Svět knihy 2020 se zaměří na Polsko a rozdělenou společnost

Svět knihy 2020 se zaměří na Polsko a rozdělenou společnost 

Zahraniční i české literáty a jejich tvorbu každoročně představuje Svět knihy na holešovickém Výstavišti v Praze, jehož letošní ročník se koná od 14. do 17. května. Hlavním tématem je tentokrát Střed/t světa a čestným hostem Polsko.

Středem i střetem současného světa se bude zabývat aktuální dvacátý šestý ročník knižního veletrhu. Onen střet naznačuje názorovou polaritu dnešní společnosti, střed může být podle organizátorů v tomto kontextu chápán jako tendence považovat za správný pouze svůj vlastní postoj, případně jako region střední Evropy, za který se obecně považuje Česko, Slovensko, Rakousko nebo právě Polsko.

Náš severní soused, jenž je čestným hostem letošního ročníku, se na veletrh vrací po deseti letech. Návštěvníci tak mají možnost porovnat tehdejší polskou literaturu se současnou. „Připravujeme zajímavý program zahrnující oceněné tituly, populární fantasy, poezii, komiks i reportáž. Inspirováni loňským úspěchem budeme pokračovat v debatách se světovými hvězdami,“ nechal se slyšet dramaturg programu Guillaume Basset.

Z loňského ročníku veletrhu. Foto: archiv Světa knihy

Zvolení Polska coby čestného hosta souvisí s navázáním partnerství s varšavským knižním veletrhem, který bude od 21. do 24. května podrobně představovat Českou republiku.

Pomáhat české literatuře být vidět na mezinárodním poli vnímáme jako náš důležitý úkol, proto jsme myšlenku recipročního hostování navrhli a rozvíjeli,“ podotknul ředitel veletrhu Svět knihy Radovan Auer. „České literární centrum chystá prezentaci domácí literatury ve Varšavě. My spolu s Instytutem Książki, Polským institutem v Praze a řadou dalších partnerů zase chystáme prezentaci Poláků u nás a vymýšlíme společné projekty,“ dodal.

Česko-polskou spolupráci představuje i letošní vizuál z dílny dvorního grafika pražského veletrhu Pavla Fuksy, jenž na něm parafrázuje oba státní symboly. Návštěvníky tak bude provázet gryf čtoucí knihy – původně mytologické zvíře má ve festivalové verzi hlavu polské orlice a tělo českého lva.

Vizuál letošního ročníku. Foto: archiv Světa knihy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!