Kriminální drama o lásce a postavení žen z devatenáctého století bude mít premiéru ve Švandově divadle

Kriminální drama o lásce a postavení žen z devatenáctého století bude mít premiéru ve Švandově divadle 

Drama Lady Macbeth Mcenského újezdu nejvíce proslavila opera Dmitrije Šostakoviče. Švandovo divadlo nyní nabídne divákům činoherní adaptaci v režii Davida Jařaba. V tragickém příběhu o hrdince, která pro štěstí a svobodu spáchá hrdelní zločin, ztvární titulní roli Natálie Řehořová.

Drama ruského autora Nikolaje Leskova Lady Macbeth Mcenského újezdu je založeno na skutečném kriminálním případu ženy, která se vzepřela svému údělu. Hra z konce 19. století je totiž především o postavení žen ve společnosti, lásce a touze po svobodě. Ve Švandově divadle ji uvidíme v adaptaci režiséra Davida Jařaba a s Natálií Řehořovou v hlavní roli Kateřiny.

„Ženy z té doby byly v podstatě majetkem manžela a otrokyněmi konvencí. Kateřina je navíc žena pocházející z jiné sociální vrstvy, v novém postavení nemá žádné původní přátele a její partnerský vztah je zcela dysfunkční. Touha po naplnění a lásce je u ní proto naprosto přirozená a pochopitelná. To, že se rozhodne svou klec prorazit i za cenu vraždy, je možné vnímat také jako projev odstraňování nespravedlivého systému, který ji utiskuje,“ říká autor, režisér a scénograf hry David Jařab.

 „Kateřina má mnoho poloh: od děvčete, co ke štěstí přišlo trošku náhodou, po dospělou ženu, co miluje, až to bolí, až po chladnou vraždící bestii na hranici schizofrenie,“ uvádí protagonistka hlavní role, herečka Natálie Řehořová.

Režisér David Jařab na zkoušce. Foto: Alena Hrbková

Uvedení hry právě ve Švandově divadle má navíc symbolický význam – příběh se totiž odehrává na pražském Újezdě, vzdáleném jen několik kroků od této scény. „Každý, kdo bude po odchodu z divadla ještě chvíli žít tím, co tam viděl, se ocitne v blízkosti míst, kde se tento příběh mohl před sto dvaceti lety odehrát, a sváže si ho s nimi. Málokdy si uvědomujeme, že každá ulice, dům nebo byt stále nesou stopy lidí, kteří tam žili před námi. Otisky jejich minulých skutků a tužeb tak zůstávají kolem nás a v nás,“ uzavírá David Jařab.

Premiéry hry Lady Macbeth z Újezdu se koná 29. února. Kromě Natálie Řehořové uvidíme Matěje Nechvátala, Luboše Veselého, Tomáše Petříka a další.

foto: Alena Hrbková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

David Jařab na zkoušce
 

Mohlo by se ti líbit...

Švandovo divadlo nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!