Severská filmová zima nabídne sado-maso, satanisty i finskou historii

Severská filmová zima nabídne sado-maso, satanisty i finskou historii 

Do druhé dekády vstupuje přehlídka skandinávské a pobaltské kinematografie Severská filmová zima, která během února a března zamíří do dvaceti tuzemských měst. Ve čtvrtek 13. února festival zahájí v pražském kině Lucerna finské drama Role člověka.

Snímky Finska, Švédska, Dánska, Norska, Islandu a Litvy každoročně nabízí festival Severská filmová zima. Jubilejní desátý ročník představuje devět novinek převážně z Finska, které vévodí letošnímu programu.

Mezi finské premiéry tentokrát bude patřit zahajovací film Role člověka, který je adaptací literární předlohy spisovatele Kari Hotakainena, dále komedie o současných milostných vztazích Nicota, drama o složitém vztahu otce a syna Time Out, romantický snímek z poválečných let Země nadějí nebo sado-maso komedie o zvláštním vztahu vdovce a dominy Psi nenosí kalhoty, v němž si vedlejší roli zahrála Ester Geislerová.

Mezi uvedené čerstvé snímky z Dánska se řadí absurdní komedie s prvky hororu Mrtvé nechte spát, která pojednává o mladém satanistovi a jeho nepovedeném okultním rituálu. Norsko přiveze v kinopremiéře válečné drama Králův nesouhlas podle skutečných událostí z jara roku 1940.

Ze švédské kinematografie se diváci můžou těšit třeba na drsnou komedii Videoman o alkoholikovi, jenž najde unikátní videonahrávku, nebo na drama Fénix vyprávějící příběh mladé dívky starající se o duševně nemocnou matku a mladšího bratra.

Festival odstartuje v polovině února v pražských kinech Lucerna a Evald, následně poputuje do Brna, Českých Budějovic, Hodonína, Jablonce nad Nisou, Jeseníku, Křtin, Kutné Hory, Libčic nad Vltavou, Liberce, Ostravy, Pňova-Předhradí nedaleko Kolína, Poličky, Spálova, Třebušína, Ústí nad Orlicí, Veselí nad Moravou, Vysoké u Mělníka a Zlína.

Ze snímku Psi nenosí kalhoty. Foto: SF Klub

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!