Knižní prequel Hunger Games, pokračování Game of Thrones či Daniel Cole. Nejočekávanější knihy roku 2020

Knižní prequel Hunger Games, pokračování Game of Thrones či Daniel Cole. Nejočekávanější knihy roku 2020 

Už víme, jaké hudební zážitky nás v roce 2020 čekají, jaké novinky chystá Netflix i HBO a také jaké výstavy u nás i v zahraničí by nás neměly minout. Jak to ale vypadá na knižním trhu? Mají se i knihomilové na co těšit? Přinášíme výběr titulů, které už s napětím očekáváme.

Daniel Cole: Konec Hry

Těšíte se na detektiva Williama Fawkese? Vše začalo Hadrovým panákem, pokračovalo Loutkařem a kdo ví, zda Konec Hry znamená úplný konec. Před detektivy Wolfem a Baxterovou stojí jejich zatím nejtěžší případ. Detektivní duo se do řešení případu skutečně ponoří, což je může stát i život.

Předpokládané datum vydání: začátek března

J.P. Delaney: Dokonalá manželka

Nový thriller autora bestsellerů Ta přede mnou a Věř mi slibuje napínavý příběh, který jen tak neodložíte. Zopakuje J.P. Delaney s novinkou Dokonalá manželka úspěch předchozích titulů? Hlavní hrdinkou je nadaná umělkyně, vášnivá surfařka, milující matka a samozřejmě dokonalá manželka Abbie, která měla před pěti lety děsivou nehodou a jen díky obrovským technologickým inovacím byla přivedena zpět k životu. Abbie je zázrakem vědy. Zdá se, že její život byl perfektní, až do chvíle, než si začne rozpomínat na svou minulost.

Předpokládané datum vydání: 2. března

Adam Christopher: Stranger Things – Temnota na okraji města

Radovat se mohou fanoušci úspěšného seriálu Stranger Things. Pokud vám na konci posledního dílu ukápla slzička, možná vám vykouzlíme úsměv na tváři. Letos se totiž Stranger Things objeví už podruhé na knižních stránkách. V loňském roce jsme nadšeně očekávali vydání knižního prequelu k tomuto počinu z dílny Netflixu, letos netrpělivě vyčkáváme na pokračování s názvem Temnota na kraji města, které se odehrává několik let po prvním díle.

Předpokládané datum vydání: 20. dubna

Suzanne Collins: The Ballad of Songbirds and Snakes

Možná jedná z nejočekávanějších knih tohoto roku, a to zejména pro všechny knižní i neknižní fanoušky série Hunger Games. Suzanne Collins oznámila přípravu knižního prequelu Hladových her, jehož vydání je v originále naplánované na 19. květen, na český překlad si bohužel musíme počkat až na podzim. Příběh se odehrává 64 let před událostmi Hunger Games a právě se schyluje k desátému ročníku Hladových her.

Předpokládané datum vydání: 30. listopadu

Jo Nesbø a třináctý Harry Hole

Na podzim vyjde třináctý díl série norského mistra detektivek Joa Nesbøho s milovaným i nenáviděným vyšetřovatelem Harry Holem v hlavní roli. Uvidíme, kam ho cesty osudu zavedou tentokrát. Nakladatelství Knihy Zlín naznačilo, že v nové knize si detektiv Hole projde nejhorším životním peklem. Dovolíme si však skromně podotknout, že Jo Nesbø je téměř sázka na jistotu.

Předpokládané datum vydání: 7. října

Jiří Hájíček: Plachetnice na vinětách

V nakladatelství Host na konci dubna vyjde nový počin českého autora Jiřího Hájíčka. Román Plachetnice na vinětách se točí okolo čerstvě rozvedené sedmačtyřicetileté docentky literatury Marie, která se v létě neplánovaně ocitá v bytě své sestry, aby byla poblíž jejich těžce nemocným rodičům. Marie se pokouší vyrovnat se svou osamělostí, a to i během románku s mladým knihkupcem Filipem. Marie uvízla v minulosti, neschopna se vypořádat se svou životní situací, natož ji někomu vysvětlit. V tom všem přemítá o dávných i nedávných vzpomínkách, o tom jak žít dál a co si počít s láskou.

Předpokládané datum vydání: 30. dubna

Nový román od Eleny Ferrante

Všichni fanoušci italské autorky známé pod pseudonymem Elena Ferrante netrpělivě očekávají český překlad jejího nového románu, který by u nás měl vyjít pod názvem Prolhaný život. Kromě něj budou do češtiny přeloženy také krátké ilustrované eseje pojmenované příhodně Příležitostné nápady.

Předpokládané datum vydání: začátek června

Mark Manson: Všechno je v pr**li

První ‚motivační‘ kniha blogera Marka Mansona způsobila doslova poprask, hlavně na sociálních sítích. Atraktivní název knihy i trochu jiné pojetí tradičních motivačních příruček si zkrátka našlo nejednoho obdivovatele. Není se tedy čemu divit, že se českého překladu jeho další knihy „Všechno je v p*deli“ mnoho čtenářů nemůže dočkat. I v tomto případě autor sází na název přitahující pozornost. Tentokrát se zaměřuje převážně na naději a vše, co se točí kolem ní.

Předpokládané datum vydání: 30. března

George R. R. Martin: The Winds of Winter

Kultovní seriál Game of Thrones se dočká dalšího knižního zpracování. Na dokončení šestého dílu série Píseň ledu a ohně milovníci příběhu čekají už pár let, zdá se, že letos se jim konečně jejich přání splní. Na podzim roku 2016 autor naznačil, že kniha nebude dokončena ani do konce roku 2016, ani na začátku roku 2017. Momentálně to však vypadá, že si na ní už můžete začít brousit zoubky i v českém překladu. The Winds of Winter, volně přeloženo Vichry zimy, popisuje události navazující na děje titulů Hostina pro vrány a Tanec s draky.

Předpokládané datum vydání: 30. března

J.R.R. Tolkien: Beren a Lúthien

Na fantasy knižní novinku se mohou začít těšit i všichni nadšenci světa Pána prstenů. Výpravný příběh Berena a Lúthien napsal Tolkien už v roce 1917, během dalších let příběh doplňoval a přepracovával, ale jádro příběhu o osudové lásce mezi smrtelným mužem Berenem a nesmrtelnou elfkou Lúthien zůstalo. Plánovaný knižní počin se sestává z existujících verzí, které pečlivě zrekonstruoval Tolkienův syn Christopher. Díky němu tak může legenda o Berenovi a Lúthien poprvé vyjít v úplné podobě jako ucelený text i s komentářem, který ukazuje její proměny.

Předpokládané datum vydání: 30. června

Kromě výše zmíněných titulů vydání nové knihy plánuje také Radka Třeštíková či Michal Viewegh. Laurerátka Nobelovy ceny za literaturu Olga Tokarczuková chystá sbírku povídek, které dle jejích slov změní váš pohled na svět. Ať už patříte mezi milovníky české či zahraniční literatury, fantasy, detektivních či oddechových příběhů, svůj šálek kávy si v následující sezóně určitě najdete.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!