architektury bude výstava k zhlédnutí do 27. listopadu.