Horští cyklisté mizející v prachu zvítězili v soutěži Sportovní fotografie roku 2019

Horští cyklisté mizející v prachu zvítězili v soutěži Sportovní fotografie roku 2019 

V soutěži Sportovní fotografie roku 2019 vyhrál snímek ze závodu horských kol v Andoře fotografa Michala Červeného. Jeho i další fotografie si od středy 5. února můžete prohlédnout na výstavě na Staroměstské radnici v Praze.

Černobílá fotografie Michala Červeného, která v soutěži obdržela hlavní cenu, vznikla krátce po zahájení Světového poháru v Andoře, kde se početné závodní pole ztrácelo ve zvířeném prachu.

Původní záměr zachytit hada bikerů sjíždějících sjezdovku zmizel během několika vteřin v prachu způsobeného mimořádným suchem nad tratí,“ uvedl Michal Červený. „Neplánoval jsem černobílý snímek, ale v originálu byl žluto-šedý, tak trochu bezbarvý, proto jsem ho takto upravil,“ dodal.

Ocenili jsme, že tato fotografie nejlépe vystihuje dřinu nutnou k podání skvělého sportovního výkonu, protože sportovci nesoutěží jen v ideálních podmínkách, ale i ve chvílích nesmírně náročných. Šampióny dělá právě to, že takové chvíle oddřou a zvládnou,“ vysvětlila volbu předsedkyně poroty Alice Němcová Tejkalová.

Michal Červený se absolutním vítězem soutěže stal už předloni, kdy porotu zaujal snímkem cyklistického závodu Cape Epic pořízeným z vrtulníku.

Jan Kasl, Tomáš Dostál ve finále závodu Ironman na Havaji. Foto: Seven Days Agency

hlavních kategoriích získali ocenění také Dominik Bareš za snímek fotbalisty Jana Bořila po vstřeleném gólu, Jan Kasl, jenž zachytil triatlonistu Tomáše Dostála při závodu Ironman na Havaji, Martin Kozák za fotografii z motoristického závodu Dragster nebo Michal Sváček za portrét basketbalisty Pavla Pumprly.

Bilanční výstavu Sportovní fotografie roku 2019, která bude přístupná do 29. března, doplňují dvě ucelené přehlídky. Letošní návrat olympijských her do Tokia připomene unikátní výstava fotografií Karla Nováka, jenž doprovázel československé sportovce na při OH v roce 1964. Druhá výstava patří Lukáši Bíbovi, jenž coby loňský vítěz představuje své nejaktuálnější snímky.

Martin Kozák, Dragster. Foto: Seven Days Agency

Soutěž navazuje na obnovenou tradici výročních fotografických přehlídek založenou osobnostmi novinářské fotografie v roce 1971. Do soutěže, kterou každoročně vyhlašuje Klub sportovních novinářů, se letos přihlásilo padesát pět profesionálních fotoreportérů, kteří poslali celkem 567 snímků.

Vedle hlavní soutěže byly ve hře také dílčí ceny v kategoriích Fotbal, Ostatní sporty, Portrét, Motorismus a Série. V poslední kategorii Sport v Praze, vyhlašovanou Hlavním městem Praha, vítěze vyberou sami návštěvníci výstavy.

Foto © Michal Červený

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!