Zběsilé a uřvané Uncut Gems zamířilo na Netflix. Adam Sandler předvádí nejlepší výkon své kariéry

Zběsilé a uřvané Uncut Gems zamířilo na Netflix. Adam Sandler předvádí nejlepší výkon své kariéry75%

Režisérsko-scénáristické duo bratrů Safdie vytvořilo po výtečném Good Time (2017) další neobroušený drahokam. Nezastavitelným tempem nastavují tvář reflexi podvodů, lichvě a gamblerství. Streamovací služba Netflix po úspěšných projektech jako Marriage Story či The Two Popes znovu boduje.

Výřečný Howard Ratner (Adam Sandler) je majitelem zlatnictví a překupníkem šperků v New Yorku. Velkou oblibu přesto také nachází v podvodech a sázení, a není tedy k podivu, že dluží pomalu každému, koho zná. Jednoho dne se však má vše změnit. Pod ruce se mu dostává vzácný a velmi cenný drahokam z africké Etiopie, který se chystá vydražit na aukci a vydělat si tak na splacení všech dluhů. Jenže záhy svou výřečností a až maniakálním zájmem o basketbal o drahokam přijde. Začíná tak hektický souboj s časem, který Howarda dožene na pokraj životního zhroucení.

Uncut Gems na první pohled uhrane především svým neustále zběsilým tempem, které si drží kromě několika oddechovějších scén téměř od začátku do konce. Nadto se jedná o neskutečně užvaněný snímek, v němž se konverzace neodehrává pomocí klasických dialogických schémat, nýbrž za pomoci živelné kadence přeřvávajících se monologů postav. V takovéto rovině pak exceluje zejména Sandler, na kterém je znatelně poznat absolutní převtělení do své postavy, a ze snímku tak tvoří víceméně svou one-man show.

Howard představuje kombinaci charakterové pokřivenosti, nevkusného egoismu a dětské naivity ventilující svůj vztek a frustraci do okolního světa. Podobně jako v Meyerowitz Stories (2017) příjemně dokazuje, že zvládá i vážnější a vrstevnatější charaktery. Krom poměrně nevýrazné Julie Fox v roli Howardovy milenky a bývalého hráče NBA Kevina Garnetta (hraje sám sebe) mu však zdatně sekunduje jen Lakeith Stanfield. Ten už ve seriálové Atlantě (2016) prokázal své civilně přirozené herecké schopnosti, v Uncut Gems pak přesně naplňuje svou typicky flegmatickou náturu.

Silně adrenalinový zážitek však může někomu pokazit relativně častá nepřehlednost scén způsobená citelnou zběsilostí a blízkým rámováním záběrů. Bratři Safdiové ve spolupráci s oceňovaným íránským kameramanem Dariusem Khondjim nás tak znovu a znovu vhazují do toho všeho chaosu a hluku s úmyslem autentického a skvěle promyšleného plánu. S tím také souvisí i zvuková stránka filmu, působivá práce Daniela Lopatina na soundtracku energicky doplňuje chaotické vyznění snímku skrze kombinaci ruchování, hluků moderního velkoměsta a elektronické hudby. Právě energičnost je jedním z hlavních stylových motivů, jež tvoří ze snímku nezastavitelný živel.

Uncut Gems původně pochází z produkce A24 (Devadesátky, Slunovrat, Maják), která momentálně patří mezi přední zástupce nezávislých a originálních tvůrců. Celosvětová distribuční práva pak na snímek odkoupila streamovací služba Netflix, díky nimž opět dokazuje, že za kvalitou se nemusíme nutně hnát do kin. A zejména znovu jasně poukazuje na to, že sázka na nejistotu nezávislého filmu se vyplácí.

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Drahokam

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!