Vyměřený čas - Bonnie a Clyde 21. století

Vyměřený čas -  Bonnie a Clyde 21. století70%

Váš čas vyprší v pětadvaceti letech. Pak vypne baterie, která pohání vaše srdce. Tedy pokud nemáte naspořený nějaký ten čas. To je hlavní myšlenka filmu Andrew Niccola – Vyměřený čas (In Time).

V blízké budoucnosti totiž nepůjde o peníze, ale právě o čas. Ten je hybatelem a platební jednotkou tohoto scifi thrilleru v hlavních rolích s Justinem Timberlakem a nádhernou  Amandou Seyfried. Svět se nově rozděluje na časové zóny a rozdíly mezi nejbohatšími a nejchudšími lidmi se počítají v řádech tisíců let.

Když se narodíte, dostanete do vínku 5 let času, s kterým můžete začít manipulovat až v 18 letech. Do 25 let si v pohodě žijete a zacházíte se svým časem. V 25 se stanete „dospělým“ , nestárnete, ale váš čas tiká. Za 30 minut si ráno koupíte kafe, abyste přežili noční směnu, kde si vyděláte 10 hodin. Nepijete a nechodíte za zábavou – prostě na to není čas. Žijete ze dne na den, kde vám na ruce ukazuje počítadlo zbývající čas života. Čas je prostě luxus. Takhle žije i Will Salas (Justin Timberlake) a většina lidí v jeho časové zóně.

Když Will díky nedostatku času přijde o svou matku Rachel (Olivia Wilde) a potká bohatého Henryho, kterému pomůže uniknout gangu zlodějů času, netuší ještě, co všechno ho následně čeká. Henry se totiž rozhodl, že ukončí svůj nekonečný život a daruje Willovi celé století času a sám se vyčasuje (zasebevraždí).

Will je však následně obviněn z Henriho vraždy a začíná jeho pouť do nejluxusnější časové zóny New Greenwich, kde na rozdíl od Daytonu (Willovo časová zóna) nikdo nikam nechvátá, apartmán v hotelu stojí několik měsíců a auto si zde můžete pořídit za 50 let času. V New Greenwich se Will seznámí se Sylvií, dcerou mimořádně bohatého Philippa Weise (Vincent Kartheiser), kterou si posléze bere jako rukojmí před strážci času. Ti Willa stále pronásledují a chtějí zatknout.

Sylvia (Amanda Seyfried) se, jak už to tak bývá, do Willa zamiluje a postupně se na vlastní kůži dovídá, jak těžké je žít v časové tísni a z hodiny na hodinu. Zjistí, že její otec není „ten hodný“ a že ve Světě díky němu a jemu podobným trpí milióny lidí…

Vyměřený čas je pohodový akční film, který nenudí a přináší zajímavé myšlenky a otázky lidského bytí. Režisér a zároveň také scénárista Andrew Nicol odvedl dobrou práci a natočil výživný „akčňák“, kde se řídil (filmovým) pravidlem, že čas jsou peníze. A to doslova. Film totiž utekl jako čas na Willovo hodinách. Některé scény sice přesně neseděly a nedávaly smysl (nebo jsem je prostě nepochopil), ale celkově na mě zapůsobil Vyměřený čas velice pozitivním dojmem. Myšlenka času jako platidla a otázka nesmrtelnosti pro nejbohatší třídu vnesla do filmu potřebný „šmrnc“.  Spolu s jednoduchým motivem ala Bonnie a Clyde  a třešničkou na dortu v podobě postav filmu, kterými byli pouze mladí lidé se u Vyměřeného času jedná o naprosté „must see“ pro nenáročného diváka lačnícího po akci.

Obětujte tedy svých 109 minut a kupte si za ně „Vyměřený čas“.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Vyměřený čas

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!