Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn): Vizuálně zajímavý snímek postrádal akci a vtip

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn): Vizuálně zajímavý snímek postrádal akci a vtip40%

Volné pokračování osudů známé antihrdinky a Jokerovy přítelkyně zaznamenalo rychlý pád do kategorie dětinských a mdlých snímků. Plochý děj a scénář nezachránily ani bravurní kostýmy a celková vizuální podoba filmu.

Film Birds of Prey zachycuje Harley Quinn (Margot Robbie) tak, jak ji neznáme – bez Jokera po boku. Po rozchodu s Jokerem se z toho Harley dostává, jak nejlépe může. Chybí jí však Jokerova ochrana, na kterou po celou dobu spoléhala. A jelikož po dobu jejich vztahu naštvala obrovskou spoustu lidí, spojí se s dalšími superhrdinkami, aby společně zachránili mladou dívku Cass před mocným padouchem zvaným Black Mask (Ewan McGregor).

Harley who?

Postava Harley Quinn, vyšinuté antihrdinky, je zajímavě vymyšlená i komiksově zpracovaná postava s velkým potenciálem ozvláštnit filmy, ve kterých se objeví. Důkazem toho byl jinak nepříliš vydařený snímek Sebevražedný oddíl z roku 2016, kde se Harley poprvé objevila v podání Margot Robbie. Celý film oživila a přinesla notnou dávku humoru. V Birds of Prey však ani zdaleka charakter Harley nevynikl. Z minula máme ověřeno, že to není chyba Margot, která svoji postavu zvládá ztvárnit skvěle, na místě je tedy začít vinit nudnější a unylý scénář a zápletku celkově. Už jen způsob, kterým se hlavní postava postavila do role osvíceného vypravěče a průvodce, kazí celý prožitek z filmu.

Moc drsný pro děti, málo akční pro dospělé

Snímek Birds of Prey od začátku připomíná tvorbu pro děti. Na jednu stranu vdechli tvůrci filmu zajímavou vizuální podobu plnou barev, vynikajících kostýmů i kulis, na druhou stranu v bojových scénách chybí akce, při střelbě z lidí vychází modré a růžové obláčky a haldy třpytek. Tyto dvě skutečnosti spolu s chabým scénářem v závěru tvoří film pro mladé diváky od pěti do deseti let, ačkoliv ti se pochopitelně na film do kin nedostanou.

Příliš mnoho #girlpower

Aby bylo jasno, navzdory plakátům i popisu spolupráce superhrdinů se čtveřice dá dohromady až k závěru filmu divným, neohrabaným způsobem. Doopravdy, přátelství na pět minut. Přesto se to během této scény hemží emancipací, feminismem a ženskou soudržností. Možná proto, že se to teď tak prostě dělá. Ale do filmu to nezapadalo a bylo by možné lepší, kdyby to Cathy Yan udržela na chladnější humorné úrovni, na které vztahy fungovaly po zbytek filmu.

Kdy a kde dávají film: Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!