#MuzeumJinak: Nastražte zrak i sluch a vstupte do obrazu v pařížském Atelier des Lumières

#MuzeumJinak: Nastražte zrak i sluch a vstupte do obrazu v pařížském Atelier des Lumières 

Pařížská muzea Louvre, Orsay nebo Oranžérii jste již navštívili a máte za to, že vás po umělecké stránce ve francouzské metropoli nic nepřekvapí? Zkuste příště zamířit do Atelier des Lumières, kde se na rozměrné ploše ocitnete doslova uprostřed děl světoznámých výtvarníků.

Uprostřed poklidné pařížské ulice Rue Saint-Maur najdete nenápadnou budovu, která připomíná spíše dávné hollywoodské kino než umělecké muzeum. Její zevnějšek není daleko od pravdy – namísto standardního uměleckého muzea, na jaká jsme zvyklí z našich končin, jde o unikátní digitální art centrum.

Po zakoupení vstupenek návštěvníci projdou potemnělou předsíní, kde je osvětlené panely seznámí s autory prací, které za okamžik spatří v následující místnosti. Obrovská hala nabízí skutečně strhující zážitek. Namísto klasických hmotných obrazů visících na zdech se zde setkají s rozpohybovanými a všemožně se prolínajícími díly, které zaplňují veškerou plochu od podlahy přes stěny až po deset metrů vysoké stropy. Diváci se tak do nich můžou ponořit a stát se takřka jejich součástí.

Chystaná expozice Infinite Blue. Foto © Culturespaces / E. Spiller

Prostřednictvím videomappingu se promítá i na zachované komíny, sušicí věže nebo nádrže na vodu. Diváci se totiž nacházejí v prostoru někdejší slévárny železa z devatenáctého století, která prošla rozsáhlou rekonstrukcí a otevřena pro svůj nový účel pod příznačným názvem Atelier des Lumières na počest slavných bratří, kteří jako jedni z prvních experimentovali s pohyblivým filmem, byla teprve před necelými dvěma lety.

Zdejší speciální technologie používá ke snímání tisíců obrázků zhruba 140 videoprojektorů a desítky reproduktorů, z nichž se line tematická hudba, jež podtrhuje silný estetický zážitek. Jednou je to barový jazz, jindy třeba melodie z opery – vše záleží na konkrétní projekci, které se střídají vždy po několika minutách.

Po zimní pauze galerie chystá nové expozice, které budou přístupné od 28. února. Tentokrát publikum přenesou na středozemní pobřeží v podání Augusta Renoira, Henri Matisse, Paula Signaca či Maurice de Vlamincka a také do výběru z tvorby výtvarníka Yvese Kleina pojmenovaném Infinite Blue (Nekonečná modrá).  

Chystaná expozice Infinite Blue. Foto © Culturespaces / E. Spiller

Atelier des Lumières najdete v jedenáctém pařížském obvodu ve východní části metropole, kousek odsud je slavný hřbitov Père-Lachaise, kde leží mimo jiné i František Kupka, Jim Morrison nebo Amedeo Modigliani. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin, vstupenky stojí od 9 a půl do 14 a půl eura, děti do pěti let mají vstup zdarma.

Obdobné muzeum Carrières de Lumières se nachází v podzemní jeskyni v malebné jihofrancouzské vesnici Les Baux de Provence. Další s názvem Bassins de Lumières se připravuje ve městě Bordeaux na západě země, otevřít by se mělo letos v dubnu.

Foto © Culturespaces / Nuit de Chine

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!