Festival krátkých filmů Praha zná své vítěze. Hlavní cenu získal snímek z Rwandy

Festival krátkých filmů Praha zná své vítěze. Hlavní cenu získal snímek z Rwandy  

Od středy 22. ledna probíhal v kinech Světozor a Pilotů 15. Festival krátkých filmů Praha, který nabídl ve 24 sekcích přes 130 nejzajímavějších krátkých filmů z 35 zemí světa. V neděli 26. ledna, která se stala posledním festivalovým dnem, byly vyhlášeny vítězné snímky oceněné nejen mezinárodní porotou, ale také diváky.

Do mezinárodní soutěže Festivalu krátkých filmů Praha se probojovalo 25 snímků. Tříčlenná mezinárodní porota, v níž zasedli slovenská střihačka Janka Vlčková, rumunská kurátorka Diana Mereoiu a islandská režisérka Katrín Ólafsdóttir, udělila Hlavní cenu rwandskému filmu Sbalím se a jdu. Vyzdvihla především to, že snímek „bez tragičnosti zobrazuje truchlení jako nedílnou součást života. Prostřednictvím intimního a zvídavého stylu dovedně zkoumá možnosti jazyka filmu a ukazuje, že kreativita a přátelství dokáží uzdravovat“.

Zvláštní uznání si vysloužil čínský film Co vlastně víš o Měsíci a vodě od režisérky Jian Luo. Podle poroty snímek „poeticky a bez moralistického odsudku zpracovává intimní téma. Prostřednictvím vizuálně poutavých okamžiků se film vyrovnává s osamělostí a nejistotou spojenou s překonáváním traumatu“. Srdce diváků si získalo ale dílo francouzského režiséra Farricea Bracqa Město burek, které vypráví příběh o Sulejmanovi a Lejle. Ti se sice velice milují, ale žijí v absurdní zemi jak vystřižené z románu Franze Kafky.

Výherce v české sekci vyhlásila národní porota již během pátečního Českého dne. Cenu pro nejlepší film Národní soutěže si odnesl snímek Vyměnila jsem si směnu od režiséra Luboše Kučery. Porota ocenila především to, „že film mistrně zvládá rytmus, tón i dialog a zároveň diváka vtáhne díky poutavé ústřední ženské postavě obklopené ansámblem magorů. Snímek přistupuje k sociálním tématům s citem, ale i s humorem a nepřestává diváka překvapovat“. Zvláštní uznání si pak odnesl krátký film Jiří pes uprchlík od Tomasze Wińského. Absurdní, hravé a přitom psychologicky přesvědčivé komorní drama o touze a zneužívání moci získalo rovněž Cenu diváků Mall.tv.  

Festival krátkých filmů Praha, který pořádají organizátoři Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, nabídl během svého 15. ročníku také projekce pro základní a střední školy, krátké snímky pro seniory i VR kino v Národní technické knihovně. Pro profesionály se konal workshop, jehož cíle bylo pomoci vybraným projektům vyvinout scénář, který by byl promyšlení, ambiciózní a s šancí uspět v rámci žádostí na Fondu kinematografie.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!